Care sunt cele mai folosite cuvinte în limba română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Cele mai folosite cuvinte în limba română sunt cele de legătură precum prepoziţiile (pe, de, la), conjuncţiile coordonatoare (şi, sau), pronumele sau verbele auxiliare (a avea, a fi) spun experţii.

Care sunt cuvintele care nu lipsesc din nicio conversaţie? Cu un lexic de sute de mii de cuvinte, în limba română folosim cel mai mult cuvintele ajutătoare, de legătură (şi, sau, cu, de, care), pronume (el, ea, noi, al meu, tu, al tău), dar şi substantive şi verbe care se folosesc în expresii şi locuţiuni.

Lingvistul Adina Dragomirescu de la Institutul de lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti" al Academiei Române, care a terminat un stagiu postdoctoral la Universitatea Cambridge, spune că prepoziţiile, conjuncţiile coordonatoare/ subordonatoare şi verbele auxiliare sunt cele mai folosite cuvinte în limba română.

„Pe de o parte, chiar dacă nu ne dăm neapărat seama, cele mai folosite cuvinte în limba română sunt prepoziţiile (pe, de, la etc.), conjunctiile coordonatoare (şi, sau etc.) sau subordonatoare (că, să, dacă etc.) şi verbele auxiliare (a avea, pentru perfectul compus şi a vrea, pentru viitor). Acestea sunt instrumente gramaticale indispensabile pentru orice enunţ. Pe de altă parte, dacă ne referim la cuvintele pline semantic, lingviştii consideră că fiecare limbă are un fond lexical principal sau un vocabular fundamental, care se distinge de masa vocabularului. Acest fond principal are 1.000 - 1.500 de cuvinte, între care: nume de obiecte uzuale (casă, masă), verbe (a mânca, a iubi, a face), nume de alimente şi bauturi (apă, paine, carne etc.), substantive care denumesc părţile corpului (cap, mână, picior), nume de animale şi păsări (câine, pisică), substantivele care denumesc gradele de rudenie (mama, tata, soră, frate), numele zilelor saptamnii etc.", a explicat Dragomirescu.

În afara de acestea, mai spune expertul, în fiecare mediu socioprofesional există cuvinte folosite foarte frecvent precum factură şi cont, în vânzări, sau lege şi vot în Parlament.

Cele mai folosite cuvinte din limba română: cuvintele din expresii şi locuţiuni

Profesoara de limba Română Iulia Pop, de la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Bucureşti a spus, de asemnea, că cele mai folosite cuvinte în limba română sunt prepoziţiile şi conjuncţiile, dar şi cuvintele care creează locuţiuni precum: a da, a lua, a face, a pune, a avea, ochi, cap şi mână. Cuvintele acestea le putem găsi în următoarele forme: „îi face ochi dulci", „îşi face de cap", „s-a făcut mare", „şi-a pus lumea-n cap", „a pune osul la treabă", „a se pune bine cu cineva", „ce-am avut şi ce-am pierdut", „avem de făcut cumpărături", „s-a luat cu mâinile de cap", „a se lua la ceartă", etc.

„De asemenea, alte cuvinte des folosite în limba română sunt cele care desemnează părţile corpului omenesc, cuvintele care crează derivate (intră în expresii şi locuţiuni)", a mai spus profesoara.

Lingvistul Alexandru Nicolae de la Institutul de Lingvistică al Academiei Române, care a terminat doctoratul la Universitatea Cambridge, spune şi el că, „fără doar şi poate, cele mai frecvente cuvinte din limba română, ca de altfel din orice limbă, sunt cuvintele ajutatoare, adică cele care au sens pur gramatical: verbele auxiliare, articolul, pronumele şi adjectivul demostrativ".

„În ceea ce priveşte cuvintele cu sens plin, un studiu al Profesorului Mihai Dinu, publicat în revista „Limba şi literatura", a aratat urmatorul lucru: <<cel mai 'important' cuvant romanesc este substantivul 'ochi'>>. Importanţa cuvintelor se determină pe baza mai multor criterii: polisemie, participarea la expresii, frecvenţa de folosire. Astfel, cuvintele care ocupă locuri fruntaşe într-o ierarhie determinată prin aceste criterii ar trebui sa constituie baza unor ghiduri de conversaţie, manuale pentru straini etc.", a spus lingvistul, în analiza privind cele mai folosite cuvinte în limba română.


Greşeli gramaticale frecvente în limba română. Topul greşelilor gramaticale făcute de români

Adevărul Live: Despre cele mai frecvente greşeli gramaticale în limba română, perle de la Bac şi perle de politicieni

Cuvinte care conţin numai vocale şi alte curiozităţi ale limbii române

Conversaţii în romgleză. Cum se vorbeşte în multinaţionale şi cum afectează limba română

Care este cel mai lung cuvânt din limba română. Crezi că-l poţi pronunţa?

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite