BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Elevi picaţi la BAC şi în liceele din Top 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şi cel mai bun liceu din ţară în 2013, Colegiul Naţional ”Sf. Sava” are trei cazuri de elevi picaţi la Bac
Şi cel mai bun liceu din ţară în 2013, Colegiul Naţional ”Sf. Sava” are trei cazuri de elevi picaţi la Bac

Fenomenul elevilor care nu promovează la Bac în prima sesiune nu este străin nici celor mai bune licee din ţară, însă cazurile sunt puţine, câte două-trei pe şcoală.  Totuşi, pentru instituţii precum Colegiile Naţionale „Sf. Sava“, „Gheorghe Lazăr“, sau „Tudor Vianu“ care se mândresc cu un prestigiu academic de invidiat, lumea nu se aşteaptă la o rată de promovare mai mică de 100%.

Toate cele 10 licee din topul la nivel naţional, realizat de Ministerul Educaţiei în funcţie de ultima medie de admitere din vara aceasta, au elevi care au picat la sesiunea de Bac din vară şi vor da o parte dintre examene în sesiunea de toamnă, care începe luni.

La Colegiul Naţional „Sf. Sava“ din Capitală, unde media de admitere anul acesta este de 9,77, trei eleve au picat examenul de Bacalaureat. 

Una dintre eleve, de origine turcă, a luat note de 5,1 la Mate şi 5,3 la Română, media finală fiind 5,63, în timp ce o colegă a ei a luat note mai mici de 5 atât la mate cât şi la fizică. Cel de-al treilea caz este unul special, fiind vorba de o tânără, Oana Gîdea, care a suferit un accident grav de maşină în clasa a IX-a şi care a lăsat urme pe viaţă. Fata are probleme de locomoţie, dar şi de vorbire, astfel că scrie mai încet şi vorbeşte mai lent. Ea a dat examenul de Bac în prima sesiune în condiţii special prevăzute pentru asemenea cazuri, dar a picat la Matematică.

În ceea ce priveşte decizia Inspectoratului Şcolar din Bucureşti de a organiza sesiunea de toamnă a Bac-ului în liceele de top ale Capitalei pentru a evita fraudarea examenului, directorul adjunct de la ”Sava”, Adrian Troie, este de părere că ”măsura nu rezolvă nimic”.

„Spre exemplu, profesorii noştri de la „Sf. Sava“ nu pot fi în comisie fiindcă avem trei elevi care susţin Bac-ul în sesiunea a doua. Singurul lucru cu care contribuim noi ca liceu este clădirea în sine, care serveşte drept centru de examen. Dacă iese un scandal de şpagă ca la Bolintineanu, atunci ar putea dăuna imaginii liceului , însă nu avem cum să fim implicaţi fiindcă o clădire nu dă şpagă“, a explicat profesorul.

La fel ca la rivalul său principal, „Sf. Sava“, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ din Capitală are trei elevi picaţi la prima sesiune de Bac de anul acesta. Doi dintre aceştia au picat la limba Română şi o elevă a picat la Matematică. Media de intrare la „Gheorghe Lazăr“ anul acesta a fost de 9,74.

Şi Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Bucureşti are trei elevi respinşi la Bac, însă, în cazul lor, nici unul nu a luat mai puţin de 5 la vreuna din materiile date la probele scrise. Astfel, un elev nu a avut media finală de trecere, adică 6, fiindcă a luat 5 la Română, iar media lui a fost de 5,95. 

Un alt coleg de al său a avut aceeaşi problemă, numai că el a luat nota cinci atât la Mate cât şi la Română, având media finală de 5,73, iar al treilea elev picat la Bac de la „Tudor Vianu“ a luat puţin peste 5 la aceleaşi două materii, media finală fiind de 5,93. Anul acesta, ultima medie de intrare la „Tudor Vianu“ a fost 9,64.

La Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai“ din Bucureşti au fost doi respinşi la Bac, însă, la fel ca la „Tudor Vianu“, nici unul nu a picat vreuna din probe, însă mediile finale au fost sub 6. Interesant este faptul că în ambele cazuri, media a fost de 5,96, o elevă având 5,4 la Română şi 5,1 la Istorie, iar colegul săi a luat 5,25 la Română şi 5,65 la Matematică, acestea fiind notele care le-au tras în jos mediile finale. Ultima medie de admitere la „Gheorghe Şincai“ anul acesta a fost 9,59.

La Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, unde ultima medie de admitere de anul acesta a fost 9,72, a fost singurul caz de elev eliminat din examen dintre toate liceele de top din ţară. Eleva a fost eliminată la proba de Biologie, iar un alt elev a picat Bac-ul fiindcă a luat 5,65 la Matematică şi 5,4 la Biologie, având media finală de 5,71.

Directorul Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“, Vasile Nicoară, a explicat pentru „Adevărul“ că tânăra eliminată din examen a fost prinsă cu copiuţe. „Din ce mi-a spus Comisia, candidata a fost prinsă cu copiuţe în examen, ceea ce a fost o mare inconştienţă din partea ei fiindcă era o elevă de nota 9 şi sigur ar fi obţinut peste 8 la Biologie. Acum nu va putea să susţină proba din nou nici la sesiunea a doua de anul acesta, nici la prima sesiune de anul viitor, ci abia la sesiunea din august-septembrie 2014. Este păcat, fiindcă eleva fusese admisă la cinci facultăţi din străinătate“, a explicat directorul liceului. Vasile Nicoară a mai spus că în ultimii 15 ani, niciun elev al liceului pe care îl conduce nu a mai fost eliminat din examen.

La Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Dolj, unde ultima medie de admitere este 9,69, o singură elevă a fost respinsă fiindcă a luat 5 pe linie la toate probele scrise.

La Colegiul Naţional „Ovidius” din Constanţa, unde ultima medie de admitere a fost 5,98 anul acesta, au picat două eleve, una la proba de Biologie şi alta la Matematică.

De asemenea, la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” din Cluj, unde ultima medie de admitere a fost 9,64, au fost doi elevi respinşi la prima sesiune de Bac, amândoi picaţi la proba scrisă de la Fizică.

Primele 10 licee cu cele mai mari medii de admitere, la nivel de ţară, sunt:

1) Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, Bucureşti: 9,77 - ultima medie de admitere; 10 - prima medie de admitere

2) Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, Bucureşti: 9,74 - ultima medie de admitere, 10 - prima medie de admitere
3) Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, Constanţa: 9,72 - ultima medie de admitere; 10 - prima medie de admitere

4) Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Craiova: 9,69 - ultima medie de admitere; 10 - prima medie de admitere
5) Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti: 9,64 - ultima medie de admitere; 10 - prima medie de admitere
6) Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, Cluj: 9,64 - ultima medie de admitere; 10 - prima medie de admitere
7) Colegiul Naţional ”Mihai Viteazul”, Bucureşti: 9,64, - ultima medie de admitere; 10 - prima medie de admitere
8) Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”, Bucureşti:  9,59 - ultima medie de admitere, 9,97 - prima medie de admitere
9) Colegiul Naţional „Ovidius”, Constanţa: 9,58 - ultima medie de admitere; 9,99 - prima medie de admitere
10) Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Braşov: 9,56 - ultima medie de admitere; 10 - prima medie de admitere.

Calendar sesiune Bac august-septembrie 2013:

  • 15 – 19 iulie - Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
  • 19-20 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19-21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 20 -21 august - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională – proba C
  • 22 - 23 august - Evaluarea competenţelor digitale – proba D
  • 26 august - Limba şi literatura română – proba E)a) – proba scrisă
  • 27 august - Limba şi literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
  • 28 august - Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
  • 30 august - Proba la alegere a profilului şi specializării – proba E)d) – probă scrisă
  • 2 septembrie - Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
  • 3-4 septembrie - Rezolvarea contestaţiilor
  • 5 septembrie - Afişarea rezultatelor finale

BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2013 Peste 10.000 de candidaţi înscrişi în Capitală la cea de-a doua sesiune

BACALAUREAT DE TOAMNA 2013/ În total, 10.273 de candidaţi s-au înscris în Capitală la cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, potrivit datelor publicate pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

BACALAUREAT 2013 Vineri a fost ultima zi de înscrieri la a doua sesiune de Bac

BACALAUREAT DE TOMANĂ 2013 / Vineri, 19 iulie, se încheie săptămâna de înscrieri la sesiunea din toamnă a examenului de Bacalaureat. Ministerul Educaţiei va centraliza datele abia luni, 22 iulie. Anul trecut, aproximativ 99.000 de candidaţi s-au înscris la a doua sesiune de Bac 2012, dintre care doar 21.700 au promovat (25%).

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Rezultatele finale de la Bac au fost publicate vineri pe edu.ro şi la licee. Rata de promovare pe ţară a crescut la 56,4%

Ministerul Educaţiei a publicat pe bacalaureat.edu.ro situaţia mediilor finale de la Bacalaureat 2013, după soluţionarea contestaţiilor. În Capitală, 263 de candidaţi au fost admişi după contestaţii. Rata de promovare la Bac 2013 după contestaţii a crescut cu un procent, la 56,4%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Rezultatele finale de la Bac au fost publicate vineri pe edu.ro şi la licee. Rata de promovare pe ţară a crescut la 56,4%

Ministerul Educaţiei a publicat pe bacalaureat.edu.ro situaţia mediilor finale de la Bacalaureat 2013, după soluţionarea contestaţiilor. În Capitală, 263 de candidaţi au fost admişi după contestaţii. Rata de promovare la Bac 2013 după contestaţii a crescut cu un procent, la 56,4%, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educaţiei.

REZULTATE BACALAUREAT 2013 Lacrimi de bucurie sau de deznădejde printre elevi: „Am luat Bacu’, plec la mare!“ / „Trebuie să dau şi la toamnă“

Notele după contestaţii au fost deja afişate la avizierele liceelor şi vor fi publicate pe bacalaureat.edu.ro. Rata de promovare după contestaţii a crescut cu 1%, potrivit Ministerului Educaţiei, mai mare cu aproape 12% faţă de 2012. Mii de elevi au avut motiv de fericire, însă alţii au aflat că trebuie să se prezinte şi în sesiunea din toamnă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite