Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Bacalaureat 2022. Profesor, despre subiectele la Geografie: „Este greu să iei sub 5. Ne furăm căciula, din păcate!”

4
22 Jun 2022 13:08:51
Autor: Daniela Serb
Foto: Alina Mitran
Foto: Alina Mitran

Costel Barbălată, profesor de Geografie, director-adjunct al Liceului ”Marin Preda” din Bucureşti, susţine că de mult nu a mai văzut subiecte atât de uşoare la proba de Geografie a Bacalaureatului 2022.

Astăzi a avut loc proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Mulţi dintre elevii de la profilul umanist aleg în fiecare an Geografia ca materie de Bac. Anul acesta, subiectele au fost de o simplitate şocantă, afirmă profesorii de specialitate. 
 
Subiectul I al testului de Geografie s-a bazat pe harta politică a Europei. Absolvenţii trebuiau să identifice pe hartă mai multe state şi oraşe-capitală, să precizeze prin ce oraş trece fluviul Tamisa etc. La Subiectul al II-lea, elevii trebuiau să identifice pe harta României unităţi de relief, râuri, oraşe, precum şi resurse naturale.  
 
Subiectul al III-lea presupunea un calcul simplu matematic referitor la câteva suprafaţe cultivate cu cereale, precum şi rezolvarea unui subpunct legat de clima a două oraşe-capitală din Europa. 
 

Învăţai o zi şi promovai 

”Subiectele sunt extrem de uşoare. Dacă în anii trecuţi mai erau dificultăţi la punctul E atât la Subiectul I, cât şi la Subiectul al II-lea, anul acesta sunt jenant de uşoare”, apreciază Costel Barbălată, profesor de Geografie, director-adjunct al Liceului ”Marin Preda” din Bucureşti. 
 
Cineva care ştia bine harta politică a Europei, adaugă profesorul, adică să cunoască statele şi capitalele şi cunoştea bine râurile României şi unităţile de relief, inclusiv oraşele reşedinţă, putea să ia nota 5 lejer. ”Sincer să fiu, dacă un elev stătea să înveţe o zi hărţile respective şi cu ce mai ştia de la matematică, putea să promoveze”. 
Ministerul a făcut în aşa fel încât elevii să ia note cât mai mari, constată profesorul.
 
”Dacă în anii trecuţi la punctul D al ultimului subiect se mai făcea o comparaţie între climatul a două ţări, acum nu li se mai cere copiilor nici măcar să identifice ţările respective. E vorba de Grecia şi Norvegia. S-au gândit că poate elevii greşesc şi le-au sugerat să vorbească doar despre litera statului respectiv. N-am văzut de mult subiecte atât de uşoare. Cred că promovabilitatea va sări de 90%, pentru că e foarte greu să iei sub 5. Comparativ şi cu Istoria, se cer doar vreo 10 lecţii din tot manualul de clasa a XII-a. E jenant pentru profilul umanist, comparativ cu realul. La real se cere Matematica din patru ani, la umanist, 10 lecţii de istorie de clasa a XII-a. Nici Biologia nu se compară cu Geografia, ca nivel de dificultate. Noi, de la un an la altul tot scădem dificultatea din dorinţa de a avea mai mulţi promovaţi, să ne lăudăm că avem cifre mari, iar facultăţile să aibă şi ele studenţi. Ne furăm căciula, din păcate”, conchide profesorul. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Călugărul
22.06.2022, 14:19:09

Pe cine mai interesează geografia, altul decît pe Radu Banciu? Această materie nici măcar nu ar trebui să fie trecută la probele pentru bac. Ce-i aia, geografie? Pe cine intereează să-și umple capul cu nume de localități de pe planeta asta?, sau cu, ce știu eu?, care e numărul populației a lui Burkina Faso? Hai, bă, mă lași?, sau, de un se formează fluviul Yangtze? Mă lași? Geografia nu e „meserie”, nu poți cîștiga din ea pîinea cea de toate zilele; geografia e mai mult un hoby, ceva de care te îndrăgostești, dar care nu-ți dă nici un fel de satisfacție; că știi tu unde vine localitatea P.u.l.a, da?, că e un mic orășel din Croația! Așa, și? Ce mare calitate de intelectual îți conferă abilitatea asta? Nici una. Poți să fii cel mai cunoscător în materie de geografie, dar nu ești în stare să-ți faci un ou prăjit. Hai, bă, mă lași? Cine-și unple capul cu nume de țări, orașe, rîuri, comune, lagune, delte, mări, lacuri și alte comicării? Lăsați, bă, copiii în pace, că nu au ce face cu materia asta, nu de geografie depinde viitorul lor? Aaa, că-i place lui Banciu geografia?, da, dar lui nu-i place geografia pentru că-i place, ci îi place pentru ca să facă mișto de toate fufalinele care-i întorc spatele și la care el salivează ca boul, și nu are parte de nici una, așa că, tot la „baie” se răcorește cu geografia lui cu tot.

-3 (3 voturi)
Călugărul
22.06.2022, 14:21:56

umple, nu „unple”, bă, analfabetule!

0 (2 voturi)
Mihai Medias
22.06.2022, 19:22:50

"Cineva care ştia bine harta politică a Europei, adaugă profesorul, adică să cunoască statele şi capitalele şi cunoştea bine râurile României şi unităţile de relief, inclusiv oraşele reşedinţă, putea să ia nota 5 lejer. ”Sincer să fiu, dacă un elev stătea să înveţe o zi hărţile respective şi cu ce mai ştia de la matematică, putea să promoveze”. Este evident ca fara aceste cunostinte, orice cale de reusita în viata este blocata. Ad vitam aeternam.

Constantine Constantine
22.06.2022, 23:48:25

Stupid e faptul ca asemenea date le poti retine din clasa nici nu ai nevoie sa le inveti.Totusi e jenant sa nu poti citi o harta imaginara, sa nu stii unde este Tamisa sau sa nu poti descrie relieful Romaniei.La urma urmei sind date de cultura generala ca ti se intiparesc in minte inca din scoala primara.

Modifică Setările