Şcoală

articolul urmator

Agresivitatea în şcoli şi bullyingul, cum ne trimitem în fiecare zi copiii spre abuz emoţional şi fizic?

7
20 Nov 2019 23:49:39
Livia Lucan-Arjoca
Agresiunile se petrec adesea intre patru ochi, in locuri unde nu exista prezenta adultilor care ar putea interveni pentru victima
Agresiunile se petrec adesea intre patru ochi, in locuri unde nu exista prezenta adultilor care ar putea interveni pentru victima

Bullyingul este interzis în şcoli  prin lege, dar noi suntem aceiaşi. Vrem să aplicăm legea? Cine suportă consecinţele? A cui va fi răspunderea?

Aş vrea să-ţi imaginezi că te duci astăzi la serviciu şi chiar înainte să scoţi cardul de pontaj, un coleg de-al tău te îmbrînceşte răutacios, intenţionat. Că până ajungi în birou, lansează către tine mişto-uri şi injurii, poate şi câteva înjurături creative.

Apoi, când nimeni nu este de faţă, colegul tău, cel alături de care lucrezi zilnic, îţi dă nişte palme sau nişte pumni, pentru ca pur si simplu nu-i place mutra ta şi ştie clar că nimic nu i se va întâmpla dacă face asta.   

Tot colegul, priceput la disimulare, îşi joacă rolul perfect în faţa şefului, are grijă să te sfideze cu orice ocazie şi să speculeze orice prilej de a se pune bine cu autoritatea.

Eşti nedreptaţit, agresat, umilit, insultat, neînţeles, dar se doreşte de la tine să fii entuziast, să rezolvi taskuri, să fii performant. Eşti pus în situaţia să colaborezi cu agresorul care te sfidează superior la orice interacţiune.

Recunoaşte că pentru mult mai puţin decât atât ai intra în depresie. Ce ai de facut? Raportezi şefului şi dacă nu ţi se face dreptate ai opţiuni… poţi să-ţi găseşti alt job…

Acum pune-te în situaţia unui copil bătut de un coleg. Un copil pe care părinţii îl trimit la şcoală să înveţe, cu deplină încredere în cei care ar trebui să aibă grijă de siguranţa şi educaţia lui.

Doar că la şcoală vocea agresivităţii reduce vocea bunului-simţ. Copilul este îmbrâncit de colegul lui de când intra în şcoală. Este bătut o dată la ceva timp pentru distracţie. Iniţial, cere ajutor Doamnei. Se purcede la mustrări peste mustrări şi lucrurile merg aşa în continuare, fără nicio consecinţă convingătoare.

Ce învaţă copilul victimă? 

Că nu are pe cine să se bazeze, ca are colegi care tac de frica să nu le vină şi lor rândul, că tot ce obţine este simplă vorbărie. Nu mai are încredere în nimeni, colegi sau profesori, dar, spre deosebire de tine… nu poate demisiona.

Şi după îmbrânceli, injurii şi bătaie, el este ascultat de profesori. Se aşteaptă de la el să aibă încredere în sine, să performeze, să îi placă şcoala. Tu, părinte, te aştepţi de la el să îşi construiască sinele, să fie cetăţeanul de mâine, responsabil, voluntar, cu iniţiative. Să aibă încredere în instituţii, să repecte oamenii.

Ca părinte, încerci să tranşezi situaţia, faci sesizări şi te trezeşti în situatia „cuvântul copilului tău împotriva cuvântului celuilalt copil”. Şi este dificil mai ales că lucrurile acestea se întâmplă atunci când nu sunt martori, sau când martorii sunt atât de speriaţi, încât nu vor spune nimic.

În fapt, două victime de care nimănui nu-i pasă.

Câţi dintre profesori cer ajutor? Câţi dintre ei recunosc faptul ca mulţi copii care, într-un fel sau altul, obţin de la psihologi recomandarea de integrare ar avea nevoie de shadow care să-i asiste la şcoală, astfel încât dreptul la educaţie să fie respectat pentru toată lumea?
 

Câţi dintre educatori nu sunt la mâna părinţilor influenţi sau a unora cu tupeu nemărginit pentru că nu îşi înţeleg misiunea şi ezită să aplice regulamente şi sancţiuni care i-ar ajuta, de fapt, să câştige autoritate şi respect şi, mai ales, să facă şcolile un loc potrivit pentru educaţie?

Câţi dintre părinţi înţeleg că drepturile copilului lor se opresc acolo unde sunt încălcate drepturile altui copil? Că alţi copii nu au drepturi mai puţine, ci fix aceleaşi drepturi ca şi copiii lor?

Ştiu o situaţie concretă în care copiii au filmat şi au predat, cu cea mai bună-credinţă şi încredere, către reprezentanţii instituţiei de educaţie, dovezile unei agresiuni petrecute la intrarea în scoală. În filmare un copil este lovit de un coleg de mai multe ori. Tare. Există mai multe sesizări de agresiune în şcoală care îl nominalizează drept autor pe acelaşi copil.

Oare cine răspunde pentru aceste fapte? Şi cum credeţi că se va sfârşi povestea?

O sa aflăm împreună.

Te ajută să citeşti şi articolele:

Cine răspunde pentru agresiunile din şcoală

E oficial! Bullying-ul în şcoli este interzis prin lege

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Dan Petru
21.11.2019, 00:37:50

(1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal. ***** (1) Elevii din sistemul de învățământ de stat, particular și confesional autorizat/acreditat, care săvârșesc fapte prin care se încalcă dispozițiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele școlare, vor fi sancționați în funcție de gravitatea acestora conform prevederilor prezentului statut. (2) Pentru a putea fi sancționați, faptele trebuie să se petreacă în perimetrul unității de învățământ sau în cadrul activităților extrașcolare. Pentru faptele petrecute în afara perimetrului unității de învățământ sau în afara activităților extrașcolare organizate de unitatea de învățământ, elevii răspund conform legislației în vigoare. (3) Elevii au dreptul la apărare, conform legii. (4) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt: a) observație individuală; b) mustrare scrisă; c) retragerea temporară sau definitivă a bursei de merit, a bursei sociale, " Bani de liceu", a bursei profesionale; d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ; e) preavizul de exmatriculare; f) exmatriculare. ***** In codu' penal comunist exista un articol (102) care zicea cam asa : "Măsura educativă a mustrării constă în dojenirea minorului, în arătarea pericolului social al faptei săvârșite, în sfătuirea minorului să se poarte în așa fel încât să dea dovadă de îndreptare, atrăgându-i-se totodată atenția că dacă va săvârși din nou o infracțiune, se va lua față de el o măsură mai severă sau i se va aplica o pedeapsă." In nou ' cod penal chestia asta a disparut. Fiindca s-a considerat privelistea unui "organ" care-i povesteste huliganului cum ca-l ia dreaq daca face figuri s-ar putea sa dauneze grav dezvoltarii ulterioare a sarmanului bagabont. In consecinta s-a optat pentru transferarea responsabilitatii mustrarii catre profesori. Ca bagabontu' nu da doi bani pe ce-i spun profii aia, stiind prea bine ca aia nu prea au ce-i face... e o alta poveste.

+4 (4 voturi)
MadWolf
21.11.2019, 08:32:29

Exact ce spuneam si eu. O lege fara sanctiuni contraventionale si/sau penale este o lege castrata, care devine un simplu enunt de genul "ce bine ar fi daca ar fi numai pace, armonie, buna-intelegere, floricele si lugu-lugu". Asta in timp ce derbedeii din scoli nu dau doua parale pe ea si pe cei pusi s-o aplice (iar cei pusi s-o aplice n-au cum s-o aplice!). Bine ca avem in schimb legi care incurajeaza si apara infractionalitatea minorilor.

+3 (3 voturi)
Constantine Constantine
21.11.2019, 10:07:16

Era normal sa se ajunga aici deoarece agresorii au primit pedepse blinde.Trecem despre discriminari, saracie, ura de rasa si alte elemente ale bullyngului si ne oprim un pic la snopeala in bataie.Ce sa-i faci agresorului mai ales daca e minor? Scaderea notei la purtare? Chemat parintii la scoala? Punerea in discutei in fata clasei? Fleacuri! Aceste pedepse blinde (ca si altele de acest fel) il vot face sa-si repete isprava.Cel mai bun lucru este exmatricularea fara posibilitate de inscriere la alta scoala in anul respectiv, adica repetent.In urmatorul an scolar daca recidiveaza trebuie repetata pedeapsa.Daca urmarile sint grave , sa fie trimis dierct la scoala de corectie. Colectivitatea scolara trebuie sa aiba alte repere decit violenta, agresivitatea si nesimtirea.Legea trebuie schimbata ca scoala sa fie scoala.

+3 (3 voturi)
MadWolf
21.11.2019, 10:44:42

Problema cea mai mare este faptul ca, cu girul UE si cu lrgul concurs al corului de bocitoare pentru "drepurile" copilului minor, scolile de corectie nu mai exista.

+3 (3 voturi)
un motan intransigent
23.11.2019, 15:32:42

Toti puii mamiferelor se joaca de-a bataia. Ca-s pui de caine, de pisica, leu ori iezi, toti se prefac ca se musca ori se-mpung. Se face prea multa galagie asupra "fenomenului". Util ar fi ca "fenomenul" sa fie nu combatut ci stapanit. Stapanit prin exact genul de violenta care-l provoaca. In scoli trebuie instituite cursuri de arte martiale, care arte au capacitatea de a disciplina si a consuma excedentul de violenta. Cui pe cui se scoate. Asta pretinde din partea statului oarece viziune. Daca nu e, nu e si gata!

0 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)