Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine sancţionarea penală a celor care colectează fondul şcolii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Asociaţia Elevilor din Constanţa susţine propunerea legislativă privind introducerea unor sancţiuni de natură penală pentru cei care colectează în mod ilegal fondul şcolii, depusă în cursul săptămânii acesteia la Camera Deputaţilor.

Potrivit unui comunicat al Asociaţiei Elevilor, colectarea fondului şcolii reprezintă modul în care elevii şi părinţii se substituie autorităţilor statului care nu finanţează corespunzător unităţile de învăţământ.

"Colectarea fondului şcolii este modul în care elevii, beneficarii principali ai actului de educaţie, şi părinţii acestora se substituie autorităţilor statului, care refuză să finanţeze în mod corespunzător unităţile de învăţământ. Destinaţia fondului şcolii este variată, aceşti bani fiind folosiţi pentru cheltuieli materiale, cum ar fi instrumentele de scris de la clasă, investiţii sau pentru asigurarea pazei unităţii de învăţământ. Toate cheltuielile prezentate mai înainte trebuie suportate din bugetul unităţii de învăţamânt. Pentru bunuri şi servicii, banii trebuie să provină de la bugetul de stat, din finanţarea de bază, iar pentru investiţii şi asigurarea pazei din finanţarea complementară a autorităţilor locale”, se arată în comunicatul Asociaţiei Elevilor.

Conform sursei citate, fondul şcolii este considerat în mentalul colectiv ca o practică pozitivă prin care este ajutat sistemul educaţional, dar nu este aşa.

“Fondul şcolii s-a împământenit în mentalul colectiv ca fiind o practică pozitivă, prin care este ajutat sistemul educaţional. Dar, rezultatul este unul contrar, atât Guvernul, cât şi autoriţătile locale, refuzând să acorde o finanţare corespunzătoare, în condiţiile în care părinţii elevilor cotizează cu aceste sume.

În România, învăţământul de stat este gratuit, acest drept fiind consacrat de art. 32 alin. (4) din Constituţia României. Suntem de părere că dacă fondul şcolii nu va mai fi colectat, statul va fi obligat să finanţeze în mod corespunzător sistemul de educaţie”, susţine comunicatul Asociaţiei Elevilor Constanţa.

O altă problemă identificată de AEC o reprezintă colectarea fondului şcolii prin intermediul asociaţiilor de părinţi.

“O altă problemă a practicii fondului şcolii este colectarea banilor sub umbrela asociaţiilor de părinţi, neexistând o evidenţă a acestora în bugetul şcolii, aceştia nefiind asimilaţi donaţiei directe către unitatea de învăţământ, prevăzută la art. 108 din legea educaţiei. Necontabilizarea la nivelul şcolii duce la achiziţionarea de bunuri şi servicii tot sub umbrela asociaţiei de părinţi, astfel fiind evitată procedura achiziţiei publice”, a mai transmis Asociaţia Elevilor Constanţa.

AEC susţine că va sprijini public această propunere legislativă, deoarece consideră că cea mai bună metodă pentru stoparea acestui fenomen este introducerea coerciţiei.

Iniţiativă legislativă: trei ani de închisoare pentru colectarea fondului şcolii

Potrivit unei iniţiative depuse de către parlamentarul Cornel Comşa la Camera Deputaţilor, colectarea fondului şcolii ar putea fi pedepsită cu închisoare de la şase luni la doi ani, iar pedepsele ajung la trei ani de închisoare dacă banii sunt ceruţi chiar de către membrii Consiliului de administraţie al şcolii.

Propunerea legislativă amendează Legea Educaţiei şi prevede că darea sau colectarea de fonduri pentru unităţile de învăţământ, în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1) din Legea nr. 1/2011, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la doi ani. Aceste pedepse ar viza asociaţiile de păriniţi.

Iniţiativa prevede sancţiuni mai mari în cazul în care donaţiile sunt cerute chiar de către membrii Consiliului de administraţie. Astfel, "solicitarea de către membrii Consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donaţie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la trei ani, precum şi cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice”, potrivit proiectului de lege.

Comşa (ND) susţine, în expunerea de motive, că Legea educaţiei stabileşte foarte vag răspunderea juridică şi prevede puţine pedepse, astfel că amendarea Legii nr. 1/2011 vizează introducerea unor sancţiuni penale care „să stopeze acest fenomen prin pedepsirea acelora care derulează operaţiuni prin care învăţământul de stat nu mai este gratuit”.

În prezent, prin intermediul asociaţiilor de părinţi "constituite de obicei din părinţi docili şi ascultători conducerii unităţii de învăţământ, se strâng sume de bani care sunt administrate direct şi arbitrar de către directorul şcolii”, eludându-se astfel şi dispoziţiile legii privind achiziţiile publice şi transparenţei decizionale şi informaţionale, arată expunerea de motive.

Potrivit expunerii de motive, deşi învăţământul gratuit este prevăzut în Constituţie şi în Legea educaţiei naţionale, în momentul de faţă, nu există sancţiuni care să pedepsească încălcarea legii, elevii şi a părinţii fiind supuşi în continuare la cheltuieli ce depăşesc obligaţiile şi bugetul familial al acestora.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite