Bacalaureat de toamnă 2014: Peste 63.000 de elevi înscrişi în toată ţara. Luni încep probele orale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doar 60,65%
din candidaţii înscrişi la sesiunea din vară au promovat examenul   FOTO: Click
Doar 60,65% din candidaţii înscrişi la sesiunea din vară au promovat examenul   FOTO: Click

Peste 63.000 de tineri s-au înscris la sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat din 2014, care începe luni, cu proba orală la română. Numărul acestora este cu 20.000 mai mic decât cel de anul trecut.

Din ce în ce mai puţini liceeni se înscriu la Bac, mulţi sfătuiţi chiar de dascăli să aştepte până sunt suficient de bine pregătiţi. Trendul este şi mai evident la sesiunea de toamnă a examenului de anul acesta, unde s-au înscris cu peste 20.000 mai puţini tineri decât în 2013.

Concret, luni la proba orală la limba română a sesiunii de toamnă sunt aşteptaţi să se prezinte în jur de 63.000 de tineri, în condiţiile în care la sesiunea a doua de anul trecut, se înscriseseră peste 87.000 de candidaţi.

Oficialii însă se aşteaptă ca prezenţa reală din această toamnă să fie sub 50.000, mai puţini decât totalul picaţilor la sesiunea din vară. Asta pentru că şi anul trecut s-au prezentat efectiv la examene doar 72.000 de tineri.

Peste 7.400 de candidaţi s-au înscris în Capitală la sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2014, în condiţiile în care în urma sesiunii de vară de la Bac 2014 peste 7.600 dintre absolvenţii bucureşteni nu au promovat examenul.

Prezenţă scăzută

Mai exact, după examenele din iulie 2014, doar în jur de 90.000 din cei 151.000 de candidaţi prezenţi au reuşit să promoveze examenul de Bacalaureat, adică aproape 60.000 au picat şi ar fi trebuit să se prezinte la sesiunea din toamnă. Tot acum ar trebui să vină la examenul de maturitate şi elevii care au trecut de corijenţe, dar şi picaţii din generaţiile anterioare.

Însă mulţi dintre ei nu s-au mai pregătit şi au fost sfătuiţi chiar de profesori să mai aştepte până la anul. „Sunt mulţi elevi care nu se descurcă şi nu s-au mai înscris. Deja s-a văzut de anul trecut că Bacalaureatul din toamnă nu este mai uşor, aşa cum avea multă lume impresia, au fost subiecte mai grele decât în 2012 şi au avut şi subiecte-surpriză, mă refer la dramaturgie la eseul de la ultimul punct“, a explicat profesoara de română Ecaterina Stanca.

„Nu va fi mai uşor“

Aceasta spune că subiecte-surpriză au fost şi în sesiunea din vara aceasta: elevii au primit poezie la eseul de la ultimul punct, considerat cel mai dificil, când se aşteptau să le pice un roman.

„Probabil vor merge şi acum pe modelul din vară sau poate elevii vor primi nuvelă sau mult-aşteptatul roman „Ion“. Oricum nu va fi mai uşor, iar candidaţii trebuie să se pregătească la fel de serios, se observă o uşoară creştere a gradului de dificultate în ultimii ani“, a adăugat Stanca.

În ceea ce priveşte examenul scris de la Română de la sesiunea din toamna trecută, liceenii au scăpat de poezie, însă la subiectul al treilea li s-a cerut să prezinte relaţia dintre două personaje din dramaturgia românească.

Mai exact, cei de la real au primit ca operă de referinţă comedia „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, în timp ce colegii lor de la uman au avut de ales între aceeaşi „O scrisoare pierdută” şi „Iona”, de Marin Sorescu.

21,5% - rata de promovare la Bac-ul de toamnă din 2013

Iar mulţi elevi s-au declarat atunci depăşiţi de cerinţe. Ca atare, rata de promovare la sesiunea august - septembrie a Bacalaureatului din 2013 a fost de 21,5%, adică peste 15.500 de candidaţi au luate medii de minimum 6 la examen, în scădere faţă de 2012.

Sesiunea de toamnă de anul acesta începe pe 18 august, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Urmează restul probelor orale până pe 22 august, iar de pe 25 august încep examenele scrise, cu proba la română.

Urmează proba scrisă la limba maternă, apoi la materia obligatorie a profilului şi se încheie cu examenul scris la materia opţională. Cei care au picat doar anumite probe din vară nu sunt obligaţi să dea decât acele examene. Potrivit calendarului oficial, primele note vor fi publicate pe 1 septembrie.

CALENDAR BAC DE TOAMNĂ:

18-22 august - probele orale

25 august - proba scrisă la Limba Română

26 august - proba scrisă la Limba Maternă

27 august - proba scrisă la Matematică sau la Istorie

29 august - proba la alegere: geografie, biologie, chimie, fizică, economie, informatică, sociologie, filosofie, logică, psihologie

1 septembrie - afişarea rezultatelor parţiale

4 septembrie - afişarea rezultatelor finale


Pe aceeaşi temă:

REZULTATE BAC 2014 Aproape 11.000 de elevi au luat note peste 5, dar au picat la Bacalaureat. Situaţia pe judeţe

REPARTIZARE LICEU 2014 În total, 82 de elevi au media de admitere 10 la liceu. Lista completă pe EDU.RO

Evaluarea Naţională 2014, procentul mediilor peste 5 a crescut cu 0,34% după soluţionarea contestaţiilor de la 70,78% la 71,12%

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Abandon în creştere la Bac

REZULTATE BACALAUREAT 2014 Lista candidaţilor cu 10 pe linie la BAC 2014. Trei elevi din Capitală sunt în top

REZULTATE BAC 2014 Ce arată notele de la Bacalaureat şi povestea elevei de 10 de la Vianu: Bac-ul, „o iluzie pentru roboţei”

REZULTATE BACALAUREAT 2014 De ce fug elevii de Bac

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite