Cât plăteşte statul pe măştile de protecţie pentru elevii şi profesorii care participă la examene naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
15.188.000 de măşti de protecţie trebuie să livreze firmele care au contract cu Ministerul Educaţiei Imagine: Shutterstock
15.188.000 de măşti de protecţie trebuie să livreze firmele care au contract cu Ministerul Educaţiei Imagine: Shutterstock

Procedura de achiziţie de măşti pentru elevii şi profesorii care încep marţi pregătirea în şcoli în vederea susţinerii examenelor a fost finalizată, după ce primul demers al Ministerului Educaţiei a fost ratat. 15.188.000 este numărul total de măşti pe care 5 firme contractante trebuie să le distribuie.

Ministerul Educaţiei a încheiat contract cu 5 furnizori, care au termen până luni să distribuie măştile la Inspectoratele Şcolare Judeţene.

Firmele câştigătoare sunt Sanrotex, General Medicals, Duplex, Unifarm şi Sape, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de stat Luminiţa Barcari.

De remarcat că printre câştigători revine compania de stat Unnifarm, din cauza căreia Ministerul Educaţiei a anulat prima procedură de achiziţii de măşti, în urmă cu o săptămână.

Care este  numărul total de măşti

„Acesta este necesarul stabilit pe baza datelor furnizate de fiecare Inspectorat Şcolar Judeţean, iar contractele acoperă toate cele 15.188.000 de măşti”, a afirmat Barcari.

Contractele au fost atribuite pe preţuri de la 1,42 lei pe mască, până la 1,77 lei pe mască, valori fără TVA, a declarat secretarul de stat, pentru sursa citată.

Oficialul a afirmat că nu are în faţă valoarea contractului defalcată pe fiecare câştigător, şi nici numele furnizorilor acestor firme.

„Nu pot să vă spun, nu deţin aceste informaţii, ar trebui să mă uit în dosarele lor. Dar atâta timp cât au dovadă de la Agenţia Naţională a Medicamentelor că sunt autorizaţi să distribuie pe piaţa din România, noi nu avem nicio problemă”, a precizat Barcari.

Secretarul de stat Luminiţa Barcari, care a fost preşedintele comisiei de evaluare în cadrul procedurii de achiziţie de măşti, a precizat pentru sursa citată că, din datele pe care le deţine, „Sanrotex are 1 milion de măşti şi General Medicals – 420.000”.

Ce judeţ a primit deja măştile de protecţie

„În acest moment, judeţul Neamţ a primit măştile”, a anunţat Barcari.

Secretar de stat responsabil cu învăţământul preuniversitar, Luminiţa Barcari a declarat pentru Edupedu.ro că „în momentul în care Ministerul Educaţiei a publicat anunţul pe site, în care comunica intenţia de a organiza procedura de achiziţie de măşti (25 mai – n.r.), 31 de firme şi-au manifestat disponibilitatea. Noi am primit documentele de la 17 agenţi economici care au intrat în procedură de evaluare. În urma procedurii de evaluare, s-au calificat pentru etapa de negociere 7 firme. Aceştia au fost declaraţi eligibili”.

„S-a întocmit un punctaj în care noi, în afară de preţul cel mai mic, am apreciat şi anumiţi parametri, cum ar fi permeabilitatea respiratorie şi, în funcţie de punctaj, s-a făcut un clasament astfel încât am încheiat contract cu 5 furnizori, ca să fie numărul total de măşti de care avem nevoie”, a continuat Barcari.

Unifarm ar fi avut „chestii mărunte de documetaţie”

Întrebată dacă Ministerul mai are încredere în Unifarm, după ce prima procedură lansată de Ministerul Educaţiei a fost anulată chiar în urmă cu o săptămână – moment în care instituţia a precizat că Unifarm nu a putut să livreze toate măştile, Luminiţa Barcari a declarat, pentru publicaţia citată:

„La Unifarm au fost chestii mărunte de documentaţie, iar ei şi-au revizuit dosarul. Atunci, ei nu aveau întreaga cantitate de măşti. Ei au venit cu o mostră de la un furnizor şi pe urmă au spus că au întreaga cantitate, dar de la 3 furnizori. Însă noi nu verificasem decât de la un furnizor, iar în comisie am avut şi reprezentant de la Agenţia Medicamentelor, care trebuia să verifice tot. Şi după ce finalizasem achiziţia, ne-au anunţat că, de fapt, numărul total de măşti pe care l-au ofertat era de la 3 furnizori”.

„De data aceasta, au rămas în contract doar cu 2 furnizori din 3 şi au adus mostră şi de la cel de-al doilea, de data aceasta. A fost o comunicare defectuoasă. Pur şi simplu, cine a venit la negociere nu a verificat cu atenţie. A fost o greşeală şi nu vrem să acuzăm pe nimeni de nimic. Pur şi simplu a fost o comunicare defectuoasă”, a afirmat Barcari, pentru Edupedu.ro.

„Aseară am semnat contractele-cadru. Sunt bucuroasă că totul s-a derulat bine şi măştile deja au început să ajungă în judeţe. Cel mai târziu pe 1 iunie măştile trebuie să fie în şcoli, pentru ca pe 2 iunie ele să le fie date copiilor”, a adăugat aceasta.

Oficialul a anunţat că, “până mâine [30 mai – N.Red.], cele 5 companii trebuie să distribuie măştile la Inspectoratele Şcolare Judeţene. Noi le-am dat grafic, telefoane, tot, iar inspectoratele trimit mai departe către şcoli”.

Prima achiziţie de măşti, anulată

Prima achiziţie de măşti de protecţie pentru toţi elevii de clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a, precum şi pentru profesorii şi personalul din şcoli a fost anulată de Ministerul Educaţiei, cu doar 10 zile înainte de reînceperea şcolii. Aceasta este a doua încercare a Ministerului de a cumpăra măştile pe care este obligat prin lege să le asigure participanţilor la cursuri şi examene.

Ministerul cumpără cele 15 milioane de măşti printr-o procedură de negociere fără publicare prealabilă, lansată la aproape o lună de la anunţul oficial că şcolile se redeschid pe 2 iunie pentru a-i pregăti pe elevi pentru examene. Ministrul Educaţiei a declarat în urmă cu o săptămână pentru Edupedu.ro că Ministerul va recupera banii de achiziţie din fonduri europene. “Ministerul Educaţiei este prins în ghidul solicitantului publicat de Ministerul Fondurilor, ca eligibil pentru decontarea sumelor pentru achiziţia de măşti”, a precizat Monica Anisie. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite