Şcoală

articolul anterior articolul urmator

BAC 2020: Nu se vor susţine probele orale. Acestea se vor echivala

0
14 May 2020 18:46:14
Autor: Daniela Serb
În acest an nu se vor susţine probele orale ale BAC-ului  Arhivă
În acest an nu se vor susţine probele orale ale BAC-ului  Arhivă

Schimbări importante în organizarea şi susţinerea examenului de Bacalaureat din acest an: probele orale nu se vor mai susţine.

Bacalaureat 2020 - Probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale se echivalează/recunosc conform metodologiei elaborate de MEC 
 
Pentru anul şcolar 2019-2020, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă. 
 
Statul va asigura sprijin financiar şi pentru unităţile de învăţământ particular autorizate provizoriu 
 
Statul asigură finanţarea de bază  şi pentru preşcolarii şi elevii din învăţământul de stat, pentru şi preşcolarii din învăţământul particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, precum şi pentru elevii din învăţământul general obligatoriu particular şi cel confesional, care studiază în unităţi de învăţământ autorizate provizoriu. De asemenea, statul asigură finanţarea de bază pentru învăţământul profesional, liceal particular şi cel confesional, autorizat provizoriu, pentru perioada suspendării cursurilor din anul şcolar 2019-2020, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.   Finanţarea se face în baza şi în limitele costului standard per elev, per preşcolar, după caz, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Transport gratuit pentru elevii din România

Toţi elevii din România vor beneficia de transport public gratuit. Conform ordonanţei, operatorii de transport au obligaţia de a asigura transportul gratuit al elevilor şi al altor categorii de persoane care beneficiază de facilităţi specifice de transport, sub sancţiunea: 
-încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport rutier de persoane, prin curse regulate, la nivel judeţean;
-retragerea licenţei de traseu în cazul transportului interjudeţean. 
 
Modificări privind organizarea şi desfăşurarea examenelor pentru definitivare în învăţământ şi pentru obţinerea gradelor didactice
 
Pentru anul şcolar 2019-2020, cadrelor didactice care susţin examenul pentru definitivare în învăţământ li se recunoaşte nota obţinută la ultima inspecţie la clasă, susţinută în calitate de cadru didactic calificat. 
Începând cu data intrării în vigoare a prezentei Ordonanţe de urgenţă şi până la eliminarea restricţiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, gradul didactic II se obţine de către personalul didactic de predare cu o vechime la catedră de, cel puţin, patru ani de la obţinerea definitivării în învăţământ, prin promovarea următoarelor probe:
 
Cel puţin două inspecţii şcolare;
 
O probă scrisă care conţine elemente de pedagogie şi de psihologie, precum şi elemente de metodica specialităţii cu abordări interdisciplinare şi de creativitate, elaborată pe baza unei programe aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, pentru fiecare specialitate în parte. 
 
Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă prin care elevilor din România li se face dreptate. Aceştia vor beneficia de TRANSPORT GRATUIT pe baza carnetului de elev. Operatorii de transport vor avea obligaţia de a asigura transportul gratuit elevilor, sub sancţiunea încetării contractelor de delegare a serviciului public de transport sau a retragerii licenţei de traseu, în cazul transportului interjudeţean.
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii