Şcoală în scenariul roşu: Cum vor face cursurile şi cum vor da examenele naţionale elevii din casele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scoala online foto via Pixabay

Bucureştiul şi patru judeţe, Cluj, Braşov, Ilfov şi Timiş, sunt în scenariu roşu, cu o rată de infectare de peste 3 cazuri la mia de locuitori, iar acest lucru influenţează şi modul în care elevii fac cursurile. Concret, copiii de grădiniţă şi cei din şcoala primară vor merge fizic la ore, aşa cum au făcut şi până acum.

Mai nou, conform unui ordin comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii, chiar dacă se depăşeşte rata de infectare de 3/1.000, dar numai dacă aceasta nu atinge 6/1.000, la gimnaziu şi liceu vor continua să se prezinte fizic doar elevii de-a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi cei din clasele terminale ale învăţământului profesional şi postliceal, însă doar cu prezenţa a cel mult jumătate dintre elevii din fiecare clasă. 

„În cazul în care un elev ar vrea să meargă la şcoală şi nu va putea să meargă cu prezenţă fizică pentru că depăşeşte jumătatea raportată la efectivele fiecărei clase, atunci, am transmis încă din această dimineaţă (ieri - n.r.) o notă către toate inspectoratele şcolare judeţene prin care reamintesc că toţi elevii care nu pot participa cu prezenţă fizică din orice motiv au dreptul la educaţie. Este vorba de asigurarea acestui drept printr-o predare, de preferat, sincron, pentru că aşa s-a întâmplat şi până acum. Acolo unde nu s-a întâmplat aşa, din păcate, au fost situaţii în care predarea n-a fost sincron, n-au avut acces direct la ceea ce predă profesorul în sala de clasă, au fost transmise conţinuturi şi teme de rezolvat, deci modalităţi mai puţin eficiente, dar, în orice caz, au avut şi trebuie să aibă acces la educaţie absolut toţi elevii”, a spus ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. 

Derogare pentru examenele naţionale

Ministrul spune că va reveni cu precizări în cazul în care mai mult de jumătate dintre elevi vor vrea să participe la cursuri fizic, eventual printr-o rotaţie a elevilor. De asemenea, a precizat că a cerut Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă derogare pentru ca examenele naţionale să se desfăşoare în format fizic în toată ţara: „Cu toată responsabilitatea, nu va exista niciun elev în această ţară care să nu poată susţine examene naţionale indiferent de situaţia epidemiologică. Aceste examene naţionale sunt de maximă importanţă, definitorii pentru viitorul oricărui tânăr. Va exista înţelegere şi asigur orice elev că examenele naţionale se vor da la datele planificate cu prezenţă fizică”, a concluzionat Sorin Cîmpeanu. În plus, simulările pentru examenele naţionale se vor face, la fel, cu prezenţa fizică a tuturor elevilor. 

Orele de recuperare au succes

Pe de altă parte, ministrul a anunţat că, la sfârşitul săptămânii trecute, erau înscrişi pentru ore remediale 75.000 de elevi în învăţământul primar, 60.000 în învăţământul gimnazial şi 90.000 în învăţământul liceal. „Toţi vor putea să meagă la orele remediale fără a se ţine seama de scenariul în care funcţionează şcoala, dar cu respectarea normelor”, a mai precizat ministrul. Sorin Cîmpeanu a adăugat că a obţinut accesul cu prezenţă fizică pentru orele remediale indiferent de clasă, inclusiv clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a, a XI-a, la care orele se realizează, în prezent, exclusiv online, indiferent de scenariu. „Este obligatoriu să avem prezenţă fizică pentru ceea ce s-a pierdut prin predarea online”, a precizat ministrul.

Inspectoratele nu mai decid unde se fac ore remediale

În plus, ca un element de noutate, inspectoratele şcolare nu mai au niciun cuvânt în decizia şcolilor de a organiza ore remediale. Noul ordin de ministru care modifică regulile de aplicare a programului „Şcoala după şcoală” prevede că „sunt considerate, din oficiu, unităţi organizatoare, unităţile de învăţământ în care se poate organiza cel puţin o grupă de elevi, în înţelesul prezentului ordin, fără a necesita aprobarea inspectoratului şcolar”, se arată în document. Această decizie s-a luat deoarece au fost cazuri în care inspectoratele le-ar fi interzis anumitor şcoli să organizeze aceste ore cu elevii lor.

Actul dispune cuprinderea în program, necondiţionată de termene, a elevilor, într-un mod continuu şi adaptat nevoilor acestora. Părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor pot depune solicitările de cuprindere a acestor elevi în program, până la data de 25 ale fiecărei luni.

Programul activităţilor remediale se va stabili la nivelul unităţii de învăţământ, de către cadrul didactic, cu consultarea elevilor şi a părinţilor sau a reprezentanţilor legali ai acestora.

   

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite