SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: elevii au susţinut proba la Matematică şi Istorie. Rezolvarea subiectelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul de matematică Costel Chiteş (stânga), alături de profesorul de istorie Florin Cristescu (dreapta, plan secund) şi de Ioana Nicolescu, jurnalist „Adevărul”, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu
Profesorul de matematică Costel Chiteş (stânga), alături de profesorul de istorie Florin Cristescu (dreapta, plan secund) şi de Ioana Nicolescu, jurnalist „Adevărul”, în studioul Adevărul Live FOTO Marian Iliescu

Ministerul Educaţiei a publicat subiectele la matematică şi la istorie, iar profesori de la colegii de top le-au rezolvat în direct la Adevărul Live. Peste 36.200 absolvenţi de liceu au susţinut miercuri proba obligatorie a profilului la sesiunea de toamnă a examenului de Bac 2014.

Miercuri, la Adevărul Live de la 14:00, profesorul Costel Chiteş de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu" din Capitală a rezolvat, în direct la Adevărul live, subiectele primite de elevi la Matematică. 

De asemenea, profesorul de istorie Florin Cristescu, alături de colegul nostru Ciprian Stoleru, editor la revista Historia, au rezolvat subiectele la Istorie. 

REZOLVAREA SUBIECTELOR LA PROBELE DE MATEMATICĂ ŞI ISTORIE

„Consider ca şi în vară - dar acum cred că au fost chiar mai uşoare - că orice elev care a fost atent la orele de curs, ar fi trebuit să ia o notă mai mare de cinci. Cum ziceam, sunt mai uşoare decât cele din vară. Sper că vom vedea rezultate foarte bune”, a declarat Costel Chiteş, profesor la Colegiul Naţional ”Tudor Vianu”.

„Copiii care nu au luat nota cinci în vară, aveau goluri destul de mari. Dacă în acest interval de timp au răbdat căldura, chemarea mării şi a muntelui şi au învăţat măcar două ore pe zi, au şanse. Dacă nu au lucrat, atunci subiectele pot părea şi mai grele, pentru că orice rupere de şcoală este problematică”, a mai declarat Domnul Chiteş. 

Urmează rezolvarea subiectelor la Istorie - minutul 25 în clipul video

„Subiectele de acum au fost mai uşoare decât cele din vară, chiar accesibil. Orice elev care a trecut prin şcoală şi a fost atent, nu ar fi trebuit să aibă probleme”, a declarat domnul Cristescu. 

„Până la subiectul al treilea-al patrulea, elevii trebuiau să ia răspunsurile direct din textul pe care l-au primit”, a mai spus profesorul. 

„Este foarte important ca elevii să scrie citatul”

”La punctul şase erau destul de multe conflicte din care se putea alege: Ştefan Cel Mare, Iancu de Hunedoara, Vlad Ţepeş... E foarte important să fi precizat anul, locul bătăliei, rezultatul şi să nu încheie în doi peri, ci să dea o concluzie sau ce s-a întâmplat după respectiva bătălie”, a explicat Cristescu. 

”„„Ultimul punct de la subiectul al doilea era unul de mini-sinteză. Trebuia tratată poziţia dintre Tripla Alianţă - cu care aveam un tratat secret - şi Antanta. România a urmat poziţia Triplei Alianţei din cauza mai multor factori: poziţia lui Carol I, de exemplu. Un factor care a schimbat soarta războiului a fost moartea suspectă a Regelui Carol I. Lucrurile s-au schimbat când a venit la putere Regina Maria. Şi tratatul cu puterile centrale era unul defensiv, nu ofensiv. Elevii trebuiau să insiste pe faptul că România a semnat un tratat cu Antanta şi faptul că i-a garantat teritoriul de peste munţi, în care erau români.”

„Subiectul al treilea este mai complex, deoarece vorbim şi despre o anumită structură ce trebuia abordată.”

„Lucrările din vară au fost pline de perle. E o problemă legată de elevi şi de seriozitatea lor. Există numeroase cărţi de sinteză foarte bine făcute, există memoratoare de istorie. Doar prin parcurgerea acestor materiale de vreo două ori, elevii nu ar trebui să ia mai puţin de şapte sau opt”, a conchis Florin Cristescu. 

La Română a picat poezia

Marţii, elevii au susţinut examenul la Limba Maternă şi luni peste 32.600 au susţinut examenul la română. Subiectele de la română au fost o surpriză nu numai pentru că cei mai mulţi dintre candidaţi nu s-au pregătit, ci şi pentru că această sesiune a fost a patra oară consecutiv în ultimii doi ani când absolvenţii de liceu au primit ca subiect principal poezia. Profesoara de română Ecaterina Stanca a spus în emisiunea de Adevărul Live în care a rezolvat subiectele în direct, că acestea au fost o surpriză, elevii aşteptându-se la orice altceva în loc de poezie.

Calendarul Bac-ului de toamnă

Sesiunea august - septembrie va continua vineri cu proba la alegere a profilului şi specializării. Afişarea rezultatelor se va face pe data de 1 septembrie, până la ora 12.00, urmând ca, în aceeaşi zi, să fie depuse contestaţiile, în intervalul orar 12.00 - 16.00. Soluţionarea contestaţiilor se va realiza între 2 şi 3 septembrie, iar rezultatele finale vor fi făcute publice pe 4 septembrie.

Rate de promovare scăzute la a doua sesiune de Bac

În general, rata de promovare la cea de-a doua sesiune de Bac este de două ori mai mică decât cea din vară. Anul trecut, în sesiunea august-septembrie au promovat  21,31% din candidaţi şi 25,40% acum doi ani. La sesiunea de anul acesta s-au înscris în total, la toate probele, peste 63.000 de candidaţi, dintre care peste 42.000 sunt din seria curentă şi alţi 21.200, din seriile anterioare, potrivit datelor Ministerului Educaţiei. 

SUBIECTELE LA MATEMATICĂ

image

Barem Matematica Tehnologic Bac 2014

image

Barem Matematica Mate-Info Bac 2014

SUBIECTELE LA ISTORIE

image
image

Barem Istorie Bac 2014

Varianta Matematica Pedagogic Bac 2014

Barem Matematica Pedagogic Bac 2014

Varianta Matematica St-nat Bac 2014

Barem Matematica St-nat Bac 2014


Bacalaureat de toamnă 2014: cu BMW-ul la examen. Bacovia le-a turnat „Plumb“ în ghete elevilor

Bacalaureat de toamnă 2014: Lecţiile video pentru probele scrise de la Bac

SUBIECTE Bacalaureat de toamnă 2014: Rezolvarea subiectelor la limba română, la Adevărul Live: „Foarte puţini se aşteptau tot la poezie“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite