Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Bacalaureatul 2018 confirmă degradarea învăţământului românesc

11
5 Jul 2018 11:38:46
Ştefan Vlaston

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

Paradoxul situaţiei constă în faptul că însuşi şeful PSD, Liviu Dragnea, este conştient de acest adevăr, dacă a afirmat la recentul Congres:
 
„România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat.“

Doar vorbe, măsuri „disperate“, zero.

Să vedem cifrele pentru Bacalaureat 2018

Nu există informaţii directe referitoare la numărul elevilor înscrişi în clasele a XII-a şi a XIII-a seral. Din informaţii indirecte am dedus acest număr la circa 150.000, posibil mai mare. De ce ministerul Educaţiei refuză să dea informaţia aceasta, este de neînţeles.

S-au prezentat la examenul de Bacalaureat 123.615 de persoane, inclusiv din promoţii anterioare. Câţi au fost din promoţii anterioare, iarăşi este un secret. Elevii neprezentaţi au fost fie corigenţi, puţini, fie au considerat că nu sunt pregătiţi să treacă examenul. Este vorba de circa 20.000 de elevi din seria curentă. Au absolvit examenul de Bacalaureat 83.600 elevi, din care, probabil, 80.000 din seria curentă. Raportaţi la cei 150.000 existenţi în clasele a XII-a şi a XIII-a, ne dau un procent de promovare de 53,3%, nici pe departe 72,7%, cât susţine ministerul. În lipsa datelor detaliate, toate calculele anterioare trebuie luate cu titlul de aproximative. Interesant este şi faptul că din cei 83.600 de elevi promovaţi, 44.300 au luat medii de promovare între 8 şi 10. Adică, 53% din cei promovaţi. Ar fi foarte bine dacă aceste procente ar avea acoperire şi în realitate. Oricum, contrazic curba lui Gauss.

 Universităţile vor avea probleme şi anul acesta

Din cei 83.600 elevi promovaţi la BAC, circa 10.000, cei mai buni, merg la universităţi străine. Alţi circa 25.000 nu-şi continuă studiile în învăţământul superior sau se înscriu, dar renunţă încă din primul an, astfel încât universităţile pot conta pe maximum 50.000 de candidaţi la învăţământul superior, în condiţii în care doar locuri bugetate sunt 63.000. Nu se vor ocupa nici acestea toate, cum nu s-au ocupat nici în anii anteriori. Rămâne să vedem câţi absolvenţi din seriile anterioare vor încerca să meargă la facultate.

Licee cu promovare zero la Bacalaureat

Şi anul acesta avem circa 30 de licee tehnologice cu promovare ZERO la BAC. Până şi dna Andronescu a declarat că ar fi trebuit transformate în şcoli profesionale. Dacă adăugăm şi liceele tehnologice cu promovare sub 25%, ajungem probabil la 100 de unităţi şcolare care nu-şi justifică existenţa. Funcţionează degeaba, din banii noştri, ai contribuabililor. Iată exemple de licee cu promovare zero la examenul de BAC:

Judeţul Gorj: Liceului Tehnologic Turburea şi Liceul Tehnologic Stoina.

Judeţul Olt: Liceul Tehnologic Crâmpoia şi Liceul Tehnologic Izvoarele

Judeţul Buzău: Liceul Tehnologic Patarlagele şi Liceul Tehnologic Lopătari

Judeţul Constanţa: Colegiul Dobrogea din Castelu, Liceul Omnia, Liceul Tehnologic Ciobanu, Liceul Tehnologic Mihai Viteazul din localitatea Mihai Viteazul, Liceul Tehnologic din Nicolae Bălcescu, Liceul Tehnologic Deleni, Liceul Tehnologic din Lumina.

Şi lista poate continua. De ce să plătim aceste licee cu rezultate ZERO la BAC şi să nu le transformăm în şcoli profesionale, Ministerul trebuie să răspundă.

În concluzie

Învăţământul românesc se degradează an de an, lucru remarcat şi de Liviu Dragnea. Doar că din nevoia „disperată“ de a recupera reforma educaţiei care a eşuat nu se vede nimic. Doar vorbele nu sunt suficiente şi asistăm, an de an, la rezultate tot mai proaste la examenele de absolvire.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

pathfinder
5.07.2018, 12:46:30

Modul in care se da examenul final, la terminarea liceului, trebuie schimbat. Bacalaureatul, unde elevii trebuie sa invete mecanic (imi amintesc cu furie cate "comentarii" am invatat pe de rost la vremea mea) nu e relevant in nici un fel. Ce dracu'?!?

+2 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
5.07.2018, 16:30:39

Comentariu considerat abuziv.

Adrian Andrei
5.07.2018, 20:43:21

Seminatule, azi ti-ai schimbat stilul. Cred ca voi, postacii, lucrati ca taximetristii la autobaza "Sefu, ce masina iau azi? Ia-o pe aia deviata dar nu uita sa-i resetezi kilometrajul!" "Si eu, sefu? Tu, Scarlat, ramai pe aia veche, pe celelalte le-ai facut praf!"

+1 (1 vot)
Casandra II
5.07.2018, 14:37:04

D-le prof. Vlaston, Dvs. mai aveti sperante ca actualii guvernanti ar avea vreo sansa sa indrepte cursul accelerat al invatamantului romanesc catre o catastrofa clara si anume s o ia spre directia buna? Mie imi face impresia ca invatamantul nostru e ca un tren ramas fara frane, ce coboara, coboara, pana ajunge in groapa. Eu, care am iesit de vreo 20 de ani din postura de colaborator al unei universitati tehnice, de unde mai aflam diverse stiri privind nivelul studentilor, recunosc ca sunt la fel de pesimist ca si dvs. Mi-aduc aminte cat de stupefiat am fost cand unul dintre profesori mi-a povestit, odata, ca are studenti in anul 3 care nu stiu cat face (0,1) la patrat si nu-mi venea sa cred ca e posibil asa ceva. "Reformele" si contrareformele promovate de fiecare nou guvern instalat la palatul Victoria, ba si de fiecare ministru al invatamantului in cadrul aceluiasi guvern, au avut drept rezultat, acest esec de rasunet. Toata zbaterea unor ministri competenti si bine intentionati a fost anulata de urmatorul ministru din partea psd, care a bulversat pur si simplu sistemul.incat acesta a sucombat de-a binelea.... Invatamantul a ajuns o adevarata cenusareasa la ora actuala: dupa ce ca este printre cele mai slab finantate ministere, mai duce lipsa si de cadre didactice care sa fie dedicate profesiunii de dascali. psd-ul fiind partidul care a stat cel mai mult la guvernare in perioada postdeecmbrista, este principalul vinovat pentru acest dezastru spre care se indreapta cu viteza unui accelerat invatamantul, iar abramburica este de departe "premianta". In acest context, delaratiile infractorului dragnea nu valoreaza nici cat o ceapa degerata, daca observam ca in aceasta perioada de sultanat dragnesc, ministerul educatiei a fost condus de niste acerebrali precum liviu pop, sau valentin popa, ca sa nu mai amintim de influenta nefasta a abramburicai, din postura de sefa comisiei din senat pentru educatie, atunci cand nu era ministru.... P.S. psd nu are nevoie ca romanii sa fie educati, sa se poata descurca singuri in viata. Ea, pesedeaua, are nevoie de analfabeti, care sa nu stiu sa citeasca, ca nu cumva sa fie tentati sa mai citeasca si altceva decat adresele de la comisia de asistenta sociala, ori care e sigla partidului pe care sa puna stampila la vot....

+3 (5 voturi)
Utilizator Adevărul
5.07.2018, 16:37:39

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările