BACALAUREAT 2014 Ce opţiuni au tinerii care nu au luat Bac-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
60,65% dintre candidaţii de anul acesta au reuşit să promoveze Bac-ul   FOTO: Adevărul
60,65% dintre candidaţii de anul acesta au reuşit să promoveze Bac-ul   FOTO: Adevărul

Postlicealele, cursurile de calificare, angajarea pe piaţa muncii sau şomajul sunt opţiunile tinerilor fără diplomă de Bac. Însă aceştia se pot înscrie şi la sesiunea din toamnă a examenului de maturitate.

Anul acesta, în jur de 60.000 de tineri au picat examenul maturităţii. Într-o societate în care experienţa de muncă şi competenţele profesionale câştigă teren în detrimentul diplomelor, aceştia pot să-şi continue studiile cu o calificare profesională care le asigură un loc de muncă, sau pot cere ajutor de şomaj şi să se pregătească pentru o nouă sesiune de Bac.

„În principiu, cei care nu au luat examenul de Bacalaureat au două opţiuni active: să facă şcoala postliceală ori cursuri de calificare, sau să se angajeze şi să facă ucenicie la locul de muncă. Desigur, ei pot îngroşa şi rândurile şomerilor şi mă aştept să fie destul de mulţi în această situaţie, care vor mai face unul-doi ani de pregătire şi vor da din nou Bac-ul“, explică expertul în educaţie Marian Staş, blogger adevarul.ro.

O variantă din ce în ce mai căutată este şcoala postliceală, unde se poate intra şi fără diploma de Bac, iar şansele de angajare sunt mari, inclusiv peste hotare, însă cursurile sunt cu plată. Cea mai populară este, de departe, postliceala sanitară, unde studiază 50.000 din cei 96.000 de elevi înscrişi în învăţământul privat, arată datele Ministerului Educaţiei.

O treime nu au luat Bac-ul

Directorul general al Şcolii Sanitare Postliceale „Carol Davila“ din Capitală, profesorul universitar Alexandru Ioan Mincu, a explicat că în jur de o treime dintre elevii care intră la ei au picat Bacalaureatul, dar că jumătate dintre aceştia obţin diploma până la sfârşitul celor trei ani, cât durează studiile la o postliceală sanitară.

„Anul acesta avem aproape 420 de locuri la specializarea asistent medical generalist, 120 la asistent medical de farmacie şi 60 de locuri la asistent balneofiziokinetoterapie. Vom suplimenta locurile în septembrie dacă este nevoie, deja avem mai mulţi înscrişi decât locuri disponibile“, a spus Mincu.

Mâine este ultima zi de înscrieri, urmând ca miercuri să aibă loc examenul de admitere – un test grilă din materia de biologie din liceu. Faţă de studenţii de la Medicină, elevii de la postlicealele sanitare nu beneficiază de cămine, plătesc în jur de 2.000 – 2.500  de lei pe an şi învaţă materia din primii trei ani de facultate. De asemenea, cursurile încep pe 15 septembrie şi se termină în august, aşadar vacanţa este mai scurtă decât în cazul studenţilor.

Diploma, necesară la angajare

Postlicealele nu sunt însă doar pentru picaţii la Bac, ci au devenit o opţiune şi pentru absolvenţii de facultate care vor un loc de muncă mai bine plătit. Maria, o tânără care intră în anul doi la o astfel de şcoală postliceală sanitară, a terminat acum şase ani liceul, a trecut printr-o facultate şi a avut diferite joburi, dar a vrut să se reprofileze. 

„Voiam de mult timp să încerc asta, poate la specializarea Moaşe, şi m-am gândit că oricum în viitor îmi doresc să plec din ţară, iar domeniul acesta mă va ajuta destul de mult să-mi îndeplinesc visul“, a explicat Maria.

Ea a povestit că, într-o clasă de la o astfel de şcoală, găseşti de la absolvenţi de liceu de 19 ani până la persoane de 50 de ani care vor să se reprofileze. Totuşi, Maria atrage atenţia că pentru angajare în domeniul sanitar ai nevoie de o diplomă de Bac.

Recalificare pe meserii căutate

O altă variantă o reprezintă cursurile de recalificare profesională cu durată mai scurtă, de la trei la nouă luni. Una dintre vechile instituţii care oferă cursuri de acest tip, privatizată între timp, este Colegiul UCECOM „Spiru Haret“ din Bucureşti.

Printre cele mai căutate cursuri de recalificare la care pot merge absolvenţii de liceu sunt cele pentru meseriile cosmetician şi stilist, care sunt şi la mare căutare pe piaţa muncii, pentru tehnician optometrist, agent vamal şi chiar pentru meseria de detectiv particular, predate de oameni din Poliţie, susţine directorul Colegiului UCECOM, Gabriel Zorzini.

Pe lângă acestea, instituţia organizează şi cursuri de postliceală, de doi ani, iar cea mai căutată specializare este cea de tehnician optimetrist, pentru care se pregătesc în jur de 150 de elevi pe an, dar cererea este dublă, aşa cum e cazul şi la specializarea cosmetician-stilist, explică directorul UCECOM. 

Bac-ul de toamnă, şansa a doua

Elevii care nu au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat, atât cei aproape 60.000 de anul acesta, cât şi cei din promoţiile anterioare, îşi pot încerca norocul la sesiunea din toamnă, care începe pe 18 august. 

Mai mult, de anul trecut, oficialii Ministerului Educaţiei au recomandat liceelor să aibă profesori pregătiţi să-i mediteze, pe timpul verii. 

„La noi, fiecare profesor a discutat cu cei care nu au promovat, nu doar anul acesta, ci şi din anul anterior, şi s-au organizat în aşa fel încât să aibă şi vacanţă. La astfel de meditaţii vin clar cei care sunt interesaţi, care au picat dintr-o neşansă. În 2014, am avut trei elevi care nu au promovat, doi dintre ei având aproape de media 6, aşa că nu au mult de recuperat“, a explicat Alexandru Constantinescu, directorul Liceului „Spiru Haret“ din Capitală. 

De altfel, la nivel naţional, din cei aproape 151.000 de candidaţi prezenţi la Bac 2014, aproape 11.000 au luat note de 5 la examene, dar nu au reuşit să obţină media 6 de promovare. Pentru ei, dar şi pentru elevii care intră în clasa a XII-a, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a promis meditaţii instituţionalizate, gratuite, de la anul.

Calendar Bac de toamnă

  • 18-22 august - probele orale
  • 25 august - proba scrisă la Limba Română
  • 26 august - proba scrisă la Limba Maternă
  • 27 august - proba scrisă la Matematică sau la Istorie
  • 29 august - proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie
  • 1 septembrie - afişarea rezultatelor parţiale
  • 4 septembrie - afişarea rezultatelor finale

Pe aceeaşi temă:

REZULTATE BAC 2014 Aproape 11.000 de elevi au luat note peste 5, dar au picat la Bacalaureat. Situaţia pe judeţe

REPARTIZARE LICEU 2014 În total, 82 de elevi au media de admitere 10 la liceu. Lista completă pe EDU.RO

Evaluarea Naţională 2014, procentul mediilor peste 5 a crescut cu 0,34% după soluţionarea contestaţiilor de la 70,78% la 71,12%

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Abandon în creştere la Bac

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

REZULTATE BAC 2014 Ce arată notele de la Bacalaureat şi povestea elevei de 10 de la Vianu: Bac-ul, „o iluzie pentru roboţei”

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite