Şcoala din Luciu, la a treia participare la Olimpiada Naţională de meşteşuguri artistice tradiţionale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
as

„A educa înseamnă înainte de toate a integra pe copil în viaţa neamului său", spunea profesorul universitar şi academicianul Simion Mehedinţi. Aceasta este şi deviza Olimpiadei Naţionale de meşteşuguri artistice tradiţionale, competiţie organizată anual la Muzeul „Astra" din Sibiu. La ediţia din acest an, judeţul Ialomiţa va fi reprezentat de o elevă a şcolii din localitatea Luciu, coordonată de către doamna profesor Ana Banu.

Nici nu se putea o reprezentare mai potrivită pentru judeţul Ialomiţa. Satul Luciu este cunoscut în judeţul nostru pentru sfinţenia cu care locuitorii săi au păstrat vechile tradiţii. În ceea ce priveşte cultivarea acestora în rândul noilor generaţii, cadrele didactice ale şcolii din localitate au avut un rol esenţial.

În anul 1995, la iniţiativa doamnei profesor Ana Banu, a fost înfiinţat cercul de meşteşuguri artistice tradiţionale sub titulatura „Fantezie şi îndemânare". În prezent, în cadrul acestuia activează douăzeci de elevi de toate vârstele, care rămân după orele de curs pentru a deprinde o veche tehnică tradiţională românească de cusut manual, mai precis aşa-numita tehnică a punctului. Materialele de lucru folosite sunt etamina sau pânza de sac.

De-a lungul timpului, elevele implicate în această activitate extracurriculară au realizat lucrări deosebite, prezentate în cadrul multor expoziţii organizate pe plan local: ştergare, perne, săculeţe sau traiste pentru colindat. În afară de activitatea din şcoală, doamna Banu a depus intense eforturi pentru a descoperi în sat noi modele tradiţionale, care să fie folosite drept material didactic pentru elevii din cadrul cercului.  

În trecut, femeile din Luciu se adunau iarna la clacă, pentru diferite activităţi casnice, astăzi aproape uitate: cusut, tors sau împletit. Nu duceau deloc lipsă de imaginaţie: cusăturile descoperite de doamna Banu cuprind diferite elemente din natură, stilizate- flori,frunze, păsări, pisici. Nu lipsea crucea, simbolul credinţei sau inima- simbolul dragostei dintre oameni sau al legăturii profunde dintre om şi natură.  

Ca îndrumător, tot ce fac, fac din pasiune, din dragoste şi respect pentru satul Luciu, a cărui fiică sunt, şi pentru care îmi desfăşor activitatea de 32 de ani.  (prof. ANA BANU)

Prima participare la faza judeţeană a Olimpiadei Naţionale de meşteşuguri artistice tradiţionale a fost în anul şcolar 2012-2013, la îndemnul doamnei profesor de istorie Gica Dinu, la acel moment inspector pentru educaţie permanentă. Performanţele nu au întârziat să apară: la faza naţională, în vara anului 2013, a fost obţinut locul al III-lea cu următoarele obiecte tradiţionale: ştergar pentru icoană, săculeţ pentru horă şi set pentru micul dejun. În anul următor, elevele şcolii din Luciu au impresionat juriul naţional cu următoarele lucrări: perna miresei, traistă pentru colindat şi draperie pentru odaie. Complexitatea modelelor, precum şi prezentarea generală a standului, au determinat juriul de la Sibiu să ofere echipajului şcolii din Luciu premiul al II-lea. 

După cum se observă, s-au înregistrat progrese de la an la an. La faza judeţeană, organizată acum două săptămâni la Slobozia, cele trei eleve participante au ieşit în evidenţă prin costumul popular specific satului de provenienţă. Timp de o oră, au demonstrat juriului că deţin abilităţile necesare, trecând cu brio proba practică. Lucrările prezentate au fost următoarele: cusături pe etamină, pernă pentru odaie, faţă de masă şi carpetă. 

Nu rămâne decât să-i urez succes elevei Boitaş Roxana, care va reprezenta şcoala noastră la faza naţională din iulie. Aflându-se la final de clasa a VIII-a, aceasta se pregăteşte şi pentru admiterea la un liceu de prestigiu din judeţ.

În afară de obţinerea de recunoaştere pentru munca depusă de-a lungul anilor, participarea la acest concurs are şi o altă miză: promovarea specificului local al satului Luciu dincolo de Carpaţi- un obiectiv care a fost îndeplinit prin implicarea activă a doamnei profesor Ana Banu. În toţi aceşti ani, a demonstrat că încă mai există cadre didactice dedicate în totalitate profesiei, care nu urmăresc doar avansări rapide sau o rampă de lansare în politică. În învăţământ totul se reduce la ceea ce realizezi, nu la ceea ce ai devenit peste noapte- the bottom line.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite