VIDEO BACALAUREAT 2014 Lecţia pentru testarea competenţelor digitale: „Orice angajator va avea pretenţia să ştii să foloseşti computerul în mod corect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul George Trifan a susţinut şi anul trecut lecţii video pentru elevii care se pregătesc de Bac FOTO: Sever Gheorghe, Adevărul
Profesorul George Trifan a susţinut şi anul trecut lecţii video pentru elevii care se pregătesc de Bac FOTO: Sever Gheorghe, Adevărul

Lecţiile pentru Bacalaureat 2014 din cadrul campaniei „Adevărul te meditează şi te premiază” continuă astăzi cu proba de verificare a competenţelor digitale, ce presupune testarea abilităţilor elevilor de a utiliza computerul şi internetul.

George Trifan: E un subiect care nu trebuie să le ridice elevilor probleme. Este firesc ca Bacalaureatul, examenul maturităţii, să certifice şi acest lucru. Cine nu ştie acum să folosească internetul? 

Subiectul 2. Elevului i se cere să calculeze radical din 2013, care nu este un număr pătrat perfect. Elevul trebuie să ştie să afişeze primnele patru zecimale.

Răspunsul corect la subiectul 3 este b: cumpărarea unui aparat foto.

Navigatorul browser nu este un virus. Deci răspunsul corect la 5 este b. Sunt întrebări interesante, de bun simţ. Orice utilizator de computer le va putea rezolva fără probleme.

Pentru a rezolva subiectul 6, elevul trebuie să comute tastatura pe limba română şi să pună diacritice.

George Trifan la Adevarul Live FOTO Sever Gheorghe

George Trifan la Adevărul Live FOTO Sever Gheorghe 

Elevii folosesc programul Excel în şcoală. Orice angajator îţi cere competenţe digitale. Chiar dacă în şcoală nu au folosit foarte mult acest program, le va prinde bine mai târziu. Orice angajator va avea pretenţia să ştii să foloseşti calculatorul în mod corect.

Această probă a examenului de BAC se poate echivala cu probele ECDL. Este aceeaşi situaţie ca echivalarea probelor la limbi străine. Foarte mulţi elevi au dat deja această probă ECDL şi vor avea o zi liberă în plus la BAC. Este un pic mai dificil să obţii diploma ECDL decât proba la BAC. 

Despre exportul de creiere româneşti 

Exportăm foarte mulţi informaticieni, din păcate. Încercările statului de motivare sunt modeste, iar aplicare alor lasă de dorit. La nivel internaţional, suntem în top. Ne luptăm cu SUA, cu China, state care investesc foarte mult în informatică. 

Suntem foarte deficitari la categoria resursă umană: nu avem profesori calificaţi în a pregăti olimpici. Majoritatea olimpicilor care obţin rezultate notabile la olimpiada internaţională pleacă să studieze afară şi rămân acolo, pentru că primesc o ofertă de nerefuzat. De ce s-ar întoarce pe un salariu de 800 de lei? Este ruşinos.

La Facultatea de Mate-Info s-a făcut o grupă de olimpici, unde sunt selectaţi acei elevi care au obţinut rezultate notabile pe plan internaţional. Aşa au posibilitatea să continue şi ca studenţi. România se situează şi aici în top. Mulţi elevi care au reuşit rezultate bune pe plan internaţional au venit apoi să studieze la Facultatea de Informatică şi Matematică. Este un lucru bun. Am făcut lobby pentru Facultatea de Informatică şi au ales să vină aici.

Ei, ca elevi, participă la competiţiile internaţionale de studenţi. Au dreptul să reprezinte universitatea, cu condiţia de a se înscrie apoi la Universitate. Faza naţională a Olimpiadei de Informatică pentru Studenţi va avea loc sâmbătă, la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti.

Cei care sunt angajaţi în competiţii internaţionale, vor susţine BAC-ul în sesiunea specială desfăşurată la Ploieşti.

”A programa e o artă”

Deşi nu investim foarte mult în aces lucru, avem profesori dedicaţi şi elevi foarte pricepuţi. De la un punct, elevii devin independenţi în a se impune. A programa este o artă. O deprindere care trebuie exersată. Necesită multe zile şi nopţi de lucru la probleme. E o muncă care, dacă este făcută cu cap, e încununată de succes.

Pregătirea unui olimpic de talie internaţională începe în clasa a V-a. Presupune ingeniozitate şi o gândire matematică peste medie. Marea majoritate a informaticienilor lucrează încă din timpul liceului şi câştigă o grămadă de bani. Foarte multe companii de software externalizează puncte de lucru în România pentru că românii sunt foarte buni. Liceeni olimpici au cunoştinţe mult mai avnsate decât studenţii medii sau decât programtorii cu 15 ani de experienţă.

Toate probleme de oplimpiadă sunt chestiuni practice. Nu veţi găsi un subiect teoretic. E o disciplină pur aplicată, la care copilul trebuie să dovedească abilităţi, nu informaţii acumulate neapărat anterior. Ei se pot pregăti încă de la o vârstă fragedă, în măsura în care şi-au descoperit o pasiune în acest frumos domeniu.

Companiile de IT finanţează olimpiadele

Românii sunt foarte bine văzuţi în acest domeniu peste tot în lume. Companiile IT finaţează aceste olimpiade. Este în interesul lor să facă acest lucru. 

Ionuţ Budişteanu ar fi putut pleca să studieze oriunde în lume, intra fără examen, dar a rămas în România. Şi aici se intră fără examen, numai dacă ai obţinut un rezultat internaţional în ultii doi ani de liceu.


Lecţia pentru această probă a început la ora 15.00, iar în platiul Adevărul Live s-a aflat profesorul de informatică George Trifan, asistent universitar la Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii din Bucureşti, cel care a pregătit în ultimii ani elevi olimpici la Informatică.

Acesta a discutat despre proba de verificare a competenţelor digitale de la Bac, pe baza modelului publicat anul acesta de Ministerul Educaţiei: cele două fişe de examen (online şi offline), dar şi a baremului.

Acest examen este programat în perioada 16-20 iunie 2014, potrivit calendarului oficial.

Deşi nu se pun note, elevii trebuie să fie pregătiţi pentru o discuţie faţă în faţă cu profesorii examinatori, care le vor testa competenţele de comunicare la Română, într-o limbă străină, dar şi competenţele digitale.

Joi am discutat despre proba de verificare a competenţelor de comunicare într-o limbă străină, în cadrul unei lecţii susţinute de profesoara de Franceză Alina Voiculescu, de la Colegiul Naţional ”Sf. Sava” din Capitală, care se va afla în platoul Adevărul Live, de la ora 12.00

Miercuri am demarat lecţiile video pentru probele orale de la Bacalaureat 2014. La Adevărul Live, profesoara Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava” din Capitală a susţinut lecţia video pentru proba orală la Limba şi literatura română.

George Trifan la Adevarul Live FOTO Sever Gheorghe

Lecţii de consiliere pentru Bac 

Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. 

Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Până acum, în cadrul acestei campanii am prezentat patru lecţii video de consiliere pentru cei care se pregătesc de Bacalaureat, pe lângă lecţiile video destinate probelor de la Română şi Matematică

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Matematică, pentru profilul Tehnologic, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Matematică, pentru profilul Ştiinţele Naturii, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Matematică, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite