Ajutor de şomaj pentru absolvenţii fără Bac şi liceenii care termină 10 clase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Absolvenţii de liceu care nu pot merge mai departe la facultate şi nu se angajează pot cere ajutor de şomaj FOTO: Shutterstock
Absolvenţii de liceu care nu pot merge mai departe la facultate şi nu se angajează pot cere ajutor de şomaj FOTO: Shutterstock

Absolvenţii de liceu care au picat la Bac, dar şi liceenii care termină cele 10 clase obligatorii şi nu mai pot continua cursurile se pot înscrie în cel mult 60 de zile pentru a primi ajutorul de şomaj de 250 de lei, acordat pentru o perioadă de şase luni, în cazul în care nu şi-au găsit un loc de muncă potrivit calificării lor.

Elevii care nu merg mai departe cu studiile, fie că vorbim de cei care nu au promovat la Bac şi nu dau la facultate sau de cei în vârstă de minimum 16 ani, şi nici nu şi-au găsit un loc de muncă după absolvirea celor 12, respectiv 10 clase, se pot înscrie în maximum două luni la agenţiile locale pentru şomaj.

Ei vor beneficia de informare, consiliere şi formare profesională în aceste 60 de zile, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM).

Dacă nu-şi găsesc un loc de muncă sau au venituri mai mici de 500 de lei pot cere ajutorul de şomaj, în valoare de 250 de lei, pe care îl vor primi timp de şase luni.

Potrivit ANOFM, pentru înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, absolvenţii vor depune următoarele documente:

  • actul de identitate, în original şi copie ;
  • adeverinţă medicală cu menţiunea “apt de muncă” sau eventuale restricţii medicale;
  • actele de studii şi calificare sau adeverinţa din care să rezulte absolvirea formei de învăţământ, în original şi copie.


Ca urmare a înregistrării la ANOFM, absolvenţii beneficiază de:

  • Informare şi consiliere profesională- ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea şi autoevaluarea personalităţii în vederea orientării profesionale, instruirea în metode şi tehnici de căutare a unui loc de muncă, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc.
  • Medierea muncii- punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă vacante în acord cu pregătirea, aptitudinile şi interesele lor. Locurile de muncă, disponibile la nivel naţional, se actualizează zilnic şi pot fi vizualizate pe site-ul agenţiei 
  • Formare profesională- asigură iniţierea, calificarea, recalificarea, perfecţionarea şi specializarea în diferite meserii solicitate pe piaţa muncii.

Stimulente pentru angajare

Statul acordă în paralel şi stimulente pentru angajarea tinerilor absolvenţi. Astfel, absolvenţii, înregistraţi la ANOFM, care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la data angajării.

De asemenea, absolvenţii, care primesc indemnizaţie de şomaj, şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia, dacă nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicită în termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la
data angajării.

Prime de mobilitate

Tinerii mai au dreptul şi la o serie de prime. Statul acordă o primă de încadrare pentru absolvenţii care, în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj, se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km. de localitatea de domiciliu, primă egală cu dublul  valorii indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.

Ei mai pot beneficia de o primă de instalare dacă în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj se
încadrează într-o altă localitate şi ca urmare a acestui fapt îşi schimbă domiciliul. Prima de instalare este de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data instalării.

Atât prima de încadrare, cât şi prima de instalare se restituie integral de către angajat dacă sunt concediaţi din vina lor în mai puţin de un an de la angajare.

450.000 de şomeri înregistraţi în mai

În România există aproape 450.000 de şomeri, conform ultimelor statistici ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), din luna mai, precizând că aceste valori sunt mai mici şi decât perioada similară a anului trecut.

ANOFM precizează că rata şomajului înregistrat la sfârşitul lunii mai 2014, la nivel naţional, a fost de 4,91%, mai mică cu 0,22 puncte procentuale decât cea din luna aprilie şi mai mică cu 0,12 puncte procentuale decât cea din luna mai a anului trecut.

Cei mai mulţi şomeri au între 40 şi 49 de ani

Potrivit ANOFM, 44.954 dintre şomerii înregistraţi au sub 25 de ani, 34.929 au între 25 şi 29 de ani, 103.328 au între 30 şi 39 de ani, 129.670 au între 40 şi 49 de ani, 63.712 - între 50 şi 55 de ani şi 68.100 au vârsta peste 55 ani.

Referitor la structura şomajului după nivelul de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv 78,54%. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi post-liceal reprezintă 15,63% din totalul şomerilor înregistraţi, iar cei cu studii universitare 5,83%.


Pe aceeaşi temă:

ANOFM: Rata şomajului a scăzut uşor în luna mai. În România sunt 450.000 de persoane fără un loc de muncă

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite