Alte trei şcoli din Capitală, luate la puricat de inspectorii şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma sesizărilor primite de la mai mulţi părinţi, inspectorii şcolari au decis să extindă ancheta de la Şcoala numărul 10 din Capitală către alte instituţii de învăţământ pentru colecte ilegale de bani.

Scandalul care a izbucnit la Şcoala numărul 10 din Capitală, în urma căruia învăţătoarea Dana Blându, care s-a ales şi cu dosar penal, a fost demisă pentru că cerea bani de cadouri părinţilor, s-a dovedit a fi doar vârful aisbergului, după ce zeci de părinţii au decis să denunţe astfel de practici din sistemul de învăţământ românesc.

Astfel, în ultimele zile, autorităţile, dar şi mass-media au primit sesizări de la părinţi care povestesc cum sunt obligaţi să dea sume importante de bani pentru fondul clasei, cadouri pentru profesori, televizoare, calculatoare, table magnetice sau pur şi simplu pentru înlocuirea băncilor din clasele unde copiii lor învaţă.

Prin urmare, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a hotărât să extindă ancheta de la Şcoala 10 şi la alte instituţii de învăţământ.

Luni, de exemplu, autorităţile anunţau că au anchete în desfăşurare la patru astfel de unităţi pentru colecte ilegale de bani. Concret, este vorba de  Şcoala Gimnazială nr. 172 „Sf.Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” şi Colegiul Economic „Costin C. Kiriţescu”, unde o dirigintă le-a cerut bani elevilor pe motiv că băncile în care stau necesită reparaţii.

Elevii, care au înregistrat-o în timp ce le solicita bani, o acuză pe profesoară că îi şantajează. „Nu daţi bani de bănci, aduc toate jegurile şi vă aşez în ele”, se arată pe una dintre înregistrările date publicităţii.

Părinţii care dau bani, la fel de vinovaţi

În schimb, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, susţine că fondul clasei gestionat de profesori sau de directori reprezintă o ilegalitate. „Nimeni din şcoală nu are voie să primească, să gestioneze astfel de bani. În acelaşi timp, este dreptul oricărui cetăţean din România să contribuie de bunăvoie la o anumită activitate. Dacă se doreşte acest lucru, în şcoala românească acest lucru trebuie făcut numai şi numai prin asociaţiile de părinţi şi numai cu chitanţă şi cu justificarea sumelor respective”, a explicat Pricopie.

La rândul său, Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Alma Mater, consideră că şi părinţii au partea lor de vină. „Este bine să facem curăţenie în sistem. De multe ori, unii părinţi sunt la fel de vinovaţi ca şi profesorii care s-au concentrat pe acest mod de acţiune”, a declarat profesorul.

O nouă învăţătoare în locul Danei Blându

Între timp, elevii învăţătoarei Dana Blându (foto) de la Şcoala 10 au de ieri un nou dascăl. „Avem o nouă învăţătoare venită din afara şcolii. Nu ştiu nimic despre ea încă, am văzut-o astăzi, e prima ei zi, nu a mai predat până acum la pregătitoare, dar încearcă şi ea să se adapteze situaţiei. Nu cred că putem găsi ceva mai rău decât Dana Blându. Aş vrea să nu mai întâlnesc astfel de cadre didactice în şcoală, chiar le doresc părinţilor să nu aibă vreodată de a face cu astfel de dascăli”, a explicat pentru „Adevărul” mama care a dezvăluit practicile învăţătoarei Blându.

Cadou pentru învăţătoare: un laptop

Una dintre anchete vizează Şcoala Gimnazială 172 „Sf. Andrei” din Capitală. Ieri s-au prezentat la şcoală doi inspectori de la ISMB, unul dintre ei fiind inspectorul pe învăţământul primar, Ştefan Pacearca, care a declarat că până la sfârşitul săptămânii acesteia ancheta de la această unitate şcolară va fi finalizată. Totul a pornit de la un schimb de mailuri între părinţi în care se discuta strângerea unor bani pentru achiziţionarea de rechizite, imprimantă multifuncţională, un televizor, o tablă magnetică şi un laptop pentru învăţătoare.

Părinte 1: Buna ziua! Duminică am achiziţionat rechizite pentru fiecare copil, suma pentru un singur copil fiind de 120 lei. Am rugămintea să ne trimiteţi săptămâna această şi suma de 200 lei pentru fondul clasei, deoarece ne sunt necesari în achiziţionarea tablei magnetice şi multifuncţionalului.

Părinte 2: Am lăsat 100 RON pentru fondul clasei la doamna învăţătoare. Nu pot să cotizez mai mult, îmi pare rău! Am mai lăsat şi cei 120 RON la doamna învăţătoare, sper că au ajuns la dumneavoastră! Mulţumesc pentru înţelegere!

În altă discuţie a părinţilor:

Părinte 1. Am cumpărat şi imprimanta în valoare de 799 lei şi vrem să luăm şi un laptop doamnei învăţătoare (bani pe care nu îi avem). Fiecare dintre părinţi facem eforturi pentru confortul copiilor noştri şi pentru a desfăşura activitatea într-o instituţie, asa că şi dumneavoastră trebuie să ne înţelegeţi că nu putem acoperi cheltuielile în totalitate.

Lege vulnerabilă

„S-a lăsat liniştea peste scandalul învăţătoarei de la Şcoala 10, dar se ridică numeroase întrebări...Acest cadru didactic se va întoarce vreodată la catedră? De ce legea este atât de vulnerabilă şi permisivă, de ce nu sancţionează rapid astfel de oameni?”, arată pentru hotnews.ro, mama care a dat publicităţii înregistrările de la Şcoala generală numărul 10.

Aceasta a mărturisit că a ales să facă publice înregistrările respective pentru că a fost deranjată de atitudinea învăţătoarei, şi nu de faptul că a fost nevoită, în repetate rânduri, să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra diverse obiecte la clasă.

Cine este mai vinovat?

Femeia se întreabă, însă, de ce nu au curajul părinţii să denunţe astfel de situaţii, în care dascălii cer prea mulţi bani, neluând în seamă şi posibilităţile financiare ale familiei. „Cine este mai vinovat, părinţii sau profesorii?”, se întreabă retoric femeia.

Învăţătoare de la Şcoala Centrală, reclamată la Poliţie

Tot ieri Poliţia a declanşat o anchetă la Şcoala Centrală din Capitală după ce o învăţătoare a fost reclamată că îi pedepseşte şi îi umileşte pe elevii de la clasă.

Concret, tatăl unui elev le-a spus oamenilor legii de la Secţia 6 că învăţătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiţi sunt umiliţi, fiind puşi să dea cu capul atunci când greşesc. Ba mai mult, bărbatul susţine că elevii sunt nevoiţi să achite şi o taxă pentru a lua parte la diverse concursuri.

Cazul a intrat deja şi în atenţia inspectorilor şcolari, după ce directoarea Şcolii Centrale a întocmit un dosar pe care l-a înaintat Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

„Acest lucru a fost sesizat de un părinte. A fost făcut un întreg dosar care a fost transmis şi la ISMB”, a declarat Maria Cojescu, directoarea Şcolii Centrale. Nu doar din şcoli şi licee sunt semnalate nereguli. Un alt părinte a apelat la Poliţie după ce fetiţa sa, care frecventa grădiniţa „Scufiţa Roşie” din Bucureşti, a necesitat îngrijiri medicale în urma unei tăieturi de câţiva centimetri la bărbie. Incidentul nu a fost semnalat de educatoare, aceasta motivând că nu ştie ce s-a întâmplat.
 


Pe aceeaşi temă:

Controale în mai multe şcoli din Capitală pentru colecte ilegale de bani. Foştii elevi ai Danei Blându au o nouă învăţătoare

Scandalul izbucnit la Şcoala 10 din Capitală, unde o învăţătoare a cerut bani de cadouri părinţilor, i-a determinat pe reprezentanţii Inspectoratului Şcolar să efectueze controale în mai multe unităţi de învăţământ. Separat, a fost declanşată o anchetă la Şcoala Centrală după ce un părinte a reclamat că o învăţătoare umileşte elevii. Între timp, la fosta clasă a Danei Blându, de luni a venit o nouă învăţătoare.

ANCHETĂ Învăţătoarea „abonată” la banii părinţilor riscă suspendarea

Autorităţile sunt aşteptate joi să decidă dacă învăţătoarea de la Şcoala 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut bani de Crăciun pentru personalul şcolii, mai rămâne în sistem.

Ancheta de la Şcoala 10 continuă. Avocata învăţătoarei: înregistrarea a fost scoasă din context, discuţia era despre ambalajul „micilor” atenţii de Crăciun

Ancheta de la Şcoala 10 „Maria Rosetti” din Capitală, unde o învăţătoare le-a pretins părinţilor bani mai mulţi pentru cadourile de Crăciun ale personalului, continuă. Miercuri, avocata învăţătoarei Dana Blându a declarat că plângerea părinţilor pentru care este anchetată aceasta nu a avut legătură cu scandalul darurilor şi că învăţătoarea chiar s-ar fi oferit să le plătească acestora contravaloarea „micilor” atenţii.

VIDEO Colegii învăţătoarei care a cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun sunt audiaţi de o comisie a Inspectoratului Şcolar Bucureşti

O comisie a Inspectoratului Şcolar a ajuns, luni dimineaţă, la Şcoala nr. 10 din Capitală unde o învăţătoare este acuzată că ar fi cerut bani părinţilor pentru cadouri de Crăciun. Ancheta în acest caz a fost declanşată după ce în mass-media a apărut o înregistrare video de la o şedinţă cu părinţii în care aceasta se arată indignată de sumele mici strânse de părinţi pentru cadourile de Crăciun, care ar fi trebuit să ajungă la angajaţii şcolii.

Inspectorul şcolar: Învăţătoarea care le-a cerut părinţilor bani pentru cadouri ar putea fi dată afară din învăţământ. A fost sesizat Parchetul

Directoarea Şcolii Generale Nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală s-a prezentat luni dimineaţă la sediul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) pentru a fi audiată. Săptămâna viitoare urmează ca învăţătoarea care a pretins bani de la părinţi pentru cadourile de Crăciun să fie audiată în cadrul anchetei demarate de ISMB şi dacă este găsită vinovată, ar putea fi exclusă din învăţământ. Până atunci a fost sesizat Parchetul.

VIDEO Anchetă la Şcoala 10 din Capitală. O învăţătoare este acuzată de părinţi că cere sute de lei pentru cadouri: e un „sistem românesc, balcanic, de stat”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bucureşti au demarat o anchetă după ce o învăţătoare de la şcoala nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală ar fi fost filmată de părinţi în timp ce le cerea acestora bani mai mulţi pentru cadourile oferite de Sărbători, dar şi pentru personalul din şcoală, cerându-le să se alinieze „sistemului românesc, balcanic, de stat” al şpăgii.

VIDEO Suntem ce facem. Ce fac învăţătorii de Crăciun?

Filmuleţul apărut pe TV-uri şi internet, o înregistrare pe ascuns a ce se întâmplă într-o şcoală de frunte a Bucureştiului, ne dă fiori. Ăştia suntem noi, românii? Aşa de jos am ajuns, învăţători, directori, să cerşim ca la uşa cortului de la părinţi, cadouri şi bani de sărbători?

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite