BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cadrul celei de a patra lecţie video de consiliere din campania „Adevărul te meditează şi te premiază” am vorbit cu experţi, despre orientarea în carieră a tinerilor şi frica de eşec la examen.

La a patra lecţie video i-am avut invitaţi în platou pe consilierii Andreea Voroneanu şi Elena Capruciu care au participat la proiectul Zburd-Educaţie prin coaching, iar prin telefon ni s-au alăturat, de la Centru Pregătire Bac, un consilier, Diana Ursachi şi un nutriţionist, Delia Ciobanu.

Despre proiectul Zburd-Educaţie şi experienţa de acolo

Andreea Voroneanu: “Am făcut parte din echipa de la Liceul Mecanică Fină din Bucureşti. Era un proiect pilot şi am descoperit cum pot să se adune la un loc profesorii, elevii şi părinţii pentru a-şi schimba mediul de învăţare.”

“Elevii erau ca nişte boboci închişi care abia aşteptau să fie udaţi şi hrăniţi ca să se deschidă. Erau foarte vocali şi cereau foarte multă atenţie, dar nu ştiau să-şi canalizeze energia pentru a obţine rezultatele pe care şi le doresc”.

Elena Capruciu: “La Liceu a fost foarte frumos la început când am fost la Săptămâna Altfel şi făceam workshop-uri de orientare. Le-a luat mult să înţeleagă că nu suntem acolo să-i învăţăm, ci să colaborăm. Un an mai târziu am constatat că după câteva minute era linişte în ţară, se uitau unii la alţii, comunicau altfel”.

Andreea Voroneanu: “La Mecanică Fină doi elevi reuşeau să treacă Bacalaureatul. Pentru ei e normal asta. Cu câteva luni înainte de Bac presiunea momentului îi face să-şi pună întrebări. Îşi pun toate aceste întrebări şi li se trezeste dorinţa de a lua Bacul şi să facă ceva cu viaţa lor. Frica de eşec este destul de mare pentru că simt că nu au fundaţia necesară pentru a trece cu succes de această experienţă"

Rezultatele obţinute prin programul Zburd-Educaţie

Elena Capruciu: “Liceul avea şi infracţionalitate, iar acum lucrurile acestea sunt mult mai rare. Probabil că vine şi din programul nostru, pentru că au învăţat mai mult prietenia”. 

Ce-i demotivează pe elevi?

Elena Capruciu: “Sunt dezamăgiţi de viaţa lor. Rolul nostru e provocator, să le arătăm că-i înţelegem şi asta reuşim să le transmitem şi profesorilor şi directorilor.”

Andreea Voroneanu: “Un elev a vrut să devină un elev model ca să nu-şi dezamăgească diriginta. Diriginta a început să vorbească cu el, să-i pese de el şi acela e momentul când a început şi lui să-i pese de el şi să se ia serios şi să fie prezent în viaţa lor. Când ajungi în momentul când îţi dai seama că ai o viaţă care merită trăită, atunci visezi. Visezi cu lucruri mărunte. Cosmin, acest copil, e foarte timid şi totuşi a zis cum ar fi să fie prezentator la postul de radio al liceului. A fost un efort considerabil să iasă din zona lui de confort, dar pentru că a început să viseze a văzut că poate să facă asta.”

“La liceu a intrat într-o echipă care fac să funcţioneze radioul. E primul lucru pe care-l visează - să pună muzică, să dea ştiri cu semnificaţie pentru liceul în care trăiesc” 

E nevoie de atenţie, să fie băgaţi în seamă, să aibă un feedback. Dacă elevilor li se pare că lumea din jurul lor se implică, atunci se implică şi ei automat. E nevoia de atenţie?

Andreea Voroneanu - “De atenţie, de apreciere, de încurajare. Au nevoie de cineva care să le zică faptul că visul lor nu este în van”.

Elena Capruciu - “Toţi avem nevoie de atenţie. Şi profesorii şi părinţii au nevoie de atenţie. Aş adăuga că în afară de atenţie şi apreciere, e importantă şi afecţiunea. Doamna Mihaela Berindeanu, profesoară de matematică la liceul de Mecanică Fină, cu care am lucrat la redecorarea unei clase m-a impresionat pentru că li se adresa elevilor cu mamă. Era extraordinar pentru că vedeam cum feţele lor li se adresa cu mamă. Munceau copiii aceia cu un entuziasm extraordinar, în weekend. Au venit în weekend ca să renoveze o clasă, voluntar. Se forma o familie foarte frumoasă"

Ce s-a schimbat la elevi?

Elena Capruciu - “Au devenit alţi oameni. Dacă anul trecut se înjurau, acum comunicau între ei”

Andreea Voroneanu - “Când am mers la Liceul de Mecanică Fină, majoritatea au spus că vor o clasă ca acasă şi au început să-l facă să se întâmple lipind o fotografie, desenând ceva pe tablă, punând amprentele personalităţii lor acolo. Au avut negocieri cu directorul de la şcoală, au cerut voie să redecoreze spaţiul. Au avut o sală decorată cu ajutorul unui designer profesionist, Ioana Tatu, au avut materiile prime şi au o clasă foarte frumoasă. Visul lor s-a împlinit şi ştiu că se poate”. 

--------------

Cum îi sfătuiţi în orientarea în carieră?

Diana Ursachi, consilier Centru Pregătire Bac - “Încerc să-i sfătuiesc la ce urmează după Bac. Foarte mulţi se opresc cu privirea doar la Bac. Viaţa după Bac nu există. Mulţi cred că vor vedea ei ce să facă. Au foarte multe opţiuni şi nu ştiu ce să aleagă, fie prea puţine, fie cred că au mult timp la dispoziţie să se hotărască. Mulţi sunt nesiguri, ori cred că vor avea timp”.

Ajung să se înscrie la 5 facultăţi, să schimbe facultatea şi să-şi dea seama ce vor să facă. Ei pierd nişte ani de fapt…

Diana Ursachi - “Nu cred că e o problemă să depui la mai multe facultăţi. Simplul fapt că te pregăteşti pentru un examen, îţi dai seama că poţi face faţă în domeniul acela. Dacă nu sunt acceptaţi la o anumită facultate, mulţi dintre ei nu au un plan B. Anul care decurge până la o nouă admitere, anul acela sunt mulţi foarte debusolaţi. Nu sunt pregătiţi să facă faţă unui eşec, în sistemul de educaţie din România. La noi elevii sunt încurajaţi să fie competitivi. Nu li se spune cum să se poarte când nu au succes. Mulţi cred că trebuie să evite eşecul cu orice preţ. Mulţi evită eşecul şi preferă să dea la facultăţi uşoare doar de teama unui eşec. Preferă să intre oriunde, decât să depună mai mult efort şi să întâmpine posibilitatea reală a unui eşec".

Ce sfaturi aveţi pentru ei?

Diana Ursachi - “Să caute soluţii şi să le discute cu oamenii în are au încredere. Cel mai rău lucru e să te izolezi şi să creadă că nu este bun de nimic. Cam asta este spirala în care intră mulţi care nu trec Bacul. De multe ori nici familia nu-i ajută foarte mult.”

Aţi lucrat şi cu adulţi, nu numai cu elevi. Există această frică de eşec generală?

Andreea Voroneanu - “Problemele îşi au aceleaşi cauze. Profesorii şi elevii sunt influenţaţi de acelaşi mediu. De o distanţă artificială dată de statutul de profesor, care trebuie să le ştie pe toate şi elevii care trebuie să zică mulţumesc, să asculte, să nu pună nicio întrebare. E ceva artificial, se întâmplă în viaţă când dăm şi primim"

Sistemul este învechit, rigid.

Andreea Voroneanu - “Aici intervine frica de eşec a profesorului, care ar vrea să fie mai permisiv, să petreacă timp doar ascultând elevii, nu să le predea clasic. Frica de eşec este că dacă fac loc la nou nu vor mai avea timp să treacă prin toate programa, care este stufoasă, că nu o să-şi facă treaba, că nu o să obţină rezultatele potrivite cu elevii”

I-aţi ajutat şi cu pregătirea pentru examen.

Elena Capruciu - “Florin este şi profesor de matematică şi coach. El a venit în foarte multe dimineţi la ora 8, să facă ore de matematică pentru a le arăta că se poate face această materie şi altfel. Ce-i făcea pe acei copii să vină la orele acelea? Crea relaţie. Crea stare de prietenie între ei. Ei se simţeau ascultaţi şi chiar dacă nu ştiau să facă acele probleme, sunt acolo să înveţe. Aveau acea răbdare, blândeţe, să nu se supere, să nu se enerveze dacă nu ştiu materia”.

Elementul uman îi motiva pe cei mai mulţi.

Elena Capruciu - “Copiii dau totul din recunoştinţă. Îşi dau seama că e vorba de viaţa lor”. 

Cum ar trebui să se pregătească un elev pentru a nu avea probleme de sănătate?

Delia Ciobanu, nutriţionist - “Există o strânsă între cantitatea alimentelor ingerate şi performanţă. O alimentaţie diversificată, care să conţină tot ce trebuie, ar trebui să asigure un aport de nutrienţi care va asigura energia necesară adolescentului. În aceste perioade adolescentul ar trebui să consume alimente bogate în carbohidraţi pentru energia creierului. Alimentele preferate ar fi produsele făinoase, cerealele, pastele”.

Să mănânce sănătos, să nu bea cafea, să nu mănânce prea multă ciocolată şi să doarmă foarte bine…

Delia Ciobanu - “Un somn odihnitor va asigura energia necesară. Înainte de culcare să se consume un pahar de lapte cu miere sau ceai cu miere. Suplimentele alimentare ar trebui administrate când există suficienţe documentate. Ele nu înlocuiesc alimentaţia diversificată”. 

BACALAUREAT 2014 A patra lecţie de consiliere despre frica de eşec şi orientarea în carieră, la Adevărul Live 

----

Andreea Voroneanu s-a format în coaching la una dintre şcolile de elită în domeniu, Noble Manhattan şi are şi experienţă în domeniul resurselor umane, ca fost membru al echipei de Resurse Umane de la Kraft Foods Romania.


Elena Capruciu este specializată în procese de tranziţie. S-a format în coaching tot cu Noble Manhattan şi are o experienţă de peste 12 ani în domeniul resurselor umane din sectorul bancar şi opt ani în coaching. Din 2007 este antreprenor la Code HR Consulting şi Life & Business Coach. Lucrează cu antreprenori, manageri şi echipe manageriale din România şi din afara ţării.

Ambele consiliere au fost implicate în proiectul Zburd-Educaţie prin coaching, prin care persoane voluntare sprijină licee care au avut rezultate slabe la BAC să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă: de la abseinteism, la disciplină şi lipsă de motivaţie sau de încredere. 

Anul trecut, proiectul a generat o creştere a ratei de promovare la Bac şi de trei ori în câteva licee tehnologice din ţară, cu probleme în acest sens.

Consilierii de la Zburd-Educaţie prin coaching se alătură campaniei ”Adevărul te meditează şi te premiază” săptămâna aceasta, pentru a oferi sfaturi şi modele de bune practică tinerilor care se pregătesc pentru Bacalaureat 2014, dar şi profesorilor şi părinţilor.

Asta pentru că succesul unui elev depinde de buna comunicare şi relaţionare dintre toţi cei trei factori: ei, părinţii şi şcoala, ca un tot, problemele fiind unele sistemice atunci când vorbim de o rată de promovare la nivel naţional de aproape 50%.

Elevii pot să pună întrebări comentând în fereastra de Adevărul Live.


Începând de luni, 14 aprilie, şi până la sfârşitul lunii iunie, vor fi disponibile pe platforma Bacalaureat 2014, integrată în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro, 40 de lecţii video. Profesori de la licee de top din Bucureşti le vor arăta elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la examen şi ce ar trebui să înveţe.

Săptămâna trecută am avut patru lecţii video la Limba şi Literatura Română, predate de profesoara Iulia Pop, care le-a explicat elevilor cum trebuie rezolvate subiectele de la Bacalaureat, ce fel de cerinţe vor primi şi cum ar trebui abordate acestea.

De asemenea, ea le-a explicat  în detaliu cum trebuie redactat eseul de la punctul al treilea, considerat cel mai greu subiect din cadrul probei de Limba Română de la Bac. Doi lecţii au fost pentru cei de la Uman şi alte două pentru cei de la Real. 

Campania le oferă elevilor nu doar lecţii video susţinute de profesori din licee de top ale Capitalei, meditaţii în care pot afla cum să înveţe pentru materiile de la Capacitate şi de la Bacalaureat, ci şi lecţii video de consiliere, menite să-i pregătească pentru stresul şi provocările ridicate de aceste testări.

De asemenea, la Adevărul Live vor fi şi lecţii video destinate pregătirii pentru toate probele orale şi pentru proba scrisă la alegere.

Meditaţii video pentru Evaluarea Naţională

Elevii de clasa a VIII-a vor putea găsi în secţiunea Educaţie de pe adevarul.ro şapte lecţii video, de la sfârşitul lui aprilie şi până la finalul lunii mai. Două dintre acestea vor fi de pregătire teoretică pentru cele două probe (Română şi Matematică) şi cinci de consiliere, de la pregătirea psihică pentru primul examen naţional serios până la completarea corectă a fişei de înscriere la liceu şi alegerea profilului liceului.

Consiliere pentru elevi

Dintre cele 40 de lecţii de pe adevarul.ro, 10 vizează partea de consiliere şi sunt oferite de specialişti care au lucrat cu liceeni în anii trecuţi şi care i-au ajutat să promoveze cu succes testele naţionale. Consilierii le vor spune elevilor cum să se organizeze ca să înveţe toată materia, cum să facă faţă stresului, cum să comunice cu profesorii şi cu părinţii sau cum să se pregătească psihic şi fizic pentru a face faţă unei lungi perioade de examene.

Marele premiu: 1.000 de euro

În cadrul acestei campanii, Adevărul a pregătit şi o serie de premii pentru elevi.

Pentru a participa, trebuie să accesaţi acest link şi să vă înscrieţi în secţiunea Bacalaureat 2014 pe adevarul.ro cu un eseu motivaţional pe tema “Care este visul tău?”, să strângeţi cât mai multe like-uri şi share-uri şi, astfel, puteţi câştiga premii Biocebral ce vă vor da energie pe toată perioada examenelor, dar mai ales marele premiu în valoare de 1000 Euro!

Dorim participanţilor mult succes şi mult spor la învăţat!


Pe aceeaşi temă:

BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de consiliere: „Un copil încurajat să-şi găsească chemarea e un adult de succes”

BACALAUREAT 2014 A doua lecţie de consiliere: „Ar trebui să existe şcoli pentru părinţi”

VIDEO BACALAUREAT 2014 Prima lecţie de Română cu profesoara Iulia Pop de la Colegiul „Sf. Sava“, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A doua lecţie la Română, despre eseul literar, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A treia lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

VIDEO BACALAUREAT 2014 A patra lecţie la Română, pentru elevii de la Real, la Adevărul Live

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite