Campania „Adevărul te meditează pentru BAC 2016”. Consiliere în carieră, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Chicioreanu FOTO www.consilierincariera.ro
Gabriel Chicioreanu FOTO www.consilierincariera.ro

Campania „Adevărul te meditează pentru Bac” continuă joi, la ora 12.00, când la Adevărul Live va fi invitat consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu, fondatorul 4 Career.

Principalele declaraţii

Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră: Absolvenţii de clasa a XII-a, nnefiind obişnuiţi să vorbească în faţa unei comisii, atunci cu atât au mai multe emoţii în faţa unei comisii la examenul oral. Dacă ar avea în timpul şcolii mai multe şanse de a vorbi în public le-ar fi mai uşor. S-ar duce mult mai degajaţi, mai pregătiţi. Mai intervin emoţiile din cauza faptului că nu ştiu dacă iau Bac-ul sau nu. Există o presine foarte mare. E important să te pregăteşti pentru ambele variante şi dacă îl iei, şi dacă nu îl iei. 

Cum ar trebui să se pregătească?

Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră: Elevii ar trebui înainte de examenul oral să facă exerciţii de a vorbi în public acasă, în familie, în faţa prietenilor, pentru a vedea dacă au început, cuprins, încheiere în discurs. Îi pot ruga pe cunoscuţi să le adreseze întrebări pe subiect. 

Se pun în contextul de a fi în faţa comisiei. Se poate exersa chiar în faţa oglinzii.

Rolul părintelui

Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră:Este important să îi fie alături, emoţional, să fie suport emoţional, dar şi în pregătire, dar să nu i se atraggă atenţia că a greşit, ci să dea exemple. Părintele este un element esenţial de suport, pentru a-i da încredere elevului.

Secrete pentru examenele scrise

Secretul este pregătirea. Dacă eşti pregătit, este imposibil să nu scrii despre subiect. Emoţiile sunt diminuate dacă eşti pregătit.

Exerciţiile scrise pot fi, de asemenea, simulate.Elevii trebuie să facă exerciţii.

Criteriile pe care ar trebui să aleagă o specializare?

Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră: Facultatea, indiferent de domeniu, este doar un vehicul pentru a ajunge într-o anumită profesie. Elevul trebuie să vadă care îi sunt dorinţele şi abilităţile. În momentul în care un absolvent ştie ce vrea să devină, atunci el va şti către ce Facultate să meargă. Consilierii vocaţionali trebuie să fie abordaţi din vreme, pentru îndrumare.

Informarea se face din partea şcolii, dar şi elevul trebuie să se intereseze. Liceele pot organiza zile în care Universităţile îşi prezintă oferta. Universităţile organizează „Zilele Porţilor Deschise”. Tânărul trebuie să vadă instrumentele care îl pot ajuta să ajungă să practice profesia. Un elev poate participa la cursurile unei Facultăţi din timpul liceului, pentru a se familiariza cu domeniul, să vadă dacă îi place într-adevăr. Poate vorbi cu studenţii. Poate sta de vorbă cu profesorii. 

Voluntariat/internship/ job part-time

Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră: Dacă faci voluntariat sau ai un job part-time de la 16 ani, ştii deja să faci activităţi de grup, te integrezi în câmpul muncii, ai experienţă. Este important pentru elev, pentru că angajatorul acordă mai multă atenţie.

Funcţionează rugăciunile pentru examen?

Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră: Sunt bune pentru moralul tinerilor. Însă primul ajutor vine tot de la tine, de la pregătire. 

Acesta va discuta în cadrul emisiunii despre modul în care tinerii absolvenţi de liceu au trebui să îşi gestioneze emoţiile în perioada examenului, despre ce ar trebui să ia în calcul atunci când îşi aleg specializarea şi cum să opteze pentru o facultatea potrivită.

Rolul dirigintelui

Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră: Dacă din 45 de minute ale orei de dirigenţiei, 20 de minute sunt dedicată elevilor pentru a ţine câte un discurs, vorbitul în public nu mai este o problemă aşa importantă. Un copil nu are nevoie doar matematică, română, trebuie să fie dezvoltat din punct de vedere social.

Proiectul Campaniei „Adevărul te meditează pentru Bac 2016” este susţinut de Doppelherz.

lecitina

Calendarul Live-urilor

În perioada 6-10 iunie, cadre didactice rezolvă în direct, la 

Adevărul Live, modele de subiecte de examen, dar explică şi ce ar trebui să aibă elevii în vedere în timpul examenului pentru a avea rezultate cât mai bune.

Campania „Adevărul te meditează pentru Bac 2016" a început luni, 6 iunie, la ora cu pregătirea la Limba şi literatura română. Profesoarele Ecaterina Stanca, de la Colegiul Naţional "Tudor Vianu", şi Ruxandra Achim, de la Colegiul Naţional „I.L.Caragiale”, sunt cele care au rezolvat în direct subiecte de examen pentru această materie.

Marţi, 7 iunie, Corneliu Riegler, profesor la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti, a oferit câteva indicaţii despre cum să rezolve subiectul de tip III, din cadrul probei scrise la Istorie, iar profesorul George Trifan, de la Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, din Bucureşti, a vorbit despre cum să evite anumite greşeli în cadrul probei scrise la Informatică.

Miercuri, 8  iunie, profesoara Monica Stan, de la  Colegiul Naţional „Sfântul Sava”,  le-a recomandat elevilor să citească atent cerinţele probei de Matematică, şi a exemplificat şi modalităţi de rezolvare ale unor subiectele la această materie.

Joi, 9 iunie, de la ora 12.00, îl avem invitat în platoul Adevărul Live pe consilierul în carieră Gabriel Chicioreanu, care va explica elevilor ce trebuie să ia în considerare când îşi aleg domeniul şi specializarea pe care vor să le urmeze în sistemul de învăţământ universitar.

Vineri, 10 iunie, de la ora 11.00, profesoara Georgeta Onofrei, de la Colegiul Naţional „I.L. Caragiale” din Capitală, va oferi în direct meditaţii la Biologie, iar la ora 13.00 profesoara Mihaela Găvănescu, de la acelaşi liceu, va oferi câteva secrete despre cum ar trebui rezolvate subiectele de la materiile Socio-umane.

Lecţiile video vor rămâne pe site-ul adevarul.ro, putând fi accesate oricând în secţiunea Educaţie.

Platformă on-line de pregătire

De asemenea, elevii care se pregătesc în această perioadă pentru examenul de Bacalaureat pot găsi lecţii în format electronic pentru matematică, informatică, logică, biologie, fizică, chimie, istorie, limba română, economie, filozofie şi sociologie în cadrul platformei educaţionale meditatii.adevarul.ro , realizată de Adevărul şi SIVECO.

Lecţiile interactive sunt sunt structurate astfel încât elevii să reţină uşor şi eficient informaţiile, prin diagrame şi hărţi interactive, simulări, experimente, exerciţii, teste şi jocuri educaţionale. 

Calendarul Bacalaureatului

3 iunie 2016 - Încheierea cursurilor pentru clasele a XII-a/a XIII-a 

13 - 15 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română  

15 - 17 iunie 2016 -  Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare

orală în limba maternă  

21 – 24 iunie 2016 - Evaluarea competenţelor digitale 

27 iunie - 1 iulie 2016 - Evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţieinternaţională 

4 iulie 2016  - Limba şi literatura română – probă scrisă

5 iulie 2016 - Limba şi literatura maternă – probă scrisă 

6 iulie 2016 - Proba obligatorie a profilului  – probă scrisă 

8 iulie 2016 - Proba la alegere a profilului şi specializării  –probă scrisă 

12 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor (până la ora 16.00) 

12 iulie 2016 - Depunerea contestaţiilor (orele 16.00 – 20.00) 

13 -15 iulie 2016 - Rezolvarea contestaţiilor

16 iulie 2016 - Afişarea rezultatelor finale

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite