Cărţile din era digitală creează noi generaţii de cititori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cărţile digitale pot fi citite în metrou, autobuz sau în vacanţă (Foto: Arhivă)
Cărţile digitale pot fi citite în metrou, autobuz sau în vacanţă (Foto: Arhivă)

Specialiştii au găsit modalităţi noi de a-i atrage pe copii spre lectură, inventând dispozitive care permit citirea interactivă. Unii tineri admit că ar răsfoi o carte mult mai des dacă ar fi electronică, alţii spun că nu ar renunţa la cele tipărite.

George este anticar, pe unul din bulevardele aflate în centrul Capitalei. Îi plac cărţile cu parfum de timp impregnat în pagini, dar nu refuză nici varianta literaturii electronice. Librarul de la „I.C.Brătianu" este un nostalgic optimist: „Cărţile în format electronic sunt o variantă, dar parcă nu există aceeaşi savoare ca atunci când le răsfoieşti pe cele adevărate". Anticarul admite că numărul părinţilor care vin să cumpere cărţi pentru copiii lor a scăzut, dar pune totul pe seama crizei. „Înainte, cum se dădea vacanţă, veneau şi elevii cu lista de cărţi din bibliografia obligatorie. Nu cred că se mai dă aşa ceva, pentru că elevii n-au mai apărut, şi nici părinţii, aşa cum obişnuiau. Acum aşteptăm studenţii cu bibliografiile lor universitare, ei reprezintă un segment important din cititorii noştri", spune George.

Cărţile tipărite pierd teren

Un părinte, Mihaela Radu, din Bucureşti, este de acord ca Alexia, fetiţa ei de 9 ani, să citească şi cărţi în format electronic. „Ei îi place lectura, oricum. Dar cum eu lucrez în protecţia mediului, consider că orice inovaţie tehnologică ne este prietenă. Mă gândesc, în primul rând, că am proteja pădurile", spune Mihaela. Directorul de marketing al librăriei online www.liternet.ro, Răzvan Stănescu, spune că orice cititor poate descărca de la ei cărţi în format electronic, gratuit. „Avantajul constă în faptul că preţurile sunt cu mult mai mici, iar şansa să se epuizeze o ediţie este foarte mică. În plus, dacă vrei să pleci în vacanţă, poţi stoca, într-un aparat de câteva sute de grame - sute sau mii de cărţi, ceea ce este ideal. Avem şi lecturi pentru copii şi am primit scrisori de la mame care ne-au transmis că sunt mulţumite", spune Răzvan.

Tincuţa Baltag, director general al Fundaţiei Dinu Patriciu, este încântată de ideea cititului pe un suport digital, potrivit informaţiilor postate pe blogul său. „Eu cred că de fapt acesta este viitorul cărţilor: varianta electronică! Există şi considerente ecologice - nu se vor mai tăia atâtea păduri pentru a produce cărţi de hârtie, dar este vorba şi despre viteza informaţiei", scrie Tincuţa.

Un alt element pe care directorul fundaţiei îl ia în calcul este costul, cărţile electronice fiind de zece ori mai ieftine decât cele clasice. „Bineînţeles că nostalgicii îmi vor spune că nimic nu se compară cu senzaţia pe care o ai când ţii o carte adevarată în mână. Şi mie îmi place. (...) Înţeleg, însă, că obiceiurile noastre se modifică încontinuu", mai scrie Tincuţa Baltag pe blogul său.

Noua generaţie preferă cărţile digitale

Un studiu publicat de Scholastic şi citat de New York Times, în cadrul căruia au fost intervievaţi 2.000 de copii cu vârste între 6 şi 17 ani şi părinţii lor, arată că tinerii preferă lecturile în format digital. Astfel, părinţii şi academicienii caută să încurajeze cititul prin apelarea la tehnologie, de obicei centrată pe jocuri video, Facebook şi sms-uri. Aproape 25% din copiii intervievaţi au afirmat că au citit deja cărţi în format digital, iar 57% din tinerii cu vârste între 9 şi 17 ani au spus că sunt interesaţi. Puţini părinţi au declarat că deţin o „bibliotecă virtuală", dar unii intenţionează să cumpere anul viitor. Ei mai spun că şi-ar încuraja copiii să utilizeze biblioteca virtuală.

Alţi adulţi intervievaţi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de prezenţa jocurilor video, a telefoanelor şi a televizorului în viaţa copiilor. De asemenea, se întreabă dacă adolescentul va mai avea răbdarea să citească un roman în aceste condiţii. „Mă tem că fiul meu se va concentra numai pe idei care îi vin pe moment şi că cititul va deveni plictisitor pentru el", a declarat părintele unui băiat de 7 ani din Michigan (SUA), în cadrul studiului.

Cum funcţionează cartea electronică

E-reader-ul este un dispozitiv care permite înmagazinarea şi citirea cărţilor şi nu numai. Este foarte odihnitor pentru ochi deoarece caracterele se pot mări la alegere. În timpul lecturii se poate asculta şi muzică. E-reder-ul permite sublinierea ideilor importante şi luarea de notiţe. Deocamdată, la noi în ţară se comercializează suporturi digitale pe care pot fi stocate aproximativ 1.600 de cărţi şi care costă în jur de 800-900 de lei.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite