Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Abecedarul dadaist cu larice

12
15 Sep 2014 20:32:56
Adriana Săftoiu
„Aş plăti oricât doar ca primele lecturi ale copiilor noştri să fie frumoase, iar primele strofe pe care trebuie să le înveţe „pe de rost“ să fie cu sens şi cu bucuria întâlnirii cuvântului scris“
„Aş plăti oricât doar ca primele lecturi ale copiilor noştri să fie frumoase, iar primele strofe pe care trebuie să le înveţe „pe de rost“ să fie cu sens şi cu bucuria întâlnirii cuvântului scris“

De curând, pe Facebook, a fost lansată o provocare despre cărţile care ne-au marcat. Abecedarul sigur e prima carte. Şi s-ar putea ca textele din manualele de limba şi literatura română din clasele primare să fie printre următoarele.

Când eram deputat, membru al Comisiei de Educaţie, am fost raportor pentru manualele şcolare. Am ales manualele de clasa primară. În acel moment, constatam că 80 la sută dintre textele selectate începeau cu „nu”, „niciodată”, „melancolie”, „plâng”, „ploaie”, „tristeţe”. Chiar şi textul despre prima zi de şcoală era despre un băiat care se uita pe geam şi plângea. Poate că exagerez eu când interpretez textele în notă psihologică, dar rămân convinsă că suntem şi ceea ce citim. Unii ar putea să mă corecteze: şi ceea ce nu citim! Sunt de acord cu ambele opinii.

Cum sunt textele din abecedarul declarat câştigător de Minister? Probabil că nu l-aţi văzut. Eu nu puteam să nu îl caut. Fiecare literă are o strofă care să ajute copilul de şcoală să se deprindă cu citirea literei. Dar sensul strofelor e terifiant. Primul lucru pe care l-am constatat a fost frântura logicii de dragul rimei. Un exemplu: „R-regina în roi răsare / Şi rubin din roze are. / - Vreau, vă rog, un strop de rouă / Ca să fac rânduri de ouă.“

Alt exemplu, la litera O: „Zeci de ouă ordonate, / În octombrie ouate, / În cuibar se odihnesc- / În curând, puii sosesc.” Ce a vrut să transmită autorul?

La pagina „Culorile toamnei”, subsumată literei A, apar cuvintele: arici, avion, apă, Alina, Adrian, Arad, aligator, acordeon, alune. Nu am înţeles nimic. Aflu de pe pagina a doua că „Furnicuţa Adinuţa / Mult adună, hărnicuţa / Ana, Alin şi Azor / Azi îi sar în ajutor.” Delirant!

Munca, desigur, e o valoare fundamentală. Cele mai multe texte vorbesc despre munca „în echipă“: „Meşteresc mii de furnici / Muşuroi cu margini mici / Mişcă, mişună, mănâncă / Şi model ne sunt la muncă.” Sau: „Marioara şi Miruna / Casa mătură întruna / Mircea, Mira şi Matei / Merg la piaţă după mei.”; „Ies insecte câte trei / Ca să care bob de mei. / Şase pui mai mititei / Vor urni acest ardei.”

Iată şi magia Crăciunului cu ciucuri:

„La Crăciun

Mama coace o tartă cu ciocolată. Lucian taie cotletele. Tanti Lucica toacă mărarul. Tortul cu citrice e la rece. Cecilia ia colacii cu nuci.

- Cine a ciocănit?

- E o ceată cu cinci urători.

Ei au căciuli cu ciucuri mari.”

Despre cum să fii pe fază e bine să afli de mic, de la furnică: „Năpădită de necazuri, / Furnica nu face nazuri: / -Norul înalt toarnă în salbă / Am umbrela mea–o nalbă.” Totul e să fii pe fază! Pe fază e şi personajul Stan: „Eu sunt Stan, soldat de samă / Mă sacrific fără teamă / Stau şi străjuiesc cetatea, / Somnul scump şi sănătatea.”

Furnica e personajul cel mai des întâlnit, creând impresia că trăim în muşuroi: „Furnica educatoare / Este la examinare / Cu efort şi cu emoţii / Elevii au trecut cu toţii.” Şi continuă tot la litera E: „Furnicuţa Evelina / E la Elvira vecina. / Ea explică pe îndelete / O reţetă pentru fete”. „Furnicuţa toarce, tace / Toate treburile face. / Toamna târgul tot străbate / După turte şi tomate”. Rimă perfectă!

Există şi un text despre ratare:

„Victoria

Vinerea jucăm volei. Acum este Victor la serviciu. El a ratat. Se simte vinovat.“

Şi iar furnica: „Furnica în calendar / A notat cuvântul „car” / Să mâncăm la carnaval / Un calup de caşcaval”. Are logică? Nu, dar rima a ieşit!

Ceea ce mă suprinde în acest manual „alfabet“ este numele personajelor: Iarin, Ona, Oli, Mira, Timotei, Stan, Cela, Lina ca să nu mai spun că „bunicul“ şi „bunica“ au devenit „tataia“ şi „mamaia“. Aici, recunosc, s-ar putea să interpretez subiectiv, fiind din Ardeal unde bunicul şi bunica sunt categoric apelativele decisive.

La capitolul „recapitulare” găsim şi termenul „euro”: „Ioana are un euro” (atenţie ce daţi pe mâna copiilor!), iar „Nicu e morar” (meserie larg răspândită). Deci, Nicu nu are euro!

Iată şi un text care cred că ar fi greu de citit, din prima, de mulţi politicieni, iar de pătruns şi mai greu, deşi – după obicei – niciunul n-ar recunoaşte:

 „Ilicul lui Alin:

Elena calcă o ie nouă. Ia ei are nouă lalele. Alin e olar. El ia o oală cu linii lila.

-       Ai un ilic lila?

-       Nu. Eu am un ilic cu alune maro.”

Culmea dadaismului. Ce înseamnă „larice“? Întrebaţi-l pe ministrul Pricopie.

 „La mamaia

Norii cern ** (aşa apare în text, n.m.). Neaua e rece.

Marcela e la mamaia ei. Ea arată un larice.

- Acela e un arin?

- Nu. E un larice mic.

Mircea trece o colină.

Mamaia are o cană cu ceai.”

Ia să vedem noi ce are tataia:

„La tataia

Tataia are multe animale.

Cătălina arată o oaie curată. Anton are un măr. Calul ia mărul. Un miel le taie calea. Trece un curcan. Motanul toarce tolănit.

Tataie taie lemne. Mamaia a tircotat un ilic mititel.”

Te doare mintea!

Pentru bucuria jocului, un ultim citat:

„La joacă

Eva are un urs. Octavian are o locomotivă. Evelina cântă la vioară. Silviu e veterinar. El are vitamine pentru animale. Avram e vânător.

-       Eu vreau să ocorotim animalele.

-       Atunci sunt aviator. Am un avion verde.

-       Locomotiva mea are multe vagoane”.

Dacă ar fi să elaborez un manual, aş plăti oricât ca Silvia Kerim sau Florin Iaru sau Mircea Cărtărescu sau Filip Florian să se joace frumos cu cuvintele. Aş plăti oricât doar ca primele lecturi ale copiilor noştri să fie frumoase, iar primele strofe pe care trebuie să le înveţe „pe de rost“ să fie cu sens şi cu bucuria întâlnirii cuvântului scris.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Secan Ionel-viorel
15.09.2014, 21:05:33

Asa o fi, duduie, ca prea le ziceti cu naduf! Dar cined i-a pus pe analfabetii acestia ministri?!? Nu dumneata cu alti cacarai membri de partid? Astia insemnand lungul sir - unul mai loaza ca altul : Adascalitei sau com i-o mai fi zicand lu" ala de la Iasi, Corina aia sub clasa zero de venise de la o universitate Crestina si nu mai stiu cum...., alti trei patru tot liberali de-ai vostri, care n-au apucat decat sa zica "schimba-" ca i-a schimbat chiar plagiatorul ded rusine.... Si acuma vii dumneata sa ne amintesti ca avem numai analfabeti prin Ministerul Educatiei.... Ca-n bancul acela cu ungurul care tot lua bataie de la romani pe motiv de Mihai Viteazul, capul si Basta. La un moment dat, zuce bietul ungur: "Pai bine , dar asta afost acum patru sute si ceva de ani!" -Da? zic romanasii nostrii...Pai noi abia luna aceasta am aflat !

-6 (6 voturi)
Vanatorul/d.c.
15.09.2014, 22:59:47

"Avram e vânător" Pana aici..! Ii dau in judecata..! Eu sunt vanator..! Si nu ma numesc Avram..! Mai bine ar scoate bazdaganiile alea din abecedar si ar pune prima poeziora compusa de onor prim-ministrul tarii,inca de cand era in grupa mare de la gradinita..! "Eu sunt soimul Victorel Cand voi creste maricel Ma voi face doctorel Si-al lu'Sarbu ginerel. Cat mai stau la gradinita, Mai ciupesc cate-o fetita. Mi-i ciuda..! Eu n-am rochita Nici hamleti si nici fundita..!"

+2 (8 voturi)
barbu brailoiu
16.09.2014, 13:30:30

parcă şi oarecare domn elwis se cam încurca printre cuvintele limbii române...

-2 (2 voturi)
popescu alina
16.09.2014, 15:48:38

Stimata dna Adriana Saftoiu, Interpretarile dv. privind "Abecedarul castigator"sint de un apreciabil bun-simt si poate chiar prea putin vehemente fata de textele pe care ati avut inspiratia sa le reproduceti ; ar fi o nota buna daca fantezia din el ar fi "dadaista"- din pacate fantezia lipseste, dar gasim din plin veritabile aberatii( o fetita arata"o oaie CURATA", un miel "LE TAIE CALEA"..ca o pisica neagra???...- si ar fi inca bine daca numai din motive de "rima"ar fi sacrificat continutul("soldat de sama", in loc de SEAMA, rima mai bine cu "teama"...asadar si rima schioapa,si enunt stupid...!).[Cuvintele cu majuscule reprezinta sublinierile mele din citate]. Intimplator, formatia mea de filolog a prilejuit cunoasterea manualelor anilor 80 - inceput 90 scoase de Editura didactica si pedagogica, complet aservita Ministerului,epocii etc., etc.Constat cu reala parere de rau ca situatia s-a schimbat prea putin si gravele erori din Abecedarul in discutie imi amintesc de anii mentionati, in care semnalarea unor erori, mai ales redactiei de romana, era neluata in seama /blamata/ridiculizata. Cel putin acum ...se poate discuta... Spatiul nepermitindu-mi, numesc mai jos citeva dintre erorile de fond ale recentului Abecedar: - inadecvat psiho-pedagogic( regret ca nu este locul sa pot detalia; totusi,un aspect: elevul de clasa I nu trebuie sa ajunga sa memorizeze versuri contrare logicii elementare, ininteligibile...riscurile sint mari- de la repulsie fata de citit,pina la insucces scolar); - aduce deservicii limbii romane( de la preferinta din manual pentru termeni familiari,regionali,botanici sau rari in dauna lexicului de baza- "lila","tataie"etc,...maxima diminutivare, mult prea prezenta, fara a fi un fenomen tipic limbii noastre,pina la nerespectarea normelor de baza ale limbii- "EU am un ilic"...pron.personal pers I+II se subintelege ,deprinderea copiilor cu o topica nerecomandabila, tip:"Marcela e la mamaia ei" etc.,etc); - reziduuri ale abecedarelor comuniste/ postcomuniste: obstinatia promovarii -tot neconvingatoare,precum alta data, a muncii, devotamentul tip soldatesc, vinovatia de a gresi s.a.m.d.; ca ex- doua fetite "matura INTRUNA", furnica(= model) se tot speteste si niciodata "nu face nazuri",mama nu mai coase ca mai demult ,ci coace(prajituri), in vreme ce fiul "taie cotletele"; - demonstreaza ca nivelul de trai s-a schimbat: intr-adevar, din Abecedar copiii afla ca de Craciun se maninca tarte cu ciocolata si tort cu citrice( generic!) , iar specificul national se ascunde in existenta colacilor cu nuci, a uratorilor cu caciuli cu ciucuri lungi si desigur prin prezenta iei,ilicului si a oilor; - antipatic, pentru ca abunda in banalitati:iarna e "rece",ciinele latra,motanul, evident "toarce iar in locul ultracunoscutului "Ana are mere" avem "Anton are un mar"; -ca sa fac haz de necaz, am ales si un "vers" exemplar: "TATAIE TAIE LEMNE"! Alaturi de optiunile autoarei din finalul articolului as adauga-o pe Constanta Buzea("Carticica de doi ani"...), pe Ana Blandiana si de fapt pe multi altii. Cu stima, Alina Popescu -

+1 (1 vot)
Ara Brandiana
16.09.2014, 17:37:00

Comunicarea din acest Abecedar pentru copiii din clasa I - presupun ca este inspirat dupa extraordinarele filmulete de pe internet de la "Baby Einstein" dar, facut de mantuiala. Nepotelul meu de 1 un an si 8 luni recunoaste cifrele de la 1-10, literele alfabetului si asocierea literelor cu diferite desene, forme geometrice, are un vocabular f dezvoltat si multe, multe altele. Aceste emisiuni sunt pentru bebelusi nu pentru clasa I. Si ar fi indicat ca toti parintii sa participe cu bebelusii lor la aceste lectii .....sa cante impreuna ....sa danseze impreuna dupa melodiile si dansurile prezentate. O jumatate de ora in fiecare zi de expunere la aceste lectii face minuni. Emisiunile ar trebui asociate cu jucariile corespunzatoare. Imagini despe materialele (jucariile) care se folosesc in scolile Montessori, gasiti aici: www.google.com/search ( images Montessori materials ) Puteti sa va transformati ecranele mari TV in ecrane pentru Internet (va trebuie processor si conectiile respective)...O sa aveti mai mari satisfactii (chiar si adultii) decat sa vizionati tot timpul canalele TV romanesti. Vizionati linkurile de mai jos ....si sunt sute pe youtube .....si aplicati metodele Montessori chiar in casa dvs. www.youtube.com/user/babyeinstein www.google.com/search Investiti in copiii dvs., nu asteptati doar de la scoala, guvernantii romani sunt mult prea tampiti ca sa poata face ceva bun pentru educatie multe generatii de acum incolo.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările