Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti susţine necesitatea acordului părinţilor pentru orele de educaţie sexuală

2
26 Feb 2021 10:09:58
Autor: News.ro
Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti consideră  necesar ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară  Foto: Arhivă
Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti consideră  necesar ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară  Foto: Arhivă

ÎPS Aurel Percă, preşedintele Comisiei pentru Învăţământ a Conferinţei Episcopilor Catolici din România, a transmis vineri, într-un comunicat de presă, că este necesar ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară care includ componente de educaţie sexuală şi a cerut Parlamentului să dezbată şi să adopte legea în aceeaşi formă, cu modificările din 2020.

Arhiepiscopul Mitropolit de Bucureşti a spus: „Considerăm că este necesar ca părinţii să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară care includ componente de educaţie sexuală. Educaţia copiilor nu începe odată cu programa şcolară, părinţii fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri”. 

După modificările adoptate în 2020 la Legea 272/2004 care prevedea într-un amendament ca programele de educaţie sanitară, desfăşurate ca activităţi extracurriculare, să se facă doar cu acordul scris al părinţilor, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului s-a întors în Parlament prin cererea de reexaminare înaintată de preşedintele Klaus Iohannis pe 4 noiembrie 2020, chiar dacă Curtea Constituţională a României a confirmat natura constituţională a Legii în 29 octombrie 2020. 

„Solicităm reprezentanţilor din Parlamentul României să dezbată şi să adopte legea în aceeaşi formă, adică adoptându-se modificările din 2020 care prevăd acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară care includ componente de educaţie sexuală. Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinţilor şi în cazul orelor de religie. Constituţia României garantează dreptul oricărui părinte de a-şi forma copiii conform convingerilor lor etice şi religioase. Cum putem pregăti generaţia tânără pentru perioada post-Covid-19, în care sunt necesare simţul civic şi solidaritatea? Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simţ de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forţelor, atât din partea confesiunilor, dar şi printr-o susţinere a educaţiei de către Stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, a mai spus Arhiepiscopul. 

Conferinţa Episcopilor Catolici din România a emis un comunicat de presă cu privire la acest subiect şi pe 28 aprilie 2020, când a semnalat că „obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţia României”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Mihai ANTI PSD
26.02.2021, 10:44:11

Arhiepiscopii ar trebui sa se abtina din a spune parintilor si oamenilo in general ce sa faca.

+1 (1 vot)
ana_
27.02.2021, 19:56:39

„programele de educaţie sanitară, desfăşurate ca activităţi extracurriculare, să se facă doar cu acordul scris al părinţilor” În curând vor cere ca și matematica să fie cu acordul scris al părinților. Ce aberație. Educația sanitară ar trebui să fie obligatorie, inclusă în programa școlară. Cum te poți feri de un rău pe care nu-l cunoști? Să inventăm școala pe porțiuni, să micșorăm porțiunile și, la urmă, să scăpăm de tot de școală. Cine are nevoie de credincioși/cetățeni ignoranți și tâmpi?

Modifică Setările