ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Preselecţii şi examene dure la şcoala profesională. Calendarul înscrierilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concurenţa crescută anul acesta pentru cursurile de trei ani de la şcolile profesionale, mai ales la specializările mecanic auto şi ospătar, a generat un regim dur, cu examene de admitere, la instituţiile căutate de tineri. Pe 7 iulie se încheie prima etapă de înscrieri la profesională, apoi începe etapa a II-a, după afişarea locurilor lăsate libere de elevii care aleg să se înscrie la liceu.

Elevii de clasa a VIII-a care vor să înveţe o meserie de la toamnă în loc să meargă la un liceu teoretic au trecut prin examene de admitere, unii şi de preselecţie, în prima etapă de înscrieri.

Lista celor admişi se publică pe 24 iunie, iar această primă etapă se încheie pe 6 iulie, când se afişează lista finală după retragerea celor care vor totuşi să meargă la liceu. Apoi urmează aceiaşi paşi de admitere, pe locurile rămase libere, în alte două etape, care se întind până pe 9 septembrie.

De altfel, şi cei din sistem se aşteaptă ca acest val de doritori din prima etapă de înscriere să scadă în iulie, după aflarea rezultatelor la Evaluarea Naţională 2014, când vor fi elevi care vor avea o medie de admitere ce le va permite să intre la un liceu mai bun şi astfel vor renunţa la locul la Profesională.

Topul celor mai căutate şcoli profesionale

Cea mai mare concurenţă de la profesională de anul acesta s-a înregistrat la Şcoala Kronstadt din Braşov, cu şase candidaţi pe loc la specializarea operator de maşini cu comandă numerică, potrivit datelor Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (CNDIPT). Urmează Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida“ din Constanţa, la calificarea mecanic auto (4,6 candidaţi pe loc) şi Liceul Tehnologic „Elena Caragiani“ din Tecuci, tot la mecanic auto, de altfel cea mai căutată meserie din ţară. 

Pe locurile următoare se află şi licee cu alte specializări: Colegiul Tehnic „Alexandru Domşa“ din  Alba Iulia, cu 4,3 candidaţi pe loc la electromecanică - electromecanic utilaje şi instalaţii industriale şi Colegiul Economic „Viilor“ din Bucureşti, tot cu 4,3 candidaţi pe loc, la turism şi alimentaţie – bucătar. „Concurenţă mare este şi în mediul privat, în domeniul Esteticii, specializarea Frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist, unde sunt 53 de candidaţi pe 25 de locuri la Colegiul UCECOM „Spiru Haret“ din Bucureşti", spune inspectorul de specialitate Felicia Săndulescu de la CNDIPT, care adaugă că această specializare nu se găseşte la nicio şcoală de stat din Bucureşti.

  • Şcoala Profesională Germană Kronstadt din Braşov - 6 candidaţi pe loc
  • Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanţa (calificarea mecanic auto) - 4,6 candidaţi pe loc
  • Liceul Tehnologic "Elena Caragiani" din Tecuci (tot mecanic auto) - 4,6 candidaţi pe loc
  • Colegiul Tehnic "Alexandru Domşa" Alba Iulia (electromecanică - electromecanic utilaje şi instalaţii industriale) - 4,3 candidaţi pe loc
  • Colegiul Economic "Viilor" Bucureşti (turism şi alimentaţie - bucătar) - 4,3 candidaţi pe loc
  • Liceul Tehnologic "Dacia" Piteşti (mecanică - mecanic auto) - 3,9 candidaţi pe loc
  • Colegiul Naţional Economic "Gheorghe Chiţu" Craiova (turism şi alimentaţie - bucătar) - 3,89 candidaţi pe loc
  • Liceul Tehnologic nr.1 Cluj-Napoca (turism şi alimentaţie - bucătar) - 3,89 candidaţi pe un loc
  • Liceul Tehnologic de Servicii "Sf. Apostol Andrei" Ploieşti (estetica şi igiena corpului omenesc - frizer-coafor-manichiurist-pedichiurist) - 3,8 candidaţi pe loc.

Examen din Educaţie tehnologică

Câteva dintre aceste licee au organizat săptămâna trecută proba de selecţie suplimentară, din materia de clasa a VIII-a de Educaţie tehnologică. La Colegiul  Economic „Viilor“ din Bucureşti, în jur de 50% din candidaţi au luat note peste 5. „Este important ca elevii să ştie că testarea nu este eliminatorie, ca în cazul probelor de preselecţie, însă contează la media de admitere“, a explicat directoarea colegiului, Viorica Dorin. 

În schimb, la Kronstadt, singura şcoală profesională de sine stătătoare din ţară, s-a organizat examen de preselecţie (interviu şi un test din matematică şi fizică) şi, din 350 de candidaţi înscrişi pe cele 56 de locuri, 115 au fost declaraţi admişi. Însă aici nu a fost organizată proba suplimentară de selecţie, pentru că au cerut suplimentarea locurilor, când au văzut cât de mulţi candidaţi s-au înscris, a explicat directoarea şcolii, Ramona Ţiţeiu.

Proba suplimentară: 30% din media de admitere la profesională

În cazul Colegiului Tehnologic „Dacia“ din Piteşti, pe locul şase în topul celor mai căutate şcoli, directoarea Cristina Elena Mihai spune că s-au luat note mari la selecţia suplimentară de săptămâna trecută: 76 din cei 111 candidaţi au luat peste 5. „Proba aceasta este importantă la admitere fiindcă va avea o pondere de 30% la media finală de admitere la profesională, 70% fiind media de admitere la liceu“, a explicat directoarea.

Aceasta spune că se bucură de interesul crescut pentru învăţământul profesional, încă de la prima etapă de înscriere, dar se îndoieşte că se va menţine până la final, mulţi fiind tentaţi să aleagă totuşi varianta liceului. Oricum, învăţământul obigatoriu este de 10 ani, aşa că niciun elev nu rămâne pe dinafară, cei care nu sunt acceptaţi la şcoala profesională dorită, se pot înscrie la liceu, în condiţiile în care la cele tehnologice se intră şi cu medii de 2-3.

Însă, explică inspectorul Felicia Săndulescu, „şcoala profesională nu închide drumul spre Bacalaureat şi facultate; după ce termină profesionala, ei se pot înscrie în clasa a XI-a, unde continuă cu studiile teoretice“.

Calendarul admiterii la Profesională:

- 26 şi 27 mai: înscrierea la liceele care au clase profesionale
- 29 şi 30 mai: susţinerea probei de preselecţie, acolo unde se organizează
- 3 iunie: afişarea rezultatelor preselecţiei
- 6 iunie: înscrierea celor respinşi la instituţiile care nu au preselecţie
- 7 iunie: afişarea listelor finale cu elevii înscrişi şi a concurenţei înregistrate
- 10 iunie, ora 9.00: proba suplimentară de admitere acolo unde sunt mai mulţi candidaţi pe un loc
- 13 iunie: afişarea rezultatelor la proba de admitere, după depunerea contestaţiilor, în 12 iunie
- 24 iunie: afişarea la licee a listelor candidaţilor admişi la profesională, după eliminarea elevilor corijenţi sau repetenţi
- 4 iulie: afişarea listelor în ordinea mediei de admitere, după rezultatele de la Evaluarea Naţională
- 5-6 iulie: depunerea dosarelor de înscriere la licee
- 6 iulie: afişarea listelor finale a candidaţilor înmatriculaţi în învăţământul profesional după retragerea celor care vor participa la admiterea la liceu
- 7 iulie: afişarea locurilor rămas libere după etapa I
- urmează aceiaşi paşi în etapele II şi III, în perioada 7 iulie - 9 septembrie.

Înscrieri la Capacitate 2014

Luni încep înscrierile pentru examenul de Evaluare Naţională 2014/Capacitate 2014, la sesiunea de vară, care începe cu proba la română, pe 23 iunie. 

Tot luni, olimpicii vor afla notele finale de la sesiunea specială a Evaluării Naţionale, care a avut loc săptămâna trecută. 

Marţi, pe 24 iunie, este programată proba la limba maternă, iar miercuri, pe 25 iunie, elevii care au absolvit clasa a VIII-a vor da examenul la matematică, urmând ca vineri, 30 iunie 2014, să fie afişate mediile finale, după soluţionarea contestaţiilor. 

De anul acesta, media obţinută la Evaluarea Naţională va fi 70% din media finală de admitere la liceu, 30% reprezentând media notelor primite de elevi în gimnaziu, potrivit noului sistem de admitere stabilit de Ministerul Educaţiei.


Pe aceeaşi temă:

EVALUARE NAŢIONALĂ 2014 Vineri s-au afişat rezultatele parţiale de la sesiunea specială

ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Continuă selecţia tinerilor care vor să meargă din toamnă la Profesională

ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

VIDEO Lecţie la „Şcoala Altfel”. Meseriile de viitor, magnet la profesională

ADMITERE LICEU 2014 Concurenţa de la profesională depăşeşte prejudecăţile societăţii

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale

Peste 3.800 de locuri la liceele din Braşov

Este oficial: şcolile profesionale reapar la Slatina din toamnă

Ce opţiuni au elevii care dau admiterea la liceu anul acesta, la Adevărul Live: „Există un interes crescut pentru Ştiinţele Naturii şi dotările din licee”

ADMITERE LICEU 2014 Părinţii şi elevii, atraşi tot de liceele teoretice

Admiterea la liceu ilustrează impasul în care se găseşte învăţământul românesc

Admitere la liceu cu suspans în 2014

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite