Cad primele capete după fraudarea repartizării la liceu. Inspectorii generali din Bihor şi Prahova, demişi de ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Şefii inspectoratelor şcolare Bihor şi Prahova au fost demişi, a anunţat ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, în contextul anchetei ministerului privind fraudarea repartizării la liceu, în mai multe judeţe.

UPDATE Raportul Corpului de control arată că în judeţul Neamţ, din cele 240 de cereri depuse au fost aprobate 160. Au existat trei cazuri medicale, şapte cazuri de gemeni, însă 130 de transferuri nu pot fi justificate, deoarece nu răspund criteriului mediei de admitere. Inspectorul şcolar general va fi cercetat disciplinar.

În judeţul Brăila, anchetatorii de la minister arată că din 70 de cereri înregistrate au fost aprobate 69, însă 29 de cazuri nu se justifică.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că, în urma controlului făcut la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, s-a stabilit că din cele 236 de cereri de transfer în clasa a IX-a, 191 au fost aprobate, iar dintre acestea, 124 sunt nejustificate, elevii având medii mai mici decât mediile ultimilor admişi la acele şcoli.

Cîmpeanu a precizat că, în judeţul Bihor, membrii Comisiei judeţene de admitere au găsit şi o nouă accepţiune a noţiunii de "gemeni", pentru că au aprobat solicitări pe acest criteriu, deşi elevii erau fraţi născuţi în ani diferiţi.

În ce priveşte controlul făcut la ISJ Prahova, Cîmpeanu a spus că din cele 264 de cereri de transfer, au fost aprobate 253, însă 208 dintre acestea erau nejustificate, pentru că nu au respectat criteriul mediei de admitere.

În urma acestor concluzii, ministrul Educaţiei a dispus anularea transferurilor aprobate cu încălcarea prevederilor legale în cele două judeţe şi cercetarea disciplinară a membrilor comisiilor de admitere. 

De asemenea, s-a dispus demiterea din funcţie a inspectorilor generali şcolari din cele două judeţe, iar pentru posibile infracţiuni de abuz în serviciu privind transferurile elevilor, au fost sesizate organele de anchetă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Bihor, Claudiu Damian, ministrul Educaţiei a semnat, joi, ordinul de încetare a detaşării pe funcţia de inspector şcolar general a lui Nicolae Ioan Avram. În ordin nu se precizează niciun motiv pentru decizia ministrului.

Atribuţiile lui Avram au fost preluate de către inspectorul şcolar general adjunct Codruţa Maria Bogdan, tot printr-un ordin de ministru.

Şi la Suceava se schimbă conducerea

Cazuri de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată, au fost găsite şi în judeţul Suceava. 

Ministrul Educaţiei anunţa, în 17 august, că 332 de transferuri în clasa a IX-a au fost anulate în judeţul Suceava, membrii comisiei de admitere a ISJ vor fi cercetaţi disciplinar şi există suspiciuni de abuz în serviciu, fiind făcută sesizare penală.

"Din documentele verificate, s-a constatat că, dintr-un total de 523 de cereri de transfer depuse, dintre care 7 în afara termenului stabilit, au fost aprobate 386 de cereri. Dintre cele 386 de cereri aprobate, pentru 332 de elevi transferul s-a realizat fără respectarea prevederilor legale prevăzute de Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat", a spus ministrul Educaţiei.

Echipa de control a mai constatat că, la nivelul ISJ Suceava, nu a fost elaborată o procedură proprie de aprobare a acestor cereri de transfer, criteriile suplimentare de departajare fiind cuprinse într-un proces-verbal din 27 mai 2015.

"Comisia Judeţeană de Admitere nu a putut prezenta motivaţii temeinice, susţinute legal, în privinţa criteriilor proprii, pentru care nu a solicitat aprobarea Comisiei Naţionale de Admitere. De asemenea, echipa de control a constatat că cererile aprobate nu sunt însoţite de documente care să justifice situaţiile speciale invocate. Comisia Judeţeană de Admitere a fost condusă de doamna Cristina Teodorovici, inspector şcolar general adjunct, şi a fost constituită din 10 membri (şapte inspectori şcolari din cadrul inspectoratului şcolar, un cadru didactic şi doi informaticieni)", a precizat Ministerul Educaţiei.

Subsecretarul de stat Vasile Şalaru a anunţatb că atât inspectorul general din Suceava, cât şi adjunctul Crtistina Teodorovici vor fi eliberaţi din funcţie de la 1 septembrie, deoarece ministerul nu va reînnoi ordinele de delegare în cazul celor doi.

 Cinci judeţe unde frauda a bătut la ochi

Controalele la inspectoratele şcolare Judeţene au vizat verificarea soluţiilor în cazul situaţiilor speciale apărute după repartizarea computerizată. Metodologia stabileşte că "situaţii speciale" sunt acele cazuri medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu, corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi.

Inspectorii Corpului de control al MECS au făcut verificări în judeţele Suceava, Brăila, Bihor, Prahova şi Neamţ, după ce au existat informaţii că sunt sute de transferuri nejustificate în clasa a IX-a, după repartizarea computerizată.

În prima etapă de admitere în unităţile de învăţământ liceal a absolvenţilor de clasa a VIII-a, dintre cei 128.685 de elevi care au completat fişele de înscriere au fost repartizaţi computerizat 124.805 (98,5%).

Media de admitere a elevilor se calculează ca medie ponderată între media de la Evaluarea Naţională, care are pondere de 75% şi media celor patru ani de gimnaziu, cu pondere de 25%. Elevii care au avut medii de admitere sub 5 au participat şi ei la repartizarea computerizată.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite