Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Admitere la liceu 2020. Proiectul de ordin care elimină obligativitatea şcolii profesionale pentru elevii cu medii sub 5

9
22 Nov 2019 13:46:29
Autor: Simona Chirciu
Elevii cu medii sub 5 nu mai sunt obligaţi să meargă la profesională. FOTO: gov.ro.
Elevii cu medii sub 5 nu mai sunt obligaţi să meargă la profesională. FOTO: gov.ro.

Proiectul de Ordin pentru modificarea şi completarea ordinului nr. 4.948/2019 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 a fost publicat pe edu.ro, în consultare publică.

Monica Anisie a finalizat proiectul de Ordin care modifică admiterea la liceu, prin eliminarea mediei 5,  care se dorea condiţie olbigatorie pentru absolvenţii de gimnaziu care voiau să intre la liceu. 
 
Documentul prevede o singură condiţie pentru elevii care vor să urmeze liceul, la prima repartizare computerizată după Evaluarea Naţională din vară: să fi susţinut examenele Evaluării Naţionale de la clasa a VIII-a.

Proiectul de ordin realizat de ministrul Educaţiei prevede modificarea articolului 2, alineatul 10, astfel: 
„1. La articolul 2, alineatul (10) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„La repartizarea computerizată din prima etapă de admitere participă numai elevii care au susţinut evaluarea naţională.’ 

Până acum, articolul 2 din Metodologia de admitere la liceu în vigoare în acest moment, aprobată prin Ordinul nr. 4948/2019 semnat de fostul ministru interimar Daniel Breaz, prevede următoarele:

„(10) La procesul de admitere în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2020-2021 participă numai elevii care au susţinut evaluarea naţională şi a căror medie de admitere, calculată conform pct. I al anexei nr. 2 la prezentul ordin, este minimum 5.00 (cinci).” 

  
Fostul ministru interimar al Educaţiei, Daniel Breaz, stabilise la finalul lui august 2019, ca învăţământul profesional să fie obligatoriu pentru absolvenţii de gimnaziue care ar fi obţinut o medie de admitere sub 5, după Evaluarea Naţională. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Jorj
22.11.2019, 14:23:34

Masura, daca este aplicata, va avea un impact asupra calitatii educatiei pentru ceilalti studenti. Ne tot plangem de scoli si profesori, dar si colectivul are un impact asupra calitatii invatamantului. De obicei, clasa avanseaza dupa ritmul celor mai slabi, care sunt si mai inclinati decat altii catre intreruperea orelor prin comportament disruptiv. Totul poate fi trasat, pana la urma, la scaderea populatiei de copii, prin emigrare si natalitate scazuta, si scaderea calitatii populatiei, prin emigrare si natalitate diferentiata intre grupuri sociale, care pune probleme institutiilor de invatamant dincolo de ciclul primar. Inca nu ne-am lovit de adevarata dezbatere, cum sa reducem marimea si numarul liceelor si universitatilor pentru a ridica standardele si a le face viabile. Ele rezista oricarei asemenea discutii pentru ca nicio birocratie nu vrea sa aiba un numar mai mic de angajati si de fonduri, dar, cu cat vom purta discutia mai tarziu, cu atat va fi ajustarea mai haotica, dureroasa si neproductiva. Pana atunci, vom ajunge sa avem prezenta pulsului drept criteriu principal pentru intrarea la universitate.

+2 (2 voturi)
Adrian Popescu
23.11.2019, 17:18:23

era buna legea cu scoala profesionala pt elevii cu medii sub 5, aia sunt prostanaci cu acte in regula, dar daca au pile vor termina facultati, masterate vor ajunge sefi sau politruci. asa se facea naiba o preselectie

+2 (2 voturi)
Andrei K
23.11.2019, 01:30:08

O decizie pe placul populimii, care, sub masca unui egalitarism tembel, vine să anuleze una dintre foarte puținele măsuri de bun-simț luate de PSD. Vom avea în continuare "liceeni" la clase de mate-info, cu 1.50 la examenul de matematică de la EN și care nu pot să citească în mod cursiv un text, darămite să-l mai și înțeleagă! După care avem pretenția ca, după 4 ani de furat căciula în liceu (că s-a eliminat și examenul de treaptă), avem pretenția să ia și Bacalaureatul. În aceeași linie populistă, nu ar fi mai simplu să facem obligatorii și studiile de licență? În același timp, trebuie oferite alternative serioase și atractive în învățământul profesional și tehnic, astfel încât acești copii, care nu au o afinitate prea mare pentru latura teoretică a cunoașterii, să-și poată continua pregătirea profesională după absolvirea gimnaziului.

0 (2 voturi)
ana_
24.11.2019, 05:18:52

Va crește stima de sine a unor copii care nu au pregătirea necesară pentru a face față la liceu? Sau vor urî învățătura cu sete? La ce servește să le oferi alegeri care îi depășesc de foarte, foarte departe? Nu e mai bine să le dai o meserie, ca să poată câștiga cinstit o pâine? Trebuie legați în cârca părinților? O aberație la care nu mă așteptam.

+1 (1 vot)
Lica Mosu
24.11.2019, 18:16:59

@ Comentacii de serviciu ! Waw ! Nici un comentaci p-acilea ? Toti sunt pe ,,electorale" ?! @ ana_ ! (as fi fost mai bucuros sa-i raspund... Anei+ !) Nu fi dezamagita ca vei fi des...amagita !! E doar prima...,,aberatie" !! Spre dezamagirea ta vor...urma muuulte altele (des....amagiri) !! PS Vorba ,,aia" :: Psd=PNL= aceiasi mizerie !!

Vezi toate comentariile (9)