Adevărul Live: Din tainele de a fi profesor „Teach for Romania”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Învăţătoarea Gabriela Dima a fost invitată în platoul Adevărul Live. FOTO Eduard Enea
Învăţătoarea Gabriela Dima a fost invitată în platoul Adevărul Live. FOTO Eduard Enea

Învăţătoarea Gabriela Dima a fost prezentă vineri, la Adevărul Live de la ora 13.00 şi a povestit despre educaţie cu drag de copii.

Chiar dacă o persoană are dizabilităţi, poate preda şi îşi poate îndeplini astfel visul de a lucra cu copii. Mai mult, poate constitui un model pentru alte persoane cu acelaşi vis, dar cărora societatea le transmite mesajul că nu pot din cauza dizabilităţii pe care o au. 

Gabriela a vorbit despre care sunt provocările cu care se confruntă cineva care vrea să devină dascăl dar şi ingredientele meseriei de profesor prin programul „Teach for Romania”.

Totodată, învăţătoarea a vorbit cu emoţie despre cei 24 elevi ai săi, pe care i-a format şi sensibilizat. „Am vrut să îi învăţ pe elevi să trăiască cu demnitate şi să lupte pentru drepturile lor. Nu trebuie să vii tu cu o soluţie, ci să îi înveţi pe elevi cum să găsească singuri soluţii”, a spus Gabriela Dima.

Programul „Teach for Romania” pregăteşte oamenii să devină profesionişti, să fie integraţi în învăţământul formal de educaţie românesc, oferă o bună pregătire celor care vor să devină profesorim pentru că facultatea nu te pregăteşte să devii profesor, a mai spus Dima.

După ce a fost recrutată, Gabriela a fost invitată la un interviu şi a fost evaluată timp de o zi. Apoi, a urmat perioada de cunoaştere a comunităţii Teach for Romania. Apoi a urmat cursurile Academiei de Leadership şi Pedagogie, care durează 6 săptămâni, un program de formare, unde a putut experimenta şi vedea dacă meseria de dascăl i se potriveşte. La final, a primit şansa de a preda la clasă, pe o perioadă de doi ani, timp în care primeşte sprijin pentru a te integra în şcoala aleasă. 

Întrebată despre cum a fost întâlnirea cu elevii săi, Gabriela vorbeşte cu încântare şi cu drag despre acel moment. „Când am intrat în clasă, am avut sentimentul de acasă, că sunt acolo unde trebuie. Şi am zis că e nevoie de un sat întreg pentru a creşte un copil. Că suntem acolo împruenă şi singură nu pot să reuşesc.”

Regulile, respectul şi iubirea, ingrediente pentru o relaţie sănătoasă elev - profesor

„Copiii simt autoritatea care nu se impune cu forţa ci vine raţional şi cu argumente, manifestând faţă de copii iubire şi respect. Copiii simt totul, trebuie să fii atent cu te comporţi cu ei”, a mai spus învăţătoarea. 

„La început a fost provocator să creez o conexiune şi o stare de siguranţă pentru ei, până am început să predau. Recomand tuturor persoanelor care vor sa devină profesori să îşi urmeze visul dar să îşi aleagă cu grijă şcoala. Dacă ei au dizabilităţi, aceasta trebuie să fie adaptată nevoilor lor, să aibă rampe de acces, de exemplu”, a mai spus Dima.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite