ADMITERE LICEU 2013 Noutăţile liceelor din Capitală: mai multe clase de Ştiinţe şi Mate-info în engleză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa a VIII-a şi părinţii lor pot sta de vorba cu profesorii liceelor din Bucureşti        FOTO Mediafax
Elevii de clasa a VIII-a şi părinţii lor pot sta de vorba cu profesorii liceelor din Bucureşti        FOTO Mediafax

Liceele din Bucureşti îşi prezintă oferta de studii la Târgul „Oferta Educaţională“, care a început joi şi va dura până duminică, la Palatul Copiilor, între orele 10.00 şi 18.00. Faţă de anii trecuţi, accentul se pune pe clasele de Mate-info cu predare în limba engleză şi pe cele de Ştiinţele Naturii.

Mai multe clase de Mate-info combinate cu profilul de bilingv engleză-română, clase în plus de Ştiinţe ale Naturii şi ore intensive de limbă străină. Aceasta este oferta de anul acesta a liceelor din Bucureşti, prezentă la târgul educaţional de la Palatul Copiilor, unde până duminică elevii care se pregătesc de admitere pot afla direct de la profesori care este oferta instituţiilor din Capitală. 

Limbile străine, tot mai căutate

În ultimii doi ani, profilurile liceelor şi oferta lor educaţională s-a diversificat. Spre exemplu, liceele care se laudă cu profilul mate-info au început să combine profilul clasic cu cel bilingv, cu ore intensive, în general de engleză, sau să introducă mai multe ore de fizică, biologie sau chimie, care să-i ajute pe cei interesaţi să dea la Medicină.

De exemplu, la Colegiul Naţional „Sfântul Sava“ s-a introdus specializarea Mate-info cu predare bilingvă română-engleză şi mai există şi specializarea Ştiinţe ale naturii. Fiecare dintre aceste specializări are alocată câte o clasă de 28  locuri, în timp ce pentru Mate-info au fost alocate cinci clase, în care intră în total 140 de elevi.

Şi la Liceul Internaţional de Informatică, celebru pentru profilul Mate-info şi olimpicii pe care i-a dat de-a lungul anilor, există clase de Ştiinţe. „Există interes pentru Ştiinţele Naturii, dar nu în detrimentul matematicii şi al informaticii“, a declarat pentru „Adevărul“ Mihaela Bejanariu, care se ocupă de PR-ul liceului privat.

„Rampa“ celor care vor să studieze în Germania

În cazul liceului „Goethe“, oferta este una specială: pentru vorbitorii de limba germană există o clasă unde toate materiile se predau în limba germană, iar la sfârşit elevii au posibilitatea să dea Bac-ul nemţesc, însă vor trebui să dea şi limba română (scris şi oral), pentru a li se echivala Bacalaureatul german în România.

„Elevii care doresc să intre în această clasă specială trebuie să dea proba de limbă maternă germană la Evaluarea Naţională“, a explicat profesoara Mihaela Babiuc, de la liceul german.

„Foarte mulţi elevi de la noi au optat să plece în Germania şi, în general, cei care optează pentru clasa specială o fac cu gândul să urmeze studiile acolo“ Elevă a Liceului „Goethe“

Ce caută elevii de gimnaziu

Acesta se numără de altfel printre cele mai căutate licee din Bucureşti, alături de „Sfântul Sava“, „I. L. Caragiale“, „Tudor Vianu“, „George Coşbuc“ şi „Matei Basarab“, standurile lor de la Târg atragând şi cei mai mulţi elevi şi părinţi.

„De când eram în clasa a cincea am vrut să învăţ la Caragiale. Am fost acolo odată şi mi-a plăcut foarte mult, vreau să studiez filologia“, spune o fată care termină clasa a VIII-a anul acesta.

Prietena acesteia, de asemenea la final de gimnaziu, îţi aminteşte că atunci când era mai mică a vrut să urmeze Liceul Militar, dar acum optează pentru „Matei Basarab“.

Comerţul învăţat din timp

Elevii de la Şcoala Superioară Comericială "Nicolae Kretzulescu" fac practică în firme, liceul având specializările economic cu 150 de locuri şi comerţ (30 de locuri), dintre care 30 de locuri sunt pentru intensiv engleză şi alte 30, pentru intensiv germană.

Elevii pot beneficia şi de cursuri postliceale - "Tehnician în comerţ".  "Avem şi olimpici, 19 dintre ei au luat medalii de aur la probele de ştiinţe economice, 18 sunt pe locul doi şi tot 19 pe locul al treilea, plus 21 de menţiuni. Majoritatea absolvenţilor se îndreaptă către Academia de Studii Economice (ASE)", a povestit un elev al liceului.

Liceu de arte

Liceele cu profiluri Mate-info şi Filologie nu sunt singurele prezente la târg. Alături de ele sunt şi licee de artă şi muzică cum ar fi "Nicolae Tonitza", care, pe lângă studiul desenului şi al sculpturii, are şi specializări precum Arte Murale şi restaurare sau Desen Animat, unde elevii învaţă atât tehnica tradiţională de animaţie, cât şi cea computerizată din industria de profil. Este un domeniu în dezvoltare continuă şi foarte bine plasat în topul meseriilor cerute pe piaţa tehnologică.

Liceu de muzică

O altă specializare mai deosebită pe care elevii ar putea s-o înveţe încă din liceu este muzica, adică studiul de canto şi cel de instrumente.

"Eu personal predau pian şi este adevărat că nu sunt multe locuri într-o orchestră pentru un pianist, dar mulţi dintre elevii noştri îşi găsesc de lucru şi în afara ţării, sau devin la rândul lor profesori. Ca să intri la Liceul "George Enescu", la canto, nu trebuie să fi studiat înainte această disciplină, dar la instrumental trebuie să-ţi cunoşti instrumentul", a explicat o profesoară de la liceu.

Schimb de experienţă cu elevi din străinătate

Elevii de la Colegiul Naţional "Grigore Moisil" au posibilitatea să facă schimb de experienţă cu liceeni din Italia. În funcţie de merite, elevii sunt selecţionaţi şi pleacă în grup în Italia pentru 10 zile, în timp ce un grup de elevi italieni le iau locul la liceu, în România.

"Suntem încântaţi de posibilitatea aceasta. Până şi profesorii beneficiază de schimb de experienţă, chiar acum avem cadre didactice în Turcia şi, în curând, reluăm schimbul cu elevii din Italia", a povestit o elevă a liceului "Grigore Moisil", care are profilul de Mate-info, inclusiv cu studiu intensiv de limba engleză.

Broşura de admitere, aşteptată de părinţi

Oficialii Ministerului Educaţiei promit că, în curând, vor publica toate informaţiile necesare pe site-ul admitere.edu.ro unde va putea fi găsit şi planul de şcolarizare pe fiecare judeţ în parte, aprobat miercurea trecută în Guvern. Este vorba de ofertele educaţionale a tuturor liceelor din ţară, câte locuri sunt valabile şi la ce profiluri.

De altfel, informaţiile despre ofertele tuturor liceelor din Bucureşti vor fi publicate în broşura de admitere, care va putea fi accesată online pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Calendarul admiterii la liceu

Pentru elevii de clasa a VIII-a, anul şcolar se încheie pe 14 iunie, iar înscrierile la Evaluarea Naţională 2013 au loc între 17 şi 19 iunie. Proba scrisă la română se va susţine pe 25 iunie, cea la limba maternă pe 26 iunie, iar examenul la matematică va fi pe 27 iunie.

Rezultatele Evaluării vor fi afişate pe 29 iunie, zi în care se pot depune şi contestaţiile, urmând ca rezultatele finale să fie afişate pe 3 iulie. Pe 5 iulie se dă startul la completarea opţiunilor în fişele de înscriere pentru liceu. Iar pe 17 iulie se vor afişa listele cu absolvenţii repartizaţi la licee. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite