BACALAUREAT 2014 Listele cu olimpicii care vor susţine examenul în sesiunea specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sesiunea specială de Bacalaureat este organizată în perioada 17 - 30 mai    FOTO: Adevărul
Sesiunea specială de Bacalaureat este organizată în perioada 17 - 30 mai    FOTO: Adevărul

Ministerul Educaţiei a publicat listele cu olimpicii care vor susţine examenul de Bacalaureat în sesiunea specială de anul acesta. În total, este vorba de 107 olimpici sportivi şi 51 de olimpici internaţionali la Chimie, Informatică, Biologie, Matematică, Fizică, Limba Rusă, Astronomie şi Astrofizică,  Geografie sau olimpici care îşi dau admiterea la universităţi din străinătate.

Absolvenţii de liceu care fac parte din loturile naţionale de pregătire pentru competiţiile sportive internaţionale sunt campioni la: gimnastică aerobică, powerlifting, fotbal tenis, lupte, înot, canotaj, şah, scrimă, triatlon, judo, tenis, haltere, tir sportiv, baschet, ciclism, atletism, orientare, box, karate, schi, biatlon, handbal şi călărie.

Înscrierile pentru sesiunea specială de Bac au loc în perioada 17-18 mai, iar probele încep pe 19 mai, cu Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educaţiei.

Următoarea probă, cea de Evaluare a competenţelor digitale, are loc în perioada 21-22 mai, urmată de Evaluarea competenţelor lingvistice (23-24 mai). 

Candidaţii vor susţine probele scrise între 26-29 mai, după cum urmează:

  • 26 mai – Limba şi literatura română
  • 27 mai – proba obligatorie a profilului: Matematică sau istorie
  • 28 mai – proba la alegere a profilului (chimie, fizică, biologie, filososfie, psihologie, sociologie, economie, informatică, logică, geografie)
  • 29 mai  - Limba şi literatura maternă


Rezultatele se vor afişa pe 29 mai până la ora 18:00, iar depunerea contestaţiilor se va face în aceeaşi zi, între orele 18:00 – 20:00, urmând ca rezultatele finale să fie publicate în data de 30 mai.

Lista Elevi Olimpici Internationali pe discipline

Lista Sportivi Bac Special 2014

Anul trecut, în jur de de 50% dintre candidaţi au promovat Bac-ul olimpicilor

Un număr de 105 candidaţi dintre cei 209 care au susţinut bacalaureatul în sesiunea specială, organizată în 2013, au promovat examenul, rata de promovare fiind de la 50,23%, potrivit datelor Ministerului Educaţiei.

Cele mai multe medii obţinute, respectiv 35, au fost între 6 şi 6.99, iar alte 28 de medii au fost între 7 şi 7.99. Medii între 9 şi 9.99 au luat 24 de candidaţi, iar între 8 şi 8.99, 17 dintre absolvenţii de liceu prezenţi. La această sesiune, niciun candidat nu a promovat cu media 10, înainte de contestaţii.

La sesiunea din 2013 au fost eliminaţi, pentru tentativă de fraudă, trei candidaţi.

Suspiciuni de fraudă la Bac-ul olimpicilor din 2012. De 8 ori mai mulţi sportivi pe liste

În 2012, sesiunea specială a bacalaureatului a generat un scandal în mediul educaţional şi sportiv, existând suspiciuni că un sfert dintre elevii care au susţinut Bacalaureatul special, dedicat olimpicilor şi sportivilor, n-aveau ce să caute pe liste, neîndeplinind condiţiile cerute de Ministerul Educaţiei.

Din calculele Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR), cel care a sesizat neconcordanţele, doar 108 sportivi aflaţi la vârsta Bacalaureatului erau în evidenţele Centrelor Naţionale de Pregătire, iar la examen s-au prezentat 877 elevi. 

Scăzându-i pe cei 40 care sunt olimpici la discipline şcolare, precum matematica, fizica, chimia, rezultă că 729 elevi erau angrenaţi în pregătire sau participă chiar la concursuri internaţionale, dublu faţă de cel de anul trecut. 

Anchetă fără sancţiuni

Federaţiile sportive au trimis direct la Ministerul Educaţiei listele fără ca acestea să fie verificate de COSR sau de Agenţia Naţională pentru Tineret şi Sport, foruri care puteau cunoaşte sportivii. Aşa s-a ajuns ca pe listele pe care în mod normal trebuiau să se regăsească sportivi importanţi să fie trecuţi falşi sportivi, ori reprezentanţi ai unor federaţii gen radioamatorism, karate, şah, paraşutism sau orientare sportivă, despre care nimeni nu ştie pentru ce se pregătesc în perioada BAC-ului normal.

Ministrul interimar al Educaţiei de atunci, Liviu Marian Pop, a demarat o anchetă în ceea ce priveşte Bacalaureatul olimpicilor, finalizată după aproape o lună, la finele lui iunie 2012. Concluzia: au fost într-adevăr nereguli, însă acestea au apărut din cauza metodologiei deficitare, prin urmare nu s-a aplicat nicio sancţiune.

Sesiunea specială a bacalaureatului a avut, în 2011, aproximativ 600 de candidaţi şi o rată de promovare de 99%, faţă de 35%, în 2012.


BACALAUREAT 2014 Prima lecţie video la Matematică: cum pot fi evitate cele mai comune greşeli în rezolvarea exerciţiilor

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

BACALAUREAT 2014 VIDEO A treia lecţie de consiliere: La şcoală, profesorii iau locul părinţilor elevilor

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

BACALAUREAT 2013 Ministerul Educaţiei: un singur candidat promovat în urma contestaţiilor de la Bacalaureatul olimpicilor

BACALAUREAT 2013 Aproape 50% dintre candidaţi au promovat Bac-ul olimpicilor

BACALAUREAT 2013 Olimpicii şi sportivii au trecut de proba opţională. Subiectele şi baremul de corectare

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite