Admisă la facultate înainte să dea Bac-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Marinescu din Tulcea a aplicat la universităţi de prestigiu din lume, pentru care a dat mai multe examene, după ce a absolvit fiecare an de liceu cu media zece. Tânăra a susţinut Bacalaureatul românesc, dar rezultatul contează mai puţin de când a fost acceptată la Universitatea Cambridge din Anglia.

Andreea Marinescu a avut mereu nota zece la învăţătură, inclusiv pe parcursul studiilor la Liceul „Grigore Moisil" din Tulcea. Nu şi-a făcut un scop din note, ci mai degrabă şi-a urmat pasiunea pentru matematică şi engleză, iar restul a venit de la sine. Înainte de terminarea şcolii, ea s-a arătat interesată de mai multe instituţii de învăţământ din afară. „Încă din clasa a XI-a am aplicat pentru mai multe universităţi din străinătate, de la Yale, Princeton şi Harvard din Statele Unite la Universitatea Jacobs din Bremen (Germania) şi Cambridge, în Europa", povesteşte Andreea.

Bacalaureat de două ori

Pe lângă examenul susţinut săptămâna trecută pentru finalizarea studiilor liceale din România, Andreea a dat mai multe teste de limba engleză şi bacalaureatul american SAT, la cererea universităţii din Anglia. „Cei de la Cambridge mi-au trimis un test prin fax, la şcoală, şi apoi un interviu pe probleme de matematică şi fizică", explică tânăra.

Procesul de selecţie a fost complex şi a durat un an. Andreei i-a fost destul de greu, în condiţiile în care majoritatea aplicanţilor erau din Bucureşti, iar ea făcea naveta de la Tulcea. „Eu in­­­­­­tram la examene după un drum de cinci-şase ore cu trenul sau cu microbuzul. A fost obositor. Cu toate acestea, am reuşit să trec cu bine de toate testele, am primit chiar o bursă de merit la Universitatea din Bremen (Germania). Am optat pentru Cambridge, însă, din pasiune pentru engleză" îşi aminteşte fata.

Directoarea Liceului „Grigore Moisil" este foarte mândră de Andreea Marinescu. „Suntem un liceu de prestigiu, dar elevi ca ea nu am întâlnit până acum. Îi dorim mult succes, să reuşească acolo şi să nu ne uite. Noi căutăm să avem cât mai mulţi elevi buni, asta este cheia progresului", spune Silvia Pârău.

„Voi rămâne în Anglia!"

„În principiu, am de gând să rămân acolo, dar e devreme să mă pronunţ. Am primit un împrumut de la Guvernul Marii Britanii pentru a putea studia acolo, per total taxa este de 11.500 de lire pe an. Mai am de achitat 3.500 de lire, ulterior pot obţine şi alte burse", explică Andreea.

Ea are de gând să studieze materia preferată, matematica, timp de trei ani. În ceea ce priveşte specializarea, fata nu exclude posibilitatea de a alege şi informatica.

Studenţi români la Cambridge

În fiecare an, Universitatea Cambridge acceptă, în medie, 4.000 de tineri. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii instituţiei din Anglia pentru „Adevărul", în anul universitar 2008-2009 au fost înregistraţi 47 de studenţi care erau de naţionalitate română şi 34 care aveau domiciliul în România. Dintre aceştia, 33 erau cetăţeni români cu domiciliul în ţara noastră. Cifrele privesc atât „bobocii", cât şi absolvenţii Cambridge.


TOTUL DESPRE BAC: Note de 10 pe linie, multe contestaţii şi topul liceelor fruntaşe

image
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite