Boicotat de unele primării, concursul pentru directori de şcoală continuă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 7.000 de candidaţi vor susţine, începând de luni, proba CV-ului şi a interviului din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de director sau director adjunct de şcoală, deşi mulţi candidaţi nu au putut fi evaluaţi la proba scrisă întrucât autorităţile locale nu au numit reprezentanţi în comisiile de concurs. În această situaţie, sindicaliştii susţin că vor da în judecată primăriile.

Concursul pentru funcţia de director sau director adjunct de şcoală continuă începând de luni cu proba de evaluare a CV-ului şi cu interviul. Această probă va dura o lună, până pe 17 noiembrie. 

Potrivit Ministerului Educaţiei, 75 de candidaţi nu au putut fi evaluaţi la prima probă a concursului din cauza imposibilităţii constituirii comisiei de concurs. Mai exact, autorităţile locale au refuzat să-şi desemneze reprezentanţi în comisiile de concurs. Aceleaşi probleme ar putea apărea şi la următoarele probe, susţin sindicaliştii.

„Autorităţile locale din Focşani, Odobeşti şi alte câteva comunităţi mici din Vrancea au fost singurele care au refuzat să îşi nominalizeze reprezentanţi, în ciuda demersurilor repetate ale Ministerului şi ale Inspectoratului Şcolar. Practic, aceste autorităţi au împiedicat profesorii să participe la concurs”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Potrivit sindicaliştilor, numărul candidaţilor neevaluaţi este mult mai mare, specificând că numai în Vrancea sunt peste 70 de cadre didactice cărora, deşi au susţinut concursul şi l-au promovat, nu le-au putut fi validate lucrările deoarece din comisii au lipsit reprezentanţii autorităţilor locale. „Sunt mai multe judeţe din ţară care au probleme în alcătuirea comisiei de concurs. Am fost sunat şi din Ilfov că un candidat a luat punctaj de admitere la proba scrisă, dar nu se poate valida, pentru că de la Consiliul Local nu a participat nimeni. Unde Consiliul Local nu agreează politic o anumită persoană, este clar”, a comentat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLÎ), Simion Hăncescu.

Autorităţile locale, date în judecată pentru abuz

La rândul lui, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, susţine că în urma refuzului autorităţilor locale de a desemna reprezentanţi în comisiile de concurs va cere oficial Guvernului să ia măsuri împotriva celor care „printr-un abuz” nu au permis evaluarea colegilor noştri. Mai mult, sindicaliştii sunt hotărâţi ca, de pe 17 octombrie, din prima zi a celorlalte două probe, să declanşeze acţiuni împotriva autorităţilor locale. 

„La solicitarea colegilor noştri, suntem pregătiţi să intentăm proces. Luni declanşăm toate operaţiunile necesare. Este o imixtiune nepermisă din partea autorităţilor locale. Presiunile nepermise pe care le exercită în momentul de faţă nu demonstrează decât faptul că, de fapt, amestecul politic vine mai ales pe linia a unor autorităţi locale”, a anunţat Nistor.

Potrivit metodologiei de concurs, comisiile pentru acest concurs sunt formate din: coordonator – un reprezentant al inspectoratului şcolar;  4 membri propuşi de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ pentru care se organizează concurs: 2 cadre didactice titulare şi 2 reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi un secretar – un inspector şcolar/cadru didactic desemnat de inspectoratul şcolar. 

Măgarul şi şosetele, întrebări capcană la proba scrisă

Pe lângă problemele de constituire a comisiilor de concurs, proba scrisă a fost controversată şi din cauza subiectelor. 

Nu mai puţin de 20 dintre întrebări au constat în 20 de desene pe care candidaţii trebuiau să le identifice în oglindă. De asemenea, profesorii au mai avut 20 de întrebări de cultură generală sau de logică şi comunicare şi 20 de management, care au avut punctaj mai mare. 

Câteva dintre întrebările controversate: 

„Măgarul întotdeauna are ...? 

A) grajd 

B) potcoave 

C) harnaşament

D) copite 

E) coamă ?”

„Ce au în comun şosetele şi mănuşile? 

A) şosetele sunt purtate în picioare, mănuşile sunt purtate pe mâini 

B) sunt vândute în perechi 

C) sunt articole de îmbrăcăminte 

D) sunt făcute din acelaşi material 

E) şosetele sunt îmbrăcate înainte mănuşilor”

„Fiecare râu are...

A) peşti

B) poduri

C) nave

D) praguri 

E) pantă de scurgere“

„Prin ce se aseamănă filmele şi nuvelele?

A) spun o poveste 

B) conţin imagini 

C) durează mult

D) au mai mult decât un autor 

E) sunt ficţiuni“

Pantofii întodeauna au...

A) piele

B) şireturi

C) tălpi 

D) rezemătoare de picior

E) tocuri“

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite