Bacalaureat 2020. Subiectele la Matematică la examenul de BAC. Ce spun profesorii despre gradul de dificultate DOCUMENT

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Examenul de Bacalureat a continuat miercuri cu proba obligatorie a profilului
Examenul de Bacalureat a continuat miercuri cu proba obligatorie a profilului

Subiecte Bacalaureat 2020. Sesiunea de Bacalaureat iunie-iulie 2020 continuă miercuri cu proba obligatorie e profilului: Matematică pentru profilul matematică-informatică şi ştiinţele naturii şi Istorie pentru profilul uman. Examenul este organizat în 1.095 de centre, numărul absolvenţilor înscrişi fiind de 155.500.

UPDATE:  Profesorul de matematică Daniel Petriceanu, cadru didactic la Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul” din Bucureşti, un liceu de top, a comentat pentru ”Adevărul” subiectele primite de elevi la cele două profile: cel de matematică-informatică şi cel de ştiinţele naturii. 

În opinia dascălului, la profilul matematică-informatică subiectele au fost revoltător de simple şi foarte asemănătoare cu modelele de antrenament. ”Subiecte puerile, acesta este cuvântul potrivit. Cu puţin efort şi un elev de clasa a VIII-a putea să ia Bacalaureatul. Foarte mulţi elevi vor lua note de 10. Umblăm după voturi Nu se poate aşa ceva!” a apreciat cadrul didactic. 

”Unui copil dacă-i dai puţin, va învăţa 60-70% din puţin, dacă-i dai mult, învaţă 60-70% din mult”, consideră profesorul de matematică. 

”Subiectele pot fi rezolvate într-o oră şi jumătate”

Cât priveşte subiectele date la profilul ştiinţele naturii, unele subpuncte au o doză mai mare de dificultate, apropiată de cea de la mate-info sau poate sensibil peste. ”Dar nu sunt complicate în totalitate. Un copil care a terminat ştiinţele naturii poate să rezolve aceste subiecte într-o oră şi jumătate fără nicio problemă şi într-o oră şi jumătate să se şi verifice. La matematică- informatică dacă e un elev bun le termină într-o oră. Şi apoi le mai face o dată ca să fie convins că ia 10 cu felicitări.”

Profesorul adaugă că subiectele mai dificile la profilul ştiinţele naturii trebuie judecate în contextul numărului de ore pe care le are la clasă un elev. Or, elevii de la ştiinţele naturii au în programă mai puţine ore de matematică pe săptămână decât colegii lor de la profilul real. 

Care va fi consecinţa unui Bacalureat simplu la Matematică? Mulţi absolvenţi se vor duce la facultate – mai ales că anul acesta puţine mai organizează examene de admitere. Ce va urma? 

”Există o problemă la noi în ţară. Pe care n-a sesizat-o nimeni. O problemă enormă. Ia gândiţi-vă: ce fac aceşti copii după ce dau Bac-ul? Se înscriu la facultate, da? Câte facultăţi mai dau examen anul acesta? Câteva facultăţi, nu universităţi. Un copil de la ştiinţele naturii se înscrie cu 9,80 medie la Bac – şi dând M2 – se înscrie la Automatică. Credeţi că poate să facă faţă? Că aici e problema. Sau unul care termină o secţie de filologie – profil uman – se înscrie la ASE că vede el că poate să intre. Şi intră. O să-mi spuneţi: şi ce dacă? Păi, ia gândiţi-vă! Noi bugetăm toate acele locuri. Din locurile bugetate în anul I, chiar dacă studentul se retrage, el rămâne în scripte până la finalul anului. Deci, am bugetat un număr de n locuri de unde studenţii se retrag. Sunt bani pierduţi şi ne plângem că n-avem bani. Când practic împrăştiem bani în toate părţile. Sau se duc la ASE, unde, cu puţine excepţii, fac matematică în anul I de facultate. Dacă vine unul de la ştiinţe sociale sau de la filologie, se înscrie la ASE pentru că intră cu media de la Bac, cum face faţă unui examen de matematică care abordează evident cunoştinţe de după liceu şi unde trebuia să fi ştiut tot ce ştie un elev de la matematică-informatică ca să poţi merge mai departe? Suntem fără sens. De ani de zile. Parcă nu mai avem minte în ţara asta. E adevărat că şi oamenii care mai au şi minte nu sunt întrebaţi.”

Potrivit profesorului, ”trebuie să-i întrebi pe cei care lucrează toată ziua cu elevii până nu mai pot, dacă sunt profesori. Dacă ai nevoie de medici, întreabă-i pe cei care stau toată ziua în spital şi care chiar fac acel lucru. Ai nevoie de agricultor? Întreabă-l pe cel care stă pe câmp. Nu-l întreba pe cel care stă în birou. Acela nu ştie, nu are cum. Nu poate face subiect unul care e specializat doar să facă subiecte. Nu! Pentru că el nu ştie pulsul! Habar nu are! Nu poate să facă programa unul care stă în birou. El habar n-are ce poate un copil de 18 ani. Avem nişte probleme enorme pe care nu le rezolvăm. Şi nu le rezolvăm de 30 de ani.” 

Absolvenţii de  liceu de la profilul matematică-informatică şi de la profilul ştiinţele naturii au avut de susţinut astăzi, miercuri, 24 iunie, proba scrisă obligatorie, respectiv proba de Matematică.

Examenul a început la ora 9 şi durează trei ore. 

În Bucureşti, s-au înscris la examenul de maturitate peste 17.000 de candidaţi, un număr mai mare decât în alţi ani. 

Joi, 25 iunie, va avea loc proba la alegere a profilului. Primele rezultate vor fi afişate pe 30 iunie, până la ora 12.00 şi vor fi anonimizate. Contestaţiile vor putea fi depuse în aceeaşi zi, după ora 16.00 şi în ziua următoare, pe 26 iunie, până la ora 12.00.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie.

   

Subiectele la Matematică, profilul matematică-informatică

sub mate info1

   

   

sub mate info 2

Subiectele la Matematică, profilul ştiinţele naturii 

sub mate stiinte

Subiectele la Matematică, profilul tehnologic

sub mate bac m2
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite