A început semestrul II

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

E 17 ianuarie şi am început semestrul II al anului şcolar. Bun început tuturor! Elevii s-au reîntors la clase, după o vacanţă de 2 zile (vacanţă care s-a simţit la fel de lungă ca un weekend). Vineri au avut mulţi dintre ei închisă situaţia şcolară, de astăzi o iau de la capăt cu notele unui nou semestru şcolar.

Elevii din clasa a V-a au aflat vineri dacă vor lua în semestrul II burse de merit sau nu (li s-a închis media semestrului peste 9,50?). Celelalte clase de gimnaziu şi liceu vor continua să ia burse în baza performanţelor anului şcolar anterior, fără legătură cu acest semestru.

Şi părinţii s-au reîntors la şcoală - cu emoţiile activităţii şcolare în plin val 5, o parte boscorodind decizia de a creşte la 3 infectări pe clasă pragul trecerii în online. Şi cu unii, şi cu alţii, valul 5 va creşte peste nivelul celui 4. Sperăm cu toţii că vor fi mai puţine internări şi mai puţine decese.

Şi profesorii s-au reîntors la şcoală - unii decişi să participe la greva de miercuri de la ora 11:00 la 13:00 organizată de cele mai mari federaţii sindicale din învăţământ - alţii încercând să-şi simplifice viaţa cât mai mult în mijlocul unei nebunii atât de mari. Unii sunt încă furioşi pe modul în care a fost organizat concursul de directori ce s-a încheiat în decembrie: au fost singurii candidaţi cu proba naţională trecută, dar au fost picaţi la interviu de reprezentanţii unui director interimar pus din pix, care şi-a dorit să îşi continue mandatul servit pe tavă de inspectoratul şcolar.

Şi directorii s-au reîntors la şcoală. Unii în calitate oficială de directori cu funcţii ocupate pe viitorii 4 ani în baza concursului naţional. O parte dintre ei au trecut miercuri sau joi pe la primărie să-şi semneze contractul de management administrativ, iar joi şi vineri pe la inspectorat să-l semneze şi pe cel cu ISJ-ul. Unii continuă mandatul în aceeaşi şcoală în care au fost titulari mulţi ani, alţii au câştigat concursul în şcoli noi. Îşi vor păstra norma didactică la cealaltă şcoală şi vor începe activitatea de director în noua unitate cu emoţiile unui nou început şi speranţa de a le fi acceptate de către profesori, părinţi şi elevi viziunea şi obiectivele şcolare pe care acum câteva săptămâni le susţineau cu ardoare în faţa membrilor comisiei de interviu. Promisiunile făcute nu rămân în nici un sistem electronic de management integrat al sistemului şcolar. Nici Ministerul nu a anunţat dacă va exista vreun program de calificare managerială pentru noii directori (mai ales cei aflaţi la primul mandat). Mai speră aceşti noi directori să se înţeleagă bine cu primăria, dar şi cu inspectoratul? Speranţa asta ar fi o banală normalitate într-o ţară civilizată în care politica de partid se face la sediu, nu în inspectorate şi nu în şcoli.

Cei care nu au ocupat funcţiile de concurs - se pot înscrie începând cu astăzi la o nouă rundă de concurs. Sau speră să rămână interimari până la final de an. Dar PSD îşi reîncepe restauraţia pas cu pas şi zvonurile umblă prin târg că PSD-ul îşi cere cotă parte din poziţiile de directori interimari neocupate prin concurs.

E 17 ianuarie şi astăzi este termenul limită pentru şcolile care vor să se înscrie în Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS), pentru prima rundă. (mai multe detalii într-o postare anterioară pe pagină). Până la 200.000 de euro pe şcoală pot fi alocaţi şi cheltuiţi de către pe măsuri de reducere a abandonului şcolar. Multe şcoli din lista celor vulnerabile nu se înscriu de teamă că nu vor şti ce să facă sau de teamă că vor munci mult şi cu bătaie de cap. O prietenă din diaspora venită în România îmi spune că se străduieşte din răsputeri să convingă directorul şcolii să aplice. Dar nici directorul şi nici profesorii nu cred că vor face faţă. Aşa că nu se vor înscrie în program. Arătând încă o dată cât de importantă e obsesia asta a celor din USR PLUS - de a avea în reţeaua şcolară directori competenţi şi cu iniţiativă, nu nişte incompetenţi servili politic, fără aspiraţii şi fără integritate. Ar fi fost frumos din partea Ministerului să publice în timp real lista şcolilor care se înscriu. Nu de alta, dar în felul acesta, grupuri de iniţiativă, reprezentanţi ai cultelor, ONG-uri ar fi putut lua legătura cu şcoli de pe listă oferindu-le sprijin şi parteneriat pentru măsuri de combatere a abandonului şcolar. Ar fi fost încă o oportunitate de lucrat împreună la nivel de comunitate.

E 17 ianuarie şi începem un nou semestru de şcoală. Să avem cu toţii un an bun!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite