Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Şcolile din România, obligate să aibă doză de adrenalină pentru şoc anafilactic

7
14 Oct 2019 19:33:57
Autor: Simona Chirciu

Şcolile şi cabinetele medicale vor trebui să aibă adrenalină, în caz de şoc anafilatic, iar nerespectarea legii se va sancţiona cu amenzi între 5.000 şi 20.000 lei. Cel puţin, asta prevede un proiect care vizează înfiinţarea Registrului naţional al persoanelor cu alergii, depus la Senat recent de către o deputată PSD.

Concret, registrul este o aplicaţie informatică în cadrul unei platforme online, care conţine evidenţa tuturor persoanelor diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice. Acesta este completat şi actualizat de către medicul alergolog. Aplicarea prevederilor legale privind protecţia persoanelor cu alergii înscrise în Registrul naţional va fi controlată de către Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei. Proiectul mai prevede ca micuţilor diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice sau celor care prezintă suspiciunea de a fi diagnosticaţi cu alergii, dovedite prin adeverinţă medicală, să li se asigure toate mesele sau să se ofere posibilitatea familiei de a aduce alimente la şcoală. 

Şi universităţile vor trebuie să asigure doze de adrenalină, pentru studenţii diagnosticaţi cu alergii, care pot dovedi acest lucru prin adeverinţă medicală. „Instituţiile menţionate în acest alineat care asigură masă în regim de cantină se asigură de faptul că există cel puţin un preparat care conţine ingrediente în conformitate cu fişa cu alimente alergene ale fiecărui student, înmânată de acesta. Fac excepţie de la această obligaţie instituţiile care dau posibilitatea studentului de a aduce în cadrul lor alimentele necesare hrănirii sale, în recipiente individuale, fără îngrădirea, discriminarea sau condiţionarea acestuia în niciun fel”, se mai arată în proiectul de lege.

Amenzi între 5.000 şi 20.000 lei 

Şi unităţile spitaliceşti au aceeaşi obligaţie privind asigurarea mesei specifice pentru pacienţii cu alergii. Atât şcolile, cât şi cabinetele medicale care nu au o doză de adrenalină în caz de şoc anafilactic riscă amenzi. Cabinetele individuale de medicină de stat şi private „au obligaţia de a deţine în dotare cel puţin o doză de adrenalină pentru autoinjectare încadrată în termenul de valabilitate înscris pe ambalaj”, arată documentul.  Lipsa dozei de adrenalină pentru autoinjectare sau existenţa unei doze de adrenalină pentru autoinjectare expirată în instituţiile şcolare, preşcolare, universitare, spitale şi cabinete individuale de medicină de stat sau private este sancţionată cu amenda într-un cuantum cuprins între 5.000 lei şi 20.000 lei. 

Analize decontate pentru depistarea alergiilor 

Proiectul de lege mai propune ca analizele şi testele pentru diagnosticarea alergiilor, la recomandarea medicului alergolog, să fie decontate prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Nu în ultimul rând,  proiectul prevede ca în 24 de luni de la intrarea în vigoare a actului normativ să fie înfiinţate centre regionale de alergologie. Iniţiativa legislativă a fost înregistrată la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaţilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Roman de Romania
14.10.2019, 22:33:13

O TARA CUM A FOST SI JERMANIA MAI INAINTE

Smeritu Pahomie
14.10.2019, 22:43:42

...prea multe "alergii" si alte boli a inventat Industria PHARMA numai ca sa ne transforme pe toti in sclavi care nici aerul nu-l vom mai respira ...fara ajutorul pretioaselor vaccinuri....in care baga ei chimicalele trebuincioase sa ne termine de tot...conform preceptelor Guvernului Globalist Mondial...

-1 (1 vot)
foarte atent
14.10.2019, 23:25:39

Comentariu considerat abuziv.

Costica Sandu
16.10.2019, 10:30:34

In scoli nu exista truse de prim ajutor!!!!!!! Stimabila deputata PSD, cand ati fost intr=o scoala ultima data ????? Sunt scoli in care nu exista un plasture , o fasa , un leucoplast...etc

+1 (1 vot)
Silvia Silvia
18.10.2019, 09:59:38

Ar fi foarte bine daca in scoli ar exista cabinetele medicale dotate cu tot ce le trebie inclusiv medic si asistenta ,cabinete stomatologice de care orice elev sa nbeneficieze plus o igiena stricta, nu ar strica sa fie introduse la nivel de scoala orele de igiena personala si ore pentru prim ajutor ,dar cred ca vorbesc despre lucruri sfinte ar trebui sa fie mult mai multe ore educative in scoala ptr care sa fie pregatit unb copil care in viitor devine un adult... Din pacate la noi in tara la scoala se sta cu toaletele in fundu gradinii etc foarte trist....

Vezi toate comentariile (7)