BACALAUREAT 2013 Olimpicii au susţinut proba obligatorie de profil, cu subiecte diferite la matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a XII-a care vor participa la vară la olimpiade şi competiţii internaţionale au susţinut, marţi, proba obligatorie de profil, urmând ca miercuri, ei să dea examenul scris la proba la alegere. Săptămâna trecută, liceenii au dat probele orale la română, o limbă străină şi competenţele digitale, iar luni, 27 mai, au susţinut proba scrisă de la limba română, doi sportivi fiind eliminaţi din examen pentru fraudă.

UPDATE 15:38 - Subiectele primite de elevii olimpici la probele obligatorii în funcţie de profil, matematică şi istorie, au fost publicate de Ministerul Educaţiei.

E_c_istorie_var_03_LRO

E_c_istorie_bar_03_LRO

E c Matematica M Mate-Info Var 03 LRO

E c Matematica M Mate-Info Bar 03 LRO

E c Matematica M St-nat Var 03 LRO

E c Matematica M St-nat Bar 03 LRO

barem

E c Matematica M Tehnologic Var 03 LRO

E c Matematica M Tehnologic Bar 03 LRO

Pe 30 mai se dă ultima proba scrisă, la limba maternă, când se vor afişa şi rezultatele parţiale, iar pe 31 mai se anunţă notele finale.

Din totalul celor 209 de candidaţi care au dat, luni, examenul la limba română, doi au fost eliminaţi pentru tentativă de fraudă, se arată într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Elevii au avut de rezolvat varianta 2 extrasă la Ministerul Educaţiei, luni dimineaţă. Candidaţilor li s-a cerut, la subiectul I, să rezolve cerinţe de vocabular şi să comenteze literar pe un text la prima vedere din Mihai Eminescu, „Din cerurile-albastre“, iar la subiectul II să scrie un text argumentativ, de 15-30 de rânduri, despre „modul în care activitatea de voluntariat contribuie la dezvoltarea personală“.

Subiectul al III-lea este cel care i-a pus în dificultate pe olimpici, majoritatea din loturile sportive, în care li se cerea „să redacteze un eseu de 600 – 900 de cuvinte (două-trei pagini) în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman psihologic studiat“.

Subiectele au fost simplificate

"În comparaţie cu anii precedenţi, în acest an, un element de noutate l-a reprezentat introducerea a două tipuri de subiecte, a căror structură a fost concepută în funcţie de filiera urmată de absolvenţi", scrie în comunicat.

De asemenea, s-a eliminat textul critic de la subiectul al II-lea pentru  demonstrarea competenţelor de argumentare, în scris, a unor opinii, în diverse situaţii de comunicare, deoarece îi punea în dificultate pe foarte mulţi dintre candidaţi. Aceştia se concentrau pe ideea formulată în citat (de cele mai multe ori înţeleasă greşit) şi nu pe formularea propriei opinii.

Bac-ul olimpicilor,  la Ploieşti

257 de elevi de clasa a XII-a s-au înscris pe listele speciale cu cei care vor da ”Bacalaureatul Olimpicilor”, în perioada 18-23 mai 2013. Ei dau examenul mai devreme decât restul liceenilor, care încep examenele pe 10 iunie, ca să aibă timp să se pregătească pentru competiţii şi olimpiade internaţionale.

Colegiul Naţional „Mihai Viteazul“ din Ploieşti a fost desemnat, în acest an, centrul pentru susţinerea sesiunii speciale a examenului de bacalaureat. Elevii veniţi din toată ţara sunt cazaţi în Ploieşti, în căminul unui colegiu din oraş.

Majoritatea, peste 200, apar pe listele loturilor de sportivi, de aproape patru ori mai puţini, însă, faţă de anul trecut, când Ministerul Educaţiei a declanşat şi o anchetă pe această temă.

Pentru a evita situaţia de anul trecut, când s-a descoperit că mulţi dintre cei 900 de elevi înscrişi la sesiunea specială nu aveau neapărat nevoie de un examen separat, anul acesta trierea a fost foarte drastică.

„Am primit o listă de la Ministerul Educaţiei cu elevii care au acest drept. Din lista de aproximativ 230 de liceeni, doar 209 s-au şi înscris la examen, un număr mult mai mic în comparaţie cu anii anteriori. Dintre aceştia, aproximativ 40 sunt olimpici şcolari, iar restul elevi din loturile naţionale sportive“, a spus Gabriel Ţaga, directorul Colegiului „Mihai Viteazul“ (CNMV) şi preşedinte al comisiei pentru sesiunea specială de bacalaureat. Dintre aceşti concurenţi, 13 sunt din Prahova.

În ceea ce priveşte sesiunea pentru restul elevilor, din vară, înscrierile candidaţilor la prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2013 se vor face între 27 şi 31 mai, când se vor încheia şi cursurile.

Probele încep pe 10 iunie şi se încheie pe 5 iulie, iar rezultatele finale, după contestaţii, se vor afişa pe 12 iulie.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite