Aproape 100 de şcoli din Capitală sunt vechi şi necesită consolidare pentru a nu fi afectate în cazul unui cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din şcolile neconsolidate beneficiază de orele de pregătire din cadrul proiectului "Too quick to Quake"    FOTO: Arhiva Adevărul"
Elevii din şcolile neconsolidate beneficiază de orele de pregătire din cadrul proiectului "Too quick to Quake"    FOTO: Arhiva Adevărul"

97 de şcoli din Capitală, unde învaţă peste 26.000 de elevi, funcţionează în clădiri vechi care au nevoie de consolidare, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB). Nu este vorba însă de clădiri cu risc seismic ridicat, potrivit reprezentanţilor ISMB.

Peste 26.000 de elevi care învaţă în cele 97 de şcoli din Bucureşti care nu au fost consolidate beneficiază la orele de dirigenţie de instruire în cazul situaţiilor de cutremur în cadrul proiectului "Too Quick to Quake", realizat de Ambasada Suediei şi firma Swedish Sustainable Business, în parteneriat cu ISMB şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

ISMB a precizat luni că nu este vorba despre clădiri cu risc seismic ridicat, ci de clădiri vechi care au nevoie de reabilitări. 

Liceul PTTR, singurul cu risc seismic

”În Bucureşti, nu există şcoli care să funcţioneze în clădiri cu risc seismic ridicat, avem o situaţie delicată doar la Liceul PTTR, de Poştă, care va fi reconsolidat”, a declarat pentru ”Adevărul” inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al inspectoratului şcolar al Capitalei.

De altfel, în octombrie anul trecut, Consiliul General al Capitalei a aprobat trecerea imobilului Colegiului Tehnic de Poştă şi Telecomunicaţii "Gheorghe Airinei" - Liceul PTTR, în administrarea Consiliului Local al Sectorului 6, pentru a fi reconsolidat.

36 de ani de la cutremurul din 77

Proiectul  "Too Quick to Quake" a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă de luni, organizate cu prilejul comemorării a 36 de ani de la cutremurul devastator din 4 martie 1977.

Iniţiativa, demarată în 4 martie 2012, presupune două etape. Anul trecut, în prima etapă, proiectul a fost implementat în 36 de şcoli, iar în a doua etapă, care a luat sfârşit la începutul lunii martie 2013, elevii din alte 61 de şcoli au beneficiat de programul de pregătire în caz de cutremur pe baza unui suport educaţional realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Organizatorii au anunţat şi o posibilă finanţare din partea firmei suedeze pentru un simulator de cutremur.

Ce sfaturi dau specialiştii în caz de cutremur

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi reprezentanţii proiectului "Too Quick to Qake" au organizat luni dimineaţă şi o simulare în caz de cutremur la şcoala 79 "Ion Creangă" din Capitală.

Specialiştii le recomandă persoanelor care se află în interiorul unei clădiri în caz de cutremur, să se aşeze sub o masă solidă, sub o grindă de rezistenţă sau într-un colţ interior al încăperii şi să nu folosească scările sau liftul.

Persoanele care se află într-un spaţiu deschis ar trebui să se îndepărteze de clădiri, stâlpi de electricitate, cabluri sau alte construcţii.

Specialiştii mai recomandă ca persoanele prinse sub dărâmături să lovească ritmic într-o ţeavă sau într-un perete astfel încât echipele de intervenţie să îi poată localiza.

De asemenea, este de preferat ca victimele să îşi păstreze energia şi să nu ţipe după ajutor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite