Bacalaureat 2022. Profesor, despre subiectele la Geografie: „Este greu să iei sub 5. Ne furăm căciula, din păcate!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Alina Mitran
Foto: Alina Mitran

Costel Barbălată, profesor de Geografie, director-adjunct al Liceului ”Marin Preda” din Bucureşti, susţine că de mult nu a mai văzut subiecte atât de uşoare la proba de Geografie a Bacalaureatului 2022.

Astăzi a avut loc proba scrisă la alegere a profilului şi specializării. Mulţi dintre elevii de la profilul umanist aleg în fiecare an Geografia ca materie de Bac. Anul acesta, subiectele au fost de o simplitate şocantă, afirmă profesorii de specialitate. 

Subiectul I al testului de Geografie s-a bazat pe harta politică a Europei. Absolvenţii trebuiau să identifice pe hartă mai multe state şi oraşe-capitală, să precizeze prin ce oraş trece fluviul Tamisa etc. La Subiectul al II-lea, elevii trebuiau să identifice pe harta României unităţi de relief, râuri, oraşe, precum şi resurse naturale.  

Subiectul al III-lea presupunea un calcul simplu matematic referitor la câteva suprafaţe cultivate cu cereale, precum şi rezolvarea unui subpunct legat de clima a două oraşe-capitală din Europa. 

Învăţai o zi şi promovai 

”Subiectele sunt extrem de uşoare. Dacă în anii trecuţi mai erau dificultăţi la punctul E atât la Subiectul I, cât şi la Subiectul al II-lea, anul acesta sunt jenant de uşoare”, apreciază Costel Barbălată, profesor de Geografie, director-adjunct al Liceului ”Marin Preda” din Bucureşti. 

Cineva care ştia bine harta politică a Europei, adaugă profesorul, adică să cunoască statele şi capitalele şi cunoştea bine râurile României şi unităţile de relief, inclusiv oraşele reşedinţă, putea să ia nota 5 lejer. ”Sincer să fiu, dacă un elev stătea să înveţe o zi hărţile respective şi cu ce mai ştia de la matematică, putea să promoveze”. 

Ministerul a făcut în aşa fel încât elevii să ia note cât mai mari, constată profesorul.

”Dacă în anii trecuţi la punctul D al ultimului subiect se mai făcea o comparaţie între climatul a două ţări, acum nu li se mai cere copiilor nici măcar să identifice ţările respective. E vorba de Grecia şi Norvegia. S-au gândit că poate elevii greşesc şi le-au sugerat să vorbească doar despre litera statului respectiv. N-am văzut de mult subiecte atât de uşoare. Cred că promovabilitatea va sări de 90%, pentru că e foarte greu să iei sub 5. Comparativ şi cu Istoria, se cer doar vreo 10 lecţii din tot manualul de clasa a XII-a. E jenant pentru profilul umanist, comparativ cu realul. La real se cere Matematica din patru ani, la umanist, 10 lecţii de istorie de clasa a XII-a. Nici Biologia nu se compară cu Geografia, ca nivel de dificultate. Noi, de la un an la altul tot scădem dificultatea din dorinţa de a avea mai mulţi promovaţi, să ne lăudăm că avem cifre mari, iar facultăţile să aibă şi ele studenţi. Ne furăm căciula, din păcate”, conchide profesorul. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite