Autorităţile vor decide până vineri dacă şcolile se închid după 6 la mie. Cîmpeanu: „Ne îndreptăm încă o dată spre pierderi cauzate de învăţământul online”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Mediafax
FOTO: Mediafax

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a spus marţi seara la Digi24 că România nu este pregătită pentru şcoala online, deşi în multe mari oraşe din ţară incidenţa cazurilor de Covid se apropie de 6 la mie. În aceste condiţii, ministrul spune că până vineri autorităţile vor decide dacă şcolile se închid sau rămân deschise şi după 6 la mie.

Întrebat dacă ar fi de acord cu menţinerea şcolilor deschise în Capitală şi după depăşirea pragului de infectare de 6 la o mie de locuitori, în condiţiile în care Bucureştiul se apropie de acest prag, ministrul Educaţiei a răspuns că nu s-a luat o decizie în acest sens.

"Vom vedea. Sunt foarte multe propuneri. Colegii mei au centralizat la Ministerul Educaţiei petiţiile primite astăzi (marţi - n.r.): 183 de petiţii, părinţi, profesori, pentru trecerea şcolii în online, 175 de petiţii pentru păstrarea şcolilor deschise cu prezenţă fizică. 183 de un fel, 175 invers. Nu o să decidem în funcţie de diferenţa asta, spuneam doar că sunt foarte multe propuneri antagonice.”, a declarat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi 24.

  

"Opţiunea mea este de susţinere a şcolii. Am argumentat de ce pierderile sunt imense şi sunt foarte greu de recuperat, uneori nu pot fi recuperate. (...) Evident că pledez pentru şcoală cu prezenţă fizică, atât cât se poate, fără a pune în pericol major starea de sănătate a elevilor şi cadrelor didactice”, a adăugat ministrul, întrebat cum va pleda, în calitate de părinte, cadru didactic şi ministru.

În plus, ministrul Educaţiei afirmă că în România învăţământul online se desfăşoară fără îndeplinirea condiţiilor de bază:

„Unu – conectivitate generalizată, şi nu avem. Doi – echipamente disponibile, şi nu avem, în pofida eforturile care s-au făcut, sute şi sute de mii de echipamente care s-au achiziţionat, tot nu putem spune că fiecare elev are acces la un echipament adecvat pentru online. Trei – nu avem conţinut digital. Chiar dacă avem conectivitate şi tablete şi profesori dornici să facă acest lucru, nu există conţinut digital. Să trimiţi temele pe WhatsApp nu înseamnă conţinut digital. Patru - nu avem toţi profesorii pregătiţi pentru predarea online. Avem câteva zeci de mii de profesori, dar sunt peste 200.000. Şi cinci – chiar dacă am avea şi conectivitate, şi tablete, şi conţinut digital, şi profesori, dacă nu ai platforme de evaluare online, dedicate, nu poţi încheia actul educaţional, care în orice situaţie trebuie să se încheie printr-o evaluare.”

Totuşi, Sorin Cîmpeanu, oferă garanţii că examenele de Evaluare Naţională, pe care îl susţin absolvenţii de clasa a opta, şi de Bacalaureat se vor susţine anul viitor la fel ca şi anul acesta, cu prezenţă fizică. Ministrul afirmă că îşi doreşte ca tezele semestriale pe care le susţin elevii să nu mai fie suspendate, anul acesta.

"Examenul de evaluare naţională se va susţine exact la fel cum s-a susţinut şi în vara aceasta, după acelaşi tipic, pe modelul testelor PISA. De asemenea cu prezenţă fizică examenul de Bacalaureat, exact la fel. Vă garantez că vor fi susţinute indiferent de condiţii, cu prezenţă fizică”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, marţi seară, la Digi 24. 

Conform ministrului, ultimele raportări făcute săptămâna trecută, miercuri, arată că 3.300 de elevi şi aproape 1000 de angajaţi din sistem s-au infectat cu SARS-CoV-2.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite