Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Iohannis: „Majoritatea şcolilor se redeschid”. Când se întorc elevii în bănci

33
14 Jan 2021 17:08:01
Autor: Ionuţ Mureşan
Imagine: Presidency.ro
Imagine: Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, după întâlnirea cu miniştrii Sănătăţii şi ai Educaţiei şi cu şeful DSU, că începând din 8 februarie, majoritatea şcolilor se vor redeschide. Decizia finală va fi luată în 2 februarie,iar în cazul învăţământului universitar, hotărârea se va lua la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

„Majoritatea şcolilor se redeschid din 8 februarie, elevii se întorc la şcoală”, a anunţat Iohannis.

 
El a precizat că se revine la sistemul descentralizat care ţine seama de evoluţia pandemiei în ficare localitate.

Principalele declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis după consultările de la Palatul Cotroceni:

  • „Am ajuns în unanimitare la o conclizie importantă: începând din 8 februarie majoritatea şcolilor se vor redeschide. Asta, în condiţiile în care pandemia evolează aproximativ la fel.
  • Se revine, practic, la sistemul descentralizat care ţine cont de evoluţia pandemie în fiecare localitate.
  • În localitatile din scenariul verde,toţi copiii merg la şcoală.
  • În localitatile care sunt în scenariul galben, merg la cursuri copiii din gradiniţe, copiii din ciclul primar (clasele 1-4), cei din clasele 8 şi 12, iar celelalte clase rămân în online.
  • În scenariul rosu: continuă un timp să meargă la şcoală copiii de grădiniţă şi din cicul primar, dar ceilalţi nu mai merg la şcoală. Rămân acasă clasele 5-8 şi liceele, dar continuă să meargă grădiniţele şi clasele primare (dacă incidenţa este cuprinsă între 3 şi 6 cazuri la mia de locuitori)
  • Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează şi toată lumea stă acasă, şcolile se închid şi se merge în online”, a subliniat Klaus Iohannis.

Iohannis a precizat că decizia finală va fi luată în 2 februarie. În cazul învăţământului universitar, decizia se va lua la nivelul fiecărei instituţii de învăţământ, în virtutea autonomiei universitare.

Vaccinarea dascălilor şi redeschiderea şcolilor pe agenda întâlnirii

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, joi, de la ora 16.00, o şedinţă de lucru cu premierul Florin Cîţu şi cu miniştrii Educaţiei, Sănătăţii, precum şi cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, posibile teme de discujţie fiind vaccinarea anti-COVID a cadrelor didiactice şi modul în care ar urma să se desfăşoare cursurile în cele de-al doilea semestru al anului şcolar.

Printre scenariile luate în calcul se află deschiderea prioritară în zonele cu rată de infectare mai scăzută, reluarea cursurilor pentru clasele primare şi grădiniţe sau pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, a arătat ministrul Educaţiei înainte de întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Mai puţin de jumătate dintre profesorii din învăţământul preuniversitar doresc să fie vaccinaţi, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Acesta a explicat că procentul celor care vor să fie vaccinaţi în învăţământul preuniversitar este de aproape 50%, în timp ce în sistemul universitar a trecut de 60%.

Pe de altă parte, trei sferturi dintre profesori şi părinţi şi peste jumătate dintre copii consideră necesară redeschiderea şcolilor, potrivit unui sondaj derulat de organizaţia Salvaţi Copiii.

Cei mai mulţi dintre părinţi (78,4%) şi profesori  (73,1%) consideră că elevii trebuie să revină cât mai curând în băncile şcolii, unde e nevoie de o regândire a programei şcolare (80,9%) şi de măsuri de educaţie remedială (43,7%), potrivit unui sondaj de opinie derulat de Organizaţia Salvaţi Copiii pe parcursul lunii decembrie. În ceea ce-i priveşte pe copii, 56,8% dintre ei se declară în favoarea redeschiderii şcolilor.

Rectorul SNSPA, apel la responsabilitate

Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, a făcut un apel către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, să trateze cu responsabilitate subiectul redeschiderii şcolilor pentru a nu crea aşteptări în rândul părinţilor şi elevilor, aşteptări neîntemeiate, care nu sunt susţinute de situaţia epidemiologică actuală din România.

„Este important să existe «o singură voce guvernamentală». Crearea unei aşteptări privind redeschiderea şcolilor (poziţia Ministerului Educaţiei) care, la acest moment, nu este susţinută de tabloul epidemiologic (poziţia Ministerului Sănătăţii) este nu doar lipsită de profesionalism şi responsabilitate, ci şi imorală. În comunicarea publică pe acest subiect sensibil al redeschiderii şcolilor, se impune mai multă prudenţă şi mai multă onestitate, în primul rând din partea ministrului Educaţiei, dl. Sorin Cîmpeanu”, a rectorul SNSPA într-un comunicat de presă.

Reacţia lui Remus Pricopie a venit după ce Sorin Cîmpeanu, şeful MEC, a declarat săptămâna trecută că semestrul al II-lea va începe pe data de 8 februarie „sub rezerva evoluţiei epidemiologice”.  

Când ar putea elevii să revină în bănci

După consultările pe care le-a avut săptămâna trecută cu sindicatele din domeniu, cu asociaţiile de elevi, studenţi, profesori, cu reprezentaţi ai rectorilor, Sorin Cîmpeani a spus că o decizie cu privire la redeschiderea şcolilor va fi luată „în ultima decadă” a lunii ianuarie. Ministrul a precizat, însă, că nu exclude niciun scenariu care s-ar impune în urma analizei pe care ministerul pe care îl conduce o va face de la jumătatea acestei luni.

 „Aşteptăm rezultatele numerice cu privire la disponibilitatea de vaccinare până la data de 15 ianuarie, orele 16.00. Acesta va fi rezultatul, nu acele sondaje realizate pe eşantioane mici”, a anunţat ministrul.

Aproape 50% din elevii constănţeni spun că şcoala online nu le satisface nevoile educaţionale, 6,3% declară că nu au echipamente proprii pentru cursuri, iar peste 27% consideră că profesorii nu sunt pregătiţi pentru acest tip de predare, potrivit unui sondaj iniţiat de Consiliul Elevilor Constanţa, la care au articipat 800 de elevi din judeţ.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Nicolae Ceausescu
14.01.2021, 17:49:30

Vaccinare cu ce? Cu vaccinul experimental fara autorizatie de punere pe piata? Autorizarea vine in 2024 daca ies bine testarile pe oameni, testari care se fac acum.

-7 (13 voturi)
nea Ilie de la sculărie
14.01.2021, 20:22:39

ce iti mai place tov sa furi curent, doar boschetarii fara dinti in gura mai pun botul la vrajeala asta penibila propagata de papagali precum matale

0 (2 voturi)
Alex C
14.01.2021, 17:49:40

Nici nu au scazut bine cazurile... Astia vor sa ne omoare/sa clacheze toti medicii... Nu vedeti ce mutatii noi apar, s-ar putea ca virusul sa devina imun la vaccin.

+4 (4 voturi)
Serban Mihaila
14.01.2021, 18:56:50

Dincolo de oportunitatea sau lipsa de oportunitate a inceperii scolii eu nu pot sa inteleg de ce asta reprezinta treaba presedintelui. Nu avem guvern? Nu avem ministru al invatamantului? Maine poimaine o sa ne raporteze Domn' Iohanis despre cum se astupa gropile, despre cum se elibereaza retetele compensate la farmacie s a m d. S-au terminat toate problemele de care trebuie sa se ocupe cu adevarat Domnia Sa?

+2 (2 voturi)
Charles Franc
14.01.2021, 20:12:37

un lucru nu am inteles, cum ramane cu aglomeratia din clase?vor sa puna tot doi elevi in banca?sau au gandit vreo solutie prin care sa asigure disntantarea dar nu vor sa o spuna?mai corect ar fi ca cine vrea sa isi tirmita copilul fizic in clasa sa o poata face, acolo unde scenariul este verde sau galben, si cine nu sa poata invata in continiuare onlie...decizia trebuie sa fie la parinti, atata timp cat nu e clar deloc daca scolile vor oferi o mimima siguuranta sanitara, asta mai ales daca ne uitam pe unele grupuri d eparinti unde se sustine sus si tare venirea la scoala fizic, fara masca si fara distantare

-2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările