BAC 2014 Proba orală la Limba Română: Candidaţii spun că subiectele au fost uşoare. „A fost uşor azi, mai ales că nu se dau note. Mai greu o să fie la scris“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A început examenul de Bacalaureat FOTO Arhivă
A început examenul de Bacalaureat FOTO Arhivă

Prima probă a examenului de Bacalaureat 2014, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, s-a încheiat fără prea multe emoţii pentru candidaţii din acest an. Cei mai mulţi elevi au declarat că examenul a fost unul uşor care nu i-a pus în dificultate.

FOCŞANI. Absolvenţii de liceu din Vrancea s-au descurcat cu uşurinţă la evaluarea competenţelor lingvistice

Examenul de Bacalaureat 2014 a debutat astăzi cu proba A, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Absolvenţii de liceu au susţinut astăzi prima probă a examenului maturităţii, respectiv cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Un examen uşor după cum spun candidaţii, pentru că nu le-a pus probleme deosebite.Programaţi pe ore şi minute, absolvenţii şi-au aşteptat liniştiţi rândul la această probă şi au ieşit din examen bucuroşi.

„Mi s-a părut destul de acceptabil, de nivel mediu, destul de uşor. Sunt bine pregătită pentru celelalte examene. Vreau să dau la Facultatea de Drept, la Iaşi”, ne-a spus Teodora Danciu, elevă în clasa a XII-a A, Colegiului Naţional „Unirea”.

TURNU-SEVERIN. Elevii severineni cred că subiectele au fost accesibile

Chiar dacă nu se dau note şi rezultatul obţinut la această probă nu se calculează la media finală de la Bac 2014, candidaţii de la Colegiul Tehnic Decebal aveau emoţii. Dacă băieţii au venit îmbrăcaţi în ţinută sportivă, fetele, foarte cochete, au venit îmbrăcate în fuste ori pantaloni nergi şi bluziţe albe. Prima impresie contează, au spus elevele, aşa că au lăsat acasă blugii şi tricourile.

bac 2014 olt

După ce primii candidaţi au ieşit din sala de examinare, emoţiile s-au mai risipit fiindcă toţi ieşeau cu zâmbetul pe buze şi au spus că subiectele au fost accesibile.

„Chiar a fost uşor, nu mă gândeam să fie aşa, mi-a picat ceva uşor despre lectură, despre literatură , de nevoia tinerilor de a învăţa. Sunt pregătită pentru bacalaureat şi cred că va fi uşor, sper că o să fie uşor”, ne-a spus Ionela Buzatu, la ieşire din sala de examen.

BOTOŞANI. Candidaţii spun că vor promova toţi

Peste 2500 de elevi botoşăneni s-au înscris la prima probă a examenului de Bacalaureat. Aceştia au susţinut proba orală la Limba şi Literatura Română. Majoritatea elevilor spun că subiectele au fost, ”floare la ureche”.

Pentru absolvenţii claselor de clasa a XII a şi a XIII a din judeţul Botoşani astăzi a început oficial examenul de Bacalaureat. Cei înscrişi s-au prezentat astăzi începând cu ora 9.00 la sălile de examinare special desemnate pentru a susţine prima probă aceea de Limba şi Literatura Română. 

PLOIEŞTI. O primă zi de examen cu subiecte uşoare pentru candidaţii din Prahova

Extrem de emoţionaţi, candidaţii care susţin bacalaureatul la centrul de examen de la Colegiul Mihai Viteazul din Ploieşti au dat piept, marţi, cu prima probă a BAC-ului, cea de limbă şi literatură română oral.

Câţiva dintre ei, ieşiţi de la examen în jurul prânzului, răsuflau uşuraţi. “Am primit un articol din Dilema Veche, un text la prima vedere, unde a trebuit să rezolv cerinţe precum stil, elemente de conţinut, idei ale textului. A fost uşor şi consider că m-am descurcat bine”, ne-a spus Andreea, una dintre candidatele care a absolvit Colegiul Naţional Mihai Viteazul.

SLATINA. Elevii sunt temători pentru rezultatele finale

Nu mai puţin de 3.190 elevi de clasa a XII-a din judeţul Olt au fost aşteptaţi, marţi – 10 iunie, pentru a susţine prima probă a examenului de bacalaureat din acest an: proba orală de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română. În Slatina, indiferent de liceul unde poposeai, puteai vedea elevi ieşind veseli de la prima probă, dar, dacă intrai în detalii, oricine îşi putea da seama de emoţiile care îi încercau.

“Asta a fost doar prima probă – cea orală la Română, dar greul abia de-acum începe. Mie mi-e teamă la ce urmează, dar mai ales la Matematică, nu m-am împăcat deloc cu materia asta, dar am făcut meditaţii pentru Bac, sper să nu mă fac de râs pentru că am mari planuri pentru vara asta, dar şi din septembrie încolo”, a spus un licean de la Colegiul Economic “P.S. Aurelian” din Slatina.

BRAŞOV. Elevii din Braşov au venit relaxaţi la examen

La Braşov s-au înscris la Bacalaureat 3.149 de elevi din promoţia curentă, din cei 4.205 care termină anul acesta clasa a XII-a, adică aproximativ 70% (lipsesc 1.056).  Lor li se adaugă alţi 574  de elevi din promoţiile anterioare.

Proba de astăzi nu şi-a părut una grea tinerilor. Elevii au ieşit optimişti din sălile de examen. „A fost uşor azi, mai ales că nu se dau note. Mai greu o să fie la scris. Sper să mă descurc“, a spus Mihai Roibu.

„Nu mi-a fost teamă de oral. Mă descurc bine la română. Mi-a frică însă foarte tare la matematică, dar sper să trec“, a spus Anca Pontea.

CONSTANŢA. „Bacul este examenul înapoiaţilor. Dacă ai un pic de creier, iei examenul“

Pentru elevii Liceului „Ovidius“ din Constanţa, examenul de Bacalaureat nu reprezintă o problemă. „Nu ai nevoie de nicio meditaţie. Bacul este examenul înapoiaţilor“, spune un elev.

4.876 s-au înscris pentru a da examenul de absolvire, la nivelul judeţului Constanţa. Marţi, 10 iunie, are loc prima probă: evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Fără emoţii – aşa s-au prezentat elevii Liceului „Constanţa la prima probă a examenului de Bacalaureat. Ioana Bondarencu spune că este foarte pregătită şi nu a avut niciun fel de emoţie.

TÂRGOVIŞTE. 3.199 de elevi au susţinut examenul în judeţul Dâmboviţa

3.199 de elevi dâmboviţeni au susţinut, marţi, prima probă a examenului de Bacalaureat 2014, proba orală la limba şi literatura română, în cele 30 de licee din judeţ. În total, în Dâmboviţa sunt 4.056 elevi dâmboviţeni care s-au înscris la Bacalaureat, dintre care 876 sunt din promoţiile anterioare. În 2013 au dat Bacalaureatul 4.512 elevi, iar 311 nu s-au înscris la examen. Promovabilitatea a fost de 46,79%.

bac 2014 sibiu4

La probele de limbi străine s-au înscris 3.116 elevi, iar la competenţele digitale, 2925 de absolvenţi. 

În 2014, 568 de elevi nu vor da BAC-ul pentru că au rămas corigenţi. 

SIBIU. Candidaţii: „Oricum nu am acordat prea multă importanţă acestei probe”

Pe o căldură înăbuşitoare, candidaţii au aşteptat cuminţi la uşile sălilor de examen, de unde mulţi au ieşit cu zâmbetul pe buze.

„„A fost ok, a fost un pic dificil, depinde şi de noroc, mi-a căzut rolul criticii literare în conceperea unei opere la subiectul 2 şi în rest a fost bine, contează să fii pregătit, să ştii informaţie teoretică ca atunci te poţi lega de ea”, a spus Denisa Magui, o proaspătă absolventă.

SATU MARE. Ce spun despre subiecte elevii din Satu Mare: „Au fost foarte uşoare“

Absolvenţii de liceu din Satu Mare care s-au încumetat să se înscrie la examenul maturităţii au ieşit de la proba orală la Limba Română destul de încântaţi de subiectele primite. Unul dintre elevii de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” a declarat că i-a căzut un subiect la care chiar se aştepta şi că speră ca rezultatele de la oral să reflecte şi notele de la scris.

BRĂILA. Candidaţii brăileni s-au prezentat la examen fără emoţii prea mari

Pentru 1.853 de tineri brăileni a început, de astăzi, emoţia primului mare examen din viaţă. Acesta este numărul total de înscrişi la bacalaureat în judeţul Brăila, însă la prima probă, cea de oral la limba română, participă doar 1.564 de candidaţi, fiindcă restul au susţinut-o în anii precedenţi.

L-am întrebat pe Cosmin ce autor ar prefera să-i pice la examen. „Liviu Rebreanu”, ne-a răspuns. Şi ce operă? „Ion”. Dar care parte, „Glasul pământului”, sau „Glasul Iubirii”? „Niciuna din astea, aş prefera romanul «Ion» dacă aş putea să aleg!”, a spus Cosmin, demonstrând că şi Rebreanu, autorul său preferat, mai are anumite taine pe care el încă nu a reuşit să le desluşească pe deplin. Una peste alta, însă, tânărul ne-a declarat că se simte încrezător în şansele sale de a trece cu bine peste examenul de bacalaureat.

VASLUI. Proba orală la Limba Română, prea simplă pentru absolvenţii vasluieni: „Am avut emoţii degeaba”

Prima probă a Bacalaureatului 2014 nu i-a pus în dificultate pe liceenii vasluieni. Cei care au trecut deja prin faţa comisiei de examinare au fost surprinşi de gradul scăzut de dificultate: „Cred că o să se complice la probele scrise”.

Pentru sesiunea de Bacalaureat 2014, la nivelul judeţului Vaslui s-au înscris cei mai puţini candidaţi din ultimii ani, doar 3.375 de elevi, cu peste 400 mai mulţi faţă de sesiunea actuală.

Astăzi au susţinut prima probă, evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare la Limba Română. Pentru majoritatea celor care au trecut prin faţa comisiei de examinare, proba a fost considerată a fi prea simplă. Afişarea rezultatelor după prima zi de Bacalaureat se va face deseară, după ora 18.00.

ZALĂU. Subiecte „surpriză“ pentru candidaţii din Sălaj

În Sălaj, sunt înscrişi la examen, în această sesiune, 2.123 de candidaţi, mai puţini cu peste 300 faţă de anul trecut. Inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea spune că scăderea numărului de candidaţi este dată în principal de scăderea natalităţii, în anii terminali de liceu fiind înscrişi anul acesta cu 237 de elevi mai puţin decât în urmă cu un an.

Chiar şi aşa, există o diferenţă semnificativă între numărul elevilor înscrişi la începutul anului şcolar în anii terminali şi cel al candidaţilor din seria curentă. Astfel, dintre cei 2.310 elevi înscrişi la şcoală în acest an, doar 1.866 s-au înscris şi la bacalaureat, ceea ce înseamnă că aproape 20 la sută dintre ei au decis, din diverse motive, să nu se înscrie la examen.

ORADEA. Subiecte uşoare, la prima probă a examenului maturităţii, susţin elevii din Bihor

Au apus vremurile când părinţii emoţionaţi îşi aşteptau copiii să iasă de la examen. La Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Oradea, niciun părinte nu a putut fi zărit la poarta şcolii tremurând de emoţie pentru copilul care are de trecut prima probă a examenului de Bacalaureat.

Pe coridoarele şcolii situaţia era cu totul alta. Deşi încercau să pară stăpâni pe ei, emoţiile li se citeau în ochi, iar mâinile care tremurau fără să le poată controla, pălmile transpirate sau vocea tremurândă îi trădau.

La acest material au participat Dana Mihai, Corina Macavei, Borcea Ştefan, Simona Suciu, Mariana Iancu, Ionuţ Dima, Ramona Găină, Cristina Cîcău, Florentin Coman, Sabina Ghiorghe, Mugurel Manea, Cosmin Zamfirache, Alina Pop, Claudia Bonchiş,

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite