Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Academia Română a donat 100 de tablete unor olimpici şi premianţi ce provin din familii defavorizate

0
2 Jun 2020 17:32:26
Autor: News.ro
Arhivă
Arhivă

Academia Română a donat 100 de tablete unor copii cu rezultate remarcabile la învăţătură care provin din familii defavorizate din Galaţi şi Vaslui.

O delegaţie a Academiei Române a ajuns vineri în judeţele Galaţi şi Vaslui pentru a oferi tabletele care au trafic internet inclus de 10 GB lunar, timp de doi ani, se arată într-un comunicat remis marţi News.ro. 
 
Elevii beneficiari au performanţe notabile la învăţătură, sunt olimpici la faze judeţene, regionale şi naţionale sau premianţi la diverse concursuri de fizică, chimie, creativitate ştiinţifică, tehnologie, ştiinţe ale agriculturii, literatură, istorie, limbi străine.
 
Toţi copiii provin exclusiv din zone rurale şi au fost selectaţi cu ajutorul Inspectoratelor Şcolare din cele două judeţe. În judeţul Galaţi elevii provin din localităţile: Gohor, Tălpigi, Ghidigeni, Ţepu, Priponeşti, Ciorăşti, Berheci, Munteni şi Ungureni, iar în judeţul Vaslui, din: Costeşti, Vladia, Văleni, Lipovăţ, Muntenii de Sus, Tanacu, Tăcuta, Boţeşti, Gîrceni, Ivăneşti, Valea Mare, Laza, Poieneşti, Fâstâci, Rebricea, Zorleni, Perieni, Şuletea, Blăgeşti, Bogdăniţa, Pădureni, Hoceni, Vetrişoaia, Ghermăneşti, Pogăneşti.
 
Donaţia Academiei Române se doreşte a fi un gest simbolic, de avertizare asupra situaţiei precare a infrastructurii tehnologice din şcolile româneşti şi de semnalizare a inegalităţii de şanse pentru elevii din mediul rural.
 
„Am încercat să tragem un semnal de alarmă că în judeţele ţării sunt mulţi tineri talentaţi, care nu au posibilitatea să urmărească cursurile on-line, neavând instrumentele necesare pentru acest lucru; şi din resursele noastre, ale Academiei Române, am cumpărat 100 de tablete, sigur, cu toate facilităţile necesare pentru a fi conectate la internet. Timp de doi ani de zile copiii au abonament la internet, în aşa fel încât aceste tablete să fie operaţionale din prima zi de când le-au primit“, a spus Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române şi iniţiatorul demersului.
 
El a adăugat că în judeţe au mers şi experţi care să-i ajute pe copii să înţeleagă cum să le folosească.
 
Ceremoniile de înmânare a tabletelor s-au desfăşurat la şcolile generale Munteni, Berheci şi Priponeşti din judeţul Galaţi şi la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu“ din Vaslui, Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu“ din Bârlad şi Colegiul Naţional „Cuza Vodă“ din Huşi.
 
Demersul, se mai arată în comunicat, face parte dintr-un program mai amplu, care integrează proiectul Şcoala de vacanţă a Academiei Române, dedicat elevilor olimpici din întrega ţară (ediţia I a avut loc în ianuarie 2020) şi înfiinţarea în viitorul apropiat a unui Centru pentru Copiii Supradotaţi.
 
„Există o preocupare a noastră de a susţine copiii talentaţi din ţara aceasta şi, în mod deosebit, copiii talentaţi din mediul rural, care nu au toate condiţiile necesare să se dezvolte. Avem în intenţie să acordăm burse copiilor care sunt identificaţi cu un potenţial cognitiv deosebit, să-i susţinem la liceu, la universitate, pentru că este una dintre preocupările noastre, ale Academiei, de a ajuta tinerii talentaţi din această ţară. De altfel, avem în minte crearea unui centru special pentru copiii supradotaţi din România“, a mai afirmat Dumitrache.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii