Şcoală

Cât costă învăţământul gratuit în România?

9
31 Oct 2017 12:08:24
Alexandru Manda
FOTO Eduard Enea
FOTO Eduard Enea

Aceasta este o întrebare pe care mi-o pun de ceva timp şi cu siguranţă nu sunt singurul. Nu cred că există persoană care să fi trecut prin sistemul de învăţământ românesc şi căreia să nu i se fi cerut, măcăr o dată, să cotizeze cu bani pentru asigurarea cheltuielilor de funcţionare ale şcolii.

Fie că-i spunem fondul şcolii, fondul clasei sau fondul de pază, realitatea este că, din păcate, gratuitatea învăţământului de stat există doar pe hârtie, în cazul nostru pe o pagină din Constituţie, care la art. 32, alin. (4) consacră acest drept.

Cauza pentru care elevii şi părinţii vin cu bani de acasă pentru a-şi asigura învăţământul gratuit e simplă - dezinteresul statului pentru educaţie. Atât de la nivel central, cât şi de la nivel local şcolile primesc prea puţini bani, insuficienţi pentru ca accesul la educaţie să fie gratuit, nu mai zic şi de calitatea acesteia. În România, finanţarea este per capita, adică fiecare unitate de învăţământ primeşte fonduri de la bugetul de stat în funcţie de numărul de elevi pe care îi are. V-aţi pus vreodată întrebarea „cât valorează un elev pentru statul român?“. Vă spun eu – între 330 şi 430 de lei pe an. Atât alocă România, pe cap de elev, pentru cheltuielile cu bunuri şi servicii din şcoli. Din aceşti bani trebuie acoperite toate cheltuielile unităţilor de învăţământ ce ţin de bunuri şi servicii (facturile la apă, curent, încălzire, dar şi achiziţionarea de mobilier, consumabile, materiale didactice sau pentru igienizare, iar lista poate continua) şi nu numai. Tot din aceşti bani se finanţează şi evaluarea periodică a elevilor (testele de la clasă, pentru care cu toţii am adus sau aducem topuri de hârtie) şi pregătirea profesională a profesorilor (celebra formare continuă, inexistentă şi din acest motiv – acest subiect îl voi aduce în discuţie cu altă ocazie). Uneori aceşti bani abia ajung şcolilor pentru plata utilităţilor, aşa că ne mai întrebăm de ce elevii şi părinţii vin cu bani de acasă, de exemplu, pentru renovarea şi mobilarea claselor sau achiziţionarea materialelor necesare în laboratoare? Sau pentru cumpărarea hârtiei igienice şi a săpunului la grupurile sanitare, iar lista, din păcate, poate continua.

Dacă vrem ca flagelul fondului şcolii să dispară, trebuie ca statul şi autorităţile locale să iasă din paradigma lui „nu avem bani“ atunci când vorbim de finanţarea învăţământului.

Diferenţele între alocări se fac pe două mari criterii: şase zone de temperatură şi nivelul de studiu (primar şi gimnazial/liceal şi profesional). Atât. Nu există niciun coeficient de diferenţiere pe criteriul profilului şi al specializării. Practic, un elev de la sportiv, tehnologic sau de la învăţământul de artă este finanţat la fel de slab ca un elev de la profilurile teoretice, în condiţiile în care nevoile diferă, iar acest lucru trebuie să se vadă şi în finanţare. O condiţie esenţială pentru a asigura accesul neîngrădit şi calitatea actului de educaţie.

Rândurile de mai sus sunt răspunsul la întrebarea „de ce învăţământul gratuit nu este tocmai gratuit în România?“. Dacă vrem ca flagelul fondului şcolii să dispară, trebuie ca statul şi autorităţile locale să iasă din paradigma lui „nu avem bani“ atunci când vorbim de finanţarea învăţământului şi să acţioneze în mod responsabil, ridicând educaţia la rangul de prioritate şi în realitate, nu doar pe hârtie. Iar acest lucru nu se va întâmplă dacă nu îl cerem cu toţii. Elevi, părinţi, profesori, directori, orice persoană implicată în sistemul de educaţie. Ce ar fi ca atunci când într-o şcoală nu mai ajung banii pentru cheltuielile minime de funcţionare directorul să apeleze la autoritatea locală pentru suplimentarea bugetului, în loc de buzunarul părinţilor? O să îmi permit să răspund singur – ar fi un gest de normalitate. Iar când directorul, reprezentanţii profesorilor, ai elevilor şi ai părinţilor vor face presiune pentru ca acest lucru să se întâmple... Ei bine, atunci vom şti că suntem pe drumul cel bun.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Nirolf
31.10.2017, 13:33:34

Ce pretentii absurde au unii ... Auziti si cruciti-va ! Cica sa investim mai mult in sistemul de invatamant . Sa investim mai mult in tanara generatie , in elevi . Ce pretentii ? Daca risipim banii pe invatamant NOI de unde mai FURAM ? Banii sunt bine investiti in sinecuri de partid . Vazut-ati cu ce salarii au fost rasplatite incompetenta si coruptia ultimilor pesedei "ejaculati" de la masa puterii Saideh si Grindeanu ? Nu in invatamant si sanatate trebuiesc risipiti banii ci folositi in mod util in pensii SPECIALE si in indemnizatii aberante loialilor puterii .

+5 (5 voturi)
marius cristian
31.10.2017, 16:40:26

putzere' draghe si in anii '70 si '80 scoala era gratuita , dar se cotiza la greucean cu bani , cand nu cu colecte de maculatura si sticle + borcane care tot bani mascat insemnau , si n-a murit nimenea ....lasati ciocu' mai mic voi generatia de azi care traiti cu niste avantaje pe care noi nici nu am indraznit sa le visam....

-1 (3 voturi)
_ Alex
31.10.2017, 20:49:21

Tovarase, lasa dracului extrasele alea de la al 14-lea congres al PCR, ti-au macinat neuronii, o sa uiti sa respiri. Faptul ca unii s-au chinuit candva nu inseamna ca toti trebuie sa se chinuiasca la nesfarsit. Noi pt ce dracu traim si muncim? Nu pt a face o lume mai buna pt copiii nostri? Sau si ei trebuie sa se chinuie cum ne-am chinuit noi? Sa se invete minte, generatiile astea de tineri fara pic de respect fata de partid si realizarile lui...

+1 (1 vot)
Ovidiu Martin Jurj
1.11.2017, 12:44:31

Corect! Băsistul de serviciu ar trebui să știe că fondul clasei a existat și pe vremea noastră în anii 80. Învățământ gratuit însemna că puteai frecventa ore le de învățământ fără să plătești taxă școlară pentru asta și că Statul îți dădea manuale școlare gratuit în folosință, nu de tot, manuale care la sfârșitul anului școlar erau predate înapoi la școală. Sigur, exista pentru oricine posibilitatea să își cumpere manuale de la librărie, oricum erau foarte ieftine cărțile în socialism și toată lumea și le permitea, nu ca acum. De fapt, în perioada anteceaușistă, pe vremea părinților noștri, exista gratuitate totală a învățământului, însă în perioada deviaționist-ceaușistă, gratuitatea a început să capete niște limite.

0 (2 voturi)
Tomescu Tom
31.10.2017, 18:58:42

" Dacă vrem ca flagelul fondului şcolii să dispară " ar trebui mai intai ca profesionistii in domeniu sa fie lasati sa-si faca treaba ! Adica activistii politici (gargaragii ) din sistem , sa fie trimisi la plimbare ... asta daca vrem cu adevarat sa avem un sistem competitiv, iar copii nostri sa aiba o sansa ! Problema " fondului " e doar o consecinta si nicidecum o cauza a rateurilor sistemului. Partea " frumoasa " este ca au ajuns sa ne conduca " rateurile " sistemului ... Bleahhh ....

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările