Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Au început înscrierile la postliceale

0
2 Feb 2015 11:21:35
Autor: Ioana Nicolescu
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Luna aceasta s-a dat startul înscrierilor în învăţământul postliceal. Mai multe şcoli postliceale au anunţat că atât absolvenţii de liceu cât şi elevii care sunt acum în clasa a XII-a se pot înscrie deja la şcoala postliceală, unde nu este nevoie de o diplomă de Bac.

La Şcoala Postliceală "Carol Davila" din Bucureşti, cea mai căutată postliceală sanitară, s-a dat startul înscrierilor pe 26 ianuarie.

"Înscrierile sunt pentru absolvenţii de liceu, dar şi elevii de clasa a XII-a se pot preînscrie, chiar dacă nu au terminat încă liceul. Calendarul examenelor de admitere se stabileşte mai târziu, în general, testările încep în luna mai, dar candidaţii sunt evaluaţi în mai multe tranşe fiind foarte mulţi. În general se înscriu în jur de 700 de tineri la admitere", a explicat pentru "Adevărul", Daniel Stoian, directorul şcolii.

Şi la Colegiul UCECOM "Spiru Haret" din Capitală au început înscrierile chiar după Anul Nou, a spus directorul Gabriel Zorzini. Candidaţii nu vor susţine aici probă de admitere, dar cursurile la postliceală costă în jur de 2.000 de lei pe an. Cea mai căutată specializare este cea de tehnician optimetrist, pentru care se pregătesc în jur de 150 de elevi pe an, dar cererea este dublă, aşa cum e cazul şi la specializarea cosmetician-stilist, explică directorul UCECOM.

La şcoala postliceală se poate intra şi fără diploma de Bac, iar şansele de angajare sunt mari, inclusiv peste hotare. Cea mai populară este, de departe, postliceala sanitară, unde studiază 50.000 din cei 96.000 de elevi înscrişi în învăţământul privat, arată datele Ministerului Educaţiei.

Directorul general al Şcolii Sanitare Postliceale „Carol Davila“ din Capitală, profesorul universitar Alexandru Ioan Mincu, a explicat că în jur de o treime dintre elevii care intră la ei au picat Bacalaureatul, dar că jumătate dintre aceştia obţin diploma până la sfârşitul celor trei ani, cât durează studiile la o postliceală sanitară.

Postlicealele nu sunt însă doar pentru picaţii la Bac, ci au devenit o opţiune şi pentru absolvenţii de facultate care vor un loc de muncă mai bine plătit.


Postlicealele sanitare, vârf de lance în învăţământul privat

BACALAUREAT 2014 Ce opţiuni au tinerii care nu au luat Bac-ul

Ministerul Educaţiei a avizat admiterea la colegiile universităţilor, fără diplomă de Bac. Universitatea din Bucureşti şi „Spiru Haret“ nu vor organiza colegii

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările