Campanie antiviolenţă. Poliţiştii, procurorii şi judecătorii susţin introducerea orei de educaţie juridică în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproape 3.000 de minori ajung după gratii în fiecare an Foto: Shutterstock
Aproape 3.000 de minori ajung după gratii în fiecare an Foto: Shutterstock

Educaţia juridică ar putea deveni o disciplină obligatorie în şcolile româneşti în scopul reducerii violenţei în rândul tinerilor. Primii paşi s-au făcut deja: oamenii legii se întorc la clasă în mai multe şcoli din Bucureşti şi alte patru judeţe din ţară, pentru a le explica elevilor cum funcţionează justiţia.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei Viaţa fără Violenţă care organizează în acest an cea de-a doua ediţie a campaniei de prevenire şi combatere a violenţei în şcoli. 

În cadrul proiectului, o echipă formată din procurori, magistraţi, judecatori, poliţişti, avocaţi, criminologi şi psihologi le vor explica elevilor din 12 şcoli din Bucureşti, Ilfov, Braşov, Prahova şi Giurgiu, ce este Codul penal şi cum funcţionează sistemul juridic din România.

Proiectul se derulează în fiecare unitate de învăţământ timp de o săptămână, perioadă în care au loc în fiecare zi întâlniri şi dezbateri cu specialiştii, in cadrul cărora elevii din clasa a IX-a sunt informaţi cu privire la legislaţia în vigoare, conştientizarea consecinţelor ce decurg din nerespectarea legii si la regimul pedepselor. De asemenea, elevii primesc şi un manual elaborat special pentru copii, de către Poliţia Capitalei.

La finalul săptămânii de dezbatere, elevii vor fi învăţaţi să creeze propria campanie împotriva violenţei în şcoli, urmând ca cele mai bun proiecte să fie premiate şi să constituie mijloace de informare pentru ceilalţi elevi din unitatea de învăţământ.

"Copiii răspund penal de la vârsta de 14 ani şi trebuie să ştie ca nimeni nu te absolvă de litera legii. Educaţia juridică este necesară în şcoli şi sunt convinsă că acest proiect va fi extins în curând la nivelul întregii ţări. Sper ca într-o bună zi, să putem depune la Ministerul Educaţiei proiectul introducerii educaţiei juridice ca disciplină obligatorie în şcoli", a spus avocata Mihaela Olaru, preşedintele Asociaţiei Viaţa fără Violenţă.

Educaţia tinerilor ajută sistemul judiciar

Necesitatea introducerii în şcoli a unei discipline care să asigure o bază minimă de cunoştinţe juridice este susţinută de statisticile care arată că în fiecare an aproximativ 3000 de minori ajung dupa gratii, majoritatea pentru infracţiuni ca furtul şi tâlhăria. 

"Foarte puţini dintre copiii din şcolile româneşti au idee despre cât de grave pot fi consecinţele faptelor lor. Ei nici nu ştiu că există o lege penală şi că le poate distruge viitorul. Aceasta lipsă de educaţie juridică este valabilă şi în rândul adulţilor", semnalează judecătoarea Laura Andrei, preşedintele Tribunalului Bucureşti, instituţie parteneră campaniei antiviolenţă.

De altfel, lipsa de informare, neconştientizarea conscinţelor şi înţelegea greşiţă a noţiunilor juridice se numără printre motivele din cauza carora sistemul judiciar din România este sufocat în momentul de faţă, susţine judecătoarea Daniela Pantazi, purtătoarea de cuvânt a Consiliului Superior al Magistraturii:

"În 2013, unul din patru adulţi a fost implicat într-o procedură judiciară, fenomen născut din educaţie precară şi din apetenţa românilor pentru judecată. Aşadar, sprijinim orice fel de educaţie juridică în şcoli, inclusiv iniţiativa Asociaţiei Viaţa fără violenţă. Avem liste pe care sunt înscrişi 500 de judecători si specialişti care vor să susţină benevol proiecte de educaţie juridică. Consiliul susţine introducerea in curicula şcolară a materiei juridice pentru ca viitorii adulţi să fie mai bine informaţi despre drepturile şi obligaţiile lor, pentru prevenirea violenţei, dar şi pentru reducerea numărului de dosare de pe rolul instanţelor ", a declarat Daniela Pantazi.

Tot în scopul prevenirii infracţiunilor în rândul tinerilor, începând din acest an, Regulamentul de organizare si funcţionare a unităţilor şcolare preuniversitare prevede ca în fiecare şcoală să se înfiinţeze o comisie obligatorie pentru prevenirea si combaterea violenţei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite