Asociaţii şi sindicalişti solicită demisia cabinetului Cioloş pentru că întârzie să adopte Ordonanţa de urgenţă pentru decontarea navetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii, cadrele didactice şi părinţii cer demisia Cabinetului condus de premierul Dacian Cioloş, pentru că întârzie adoptarea Ordonanţă de Urgenţă în sensul decontării integrale a costurilor aferente navetei elevilor, încurajând astfel abandonul şcolar. Deşi Ministerul şi-a asumat adoptarea Ordonanţei până la 12 septembrie, aceasta nu a fost adoptată nici până acum.

Consiliul Naţional al Elevilor, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Uniunea Liceenilor Maghiari, Consiliul Tineretului din România, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi – Învăţământ Preuniversitar solicită demisia prim-ministrului Dacian Cioloş şi a întregului Cabinet, pentru refuzul adoptării măsurilor de a sprijini elevii care studiază în altă localitate decât cea de domiciuliu.

„Prin pasivitatea în formă continuată şi lipsa de interes de care dă dovadă, Guvernul României îi prejudiciază zilnic pe cei peste 130.000 de elevi navetişti. Continuând politica guvernărilor anterioare, Cabinetul condus de premierul Dacian Cioloş încurajează părăsirea timpurie a şcolii, refuzând să adopte măsuri în sensul sprijinirii elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu şi încălcând cu bună ştiinţă Constituţia României”, arată un comunicat comun.

Promisiune nerespectată

Asociaţiile semnatare au solicitat Guvernului României să adopte, până la începerea anului şcolar 2016-2017, o Ordonanţă de Urgenţă în sensul decontării integrale a costurilor aferente navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a pus în dezbatere publică proiectul Ordonanţei de Urgenţă, asumându-şi adoptarea acestuia până pe 12 septembrie, dată la care elevii au început cursurile noului an şcolar, dar cu toate acestea Ordonanţa nu a fost adoptată. 

„În acest moment ne aflăm în a 4-a săptămână de şcoală, iar Guvernul României refuză să adopte o măsură pentru facilitarea accesului liber la educaţie al celor peste 130.000 de elevi navetişti, cărora le este încălcat flagrant dreptul la învăţământ gratuit, fiind supuşi zilnic riscului de a abandona şcoala, din cauza lipsei banilor pentru plata costurilor navetei.Guvernul i-a minţit pe cei peste 130.000 de elevi navetişti din România, asumându-şi rezolvarea problemei decontăriiparţiale a navetei până la începerea anului şcolar 2016-2017 şi nemaifăcând nimic în acest sens. Astfel, au fost induse în eroare zeci de mii de familii, care şi-au planificat în mod eronat cheltuielile, din cauza unei promisiuni neonorate a Guvernului”, mai arată comunicatului.

Cabinetul Cioloş asemănat cu Guvernul Ponta

Guvernul Ponta, în august 2013, a plafonat decontarea navetei elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km, iar potrivit semnatarilor comunicatului, asta a făcut ca peste 35.000 de elevi din România să abandoneze şcoala, într-un singur an, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu şi unitatea de învăţământ.

Prin întârzierea adoptării Ordonanţei de urgenţă pentru decontarea navetei, Asociaţiile compară Cabinetul Cioloş cu Guvernul Ponta. 

„Cabinetul condus de premierul Dacian Cioloş continuă politica începută de Guvernul Ponta, care, în august 2013 a plafonat decontarea navetei elevilor la 26 lei/3 km + 2 lei/km, o decizie iresponsabila în urma căreia peste 35.000 de elevi din România au abandonat şcoala , într-un singur an, din lipsa banilor pentru a face naveta între localitatea de domiciliu şi unitatea de învăţământ”, susţin Asociaţiile.

În momentul de faţă, elevilor le este decontat aproximativ 20-25% din costul abonamentului. Măsura decontării parţiale a navetei este neconstituţională raportat la art. 32, alin. (4) din Constituţia României, care consacră gratuitatea învăţământului de stat.Este regretabil că, în anul 2016, într-o ţară membră a Uniunii Europene, există elevi care nu pot finaliza învăţământul obligatoriu, întrucât Guvernul României a decis să pună în sarcina elevului şi părinţilor peste 75% din costurile necesare pentru a ajunge din localitatea de domiciliu la şcoală.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite