Bacalaureat 2016. Subiectele de la Limba şi literatura română BAC. La profil Uman: romanul psihologic. La Real: romanul interbelic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de liceu susţin luni, 4 iulie, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul Bacalaureatului. La profilul real, aceştia au avut de prezentat tema şi viziunea despre un roman interbelic şi de realizat un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator.

Rezolvarea subiectelor la proba de Limba şi literatura română

UPDATE: La profilul Real, la Subiectul I, elevii au primit un text la prima vedere din piesa de teatru „Madona” de Tudor Muşatescu.

La Subiectul II, absolvenţii de clasa a XII-a au de realizat un text argumentativ despre rolul jocurilor pe calculator în viaţa tinerilor. Subiectul III se referă la viziunea despre lume şi viaţă într-un roman interbelic.

UPDATE La profilul Uman, la Subiectul I, elevii au avut de rezolvat o serie de cerinţe din piesa de teatru „Citadela sfărâmată” a lui Horia Lovinescu, în timp ce la Subiectul II, elevii au avut de realizat un text despre rolul lecturii în dezvoltarea personală.

La Subiectul al III-lea, elevii au primit caracterizarea unui personaj dintr-un roman psihologic studiat.

SUBIECTE REAL

image

   

image

   

SUBIECTE UMAN

image
image

Candidaţii de la examenul de Bacalaureat susţin luni, 4 iulie, proba scrisă la Limba şi Literatura română. Marţi, 5 iulie, este programată proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar miercuri, 6 iulie, proba obligatorie a profilului, respectiv Matematică pentru elevii de la profilul Real şi Istorie pentru elevii de la profilul Uman. Vineri, 8 iulie, elevii vor da ultima probă scrisă din cadrul Bacalaureatului, respectiv proba la alegere a profilului. Aceştia au de ales aici între dintre disciplinele fizică, chimie, biologie, informatică, respectiv geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi sociologie.

Accesul candidaţilor în centrele de examen se face în intervalul 7:30 - 8:30, iar proba va dura  trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.

Un număr de 137.344 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului de Bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2016. Dintre aceştia, la proba orală de Limba şi literatura română au fost evaluaţi 113.981 de candidaţi. Astfel, un număr considerabil de candidaţi nu s-a prezentat la examen.

Ce trebuie să ştie elevii

Potrivit regulamentului, în fiecare sală de examen trebuie să existe cel puţin 15 candidaţi, iar aceştia nu au voie să intre în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare.

Asistenţii vor verifica respectarea acestei prevederi înainte de aducerea subiectelor în săli. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de către preşedintele comisiei de examen, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, şi, după caz, la sancţionarea asistenţilor. 

Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut de prezenta metodologie pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor în săli. 

„De asemenea, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. În consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat”, arată un comunicat al Ministrului Educaţiei.

Totodată, Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:

a)       susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale

b)      susţinerea tuturor probele scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea;

c)       obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Absolvenţii care au promovat toate clasele liceale cu medii generale de minimum 9,50, iar la examenul de bacalaureat au obţinut media 10 primesc diplomă de merit.

De asemenea, sălile vor fi supravegheate video.

Calendar Bacalaureat sesiunea iunie-iulie, probe scrise

4 iulie 2016  - Limba şi literatura română – probă scrisă

5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă 

6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului  – probă scrisă 

8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării  –probă scrisă 

12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) 

12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00) 

13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale

LA REALIZAREA ACESTUI ARTICOL AU CONTRIBUIT ŞI: Dani Dancea, Simona Voicu, Bogdan Iancu, Mădălin Sofronie, Sebastian Dan, Angela Sabău, Iulia Ciuhu, Cosmin Zamfirache, Remus Florescu, Ramona Găină.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite