Ce cred românii despre limba engleză şi ce spun studiile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoaşterea unei limbi străine la nivel avansat cântăreşte şi în acest an mult în ochii angajatorilor. Cu toate acestea doar 59% din români cred că este important să cunoască o limbă străină, potrivit unui Eurobarometru.

Peste jumătate din români consideră că engleza este cea mai utilă limbă străină pentru dezvoltarea lor personală, însă specialiştii sunt de părere că a cunoaşte doar limba engleză, chiar şi la un nivel avansat, nu mai este suficient pentru un loc de muncă bine plătit.

Concret, 59% din români sunt de părere că a cunoaşte o limbă străină este foarte important, potrivit unui Eurobarometru. Cu acest procent însă ţara noastră se plasează la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte conştientizarea importanţei unei limbi străine, alături de ţări precum Portugalia, Bulgaria sau Cehia.

„Suntem o ţară destul de nouă şi avem acces la limbile străine abia din 1989, este cumva firesc să ne aflăm pe o poziţie codaşă. Pe de altă parte, trebuie să recunoaştem faptul că limba engleză a stârnit tot mai mult interes în rândul tinerilor, inclusiv în rândul adulţilor. Problema, în schimb, este că dacă limba engleză este deprinsă târziu, ea nu poate fi deprinsă în profunzime, ci strict la nivel conversaţional”, arată psihologul Mihai Copăceanu.

Părinţii tineri dau bani grei pentru educaţia copiilor

La rândul ei, expertul în Educaţie Ştefania Filip spune că tendinţa părinţilor este să îi determine pe copiii lor să înveţe engleza la un nivel avansat. „Vor o educaţie completă pentru copiii lor. Cei care acordă tot mai multă atenţie necesităţii de a cunoaşte engleza la un nivel care să le permită copiilor să se adapteze la circumstanţele globalizării sunt părinţii tineri. Deschiderea pentru învăţarea acestei limbi creşte de la an la an, iar cursurile de engleză sunt tot mai sofisticate”, a subliniat Ştefania Filip.

Engleza te învaţă să fii mai structurat în gândire

Aceasta adaugă că micuţii şi adolescenţii care deprind de la vârste fragede această limbă, au şanse sporite de a se descurca la şcoală cât şi mai târziu în viaţă.

„O limbă străină te învaţă să fii mai structurat, să gândeşti altfel, îţi dezvoltă abilitatea de a te descurca în diferite circumstanţe”, a declarat şi Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare, care mărturiseşte că angajatorii pun mult preţ pe cunoaşterea avansată a limbii engleze.

„E preferată în special în multinaţionale, unde comunicarea se face strict în limba engleză. Mai nou, însă, angajatorii apreciază foarte mult persoanele care, pe lângă engleză, cunosc ca şi o a doua limbă străină slovena, albaneza sau norvegiana. De pildă, în call-center se cer astfel de limbi şi, pentru că nu sunt puţini pe piaţă care să aibă cunoştinţe avansate, cei care le ştiu au un mare avantaj la angajare”, a completat recrutorul.

Fluenţa în limba străină, atu în faţa angajatorului

Tendinţa e confirmată de angajatori. Aceştia arată că, fluenţa în limba străină se numără printre principalele abilităţi preferate de o companie, dar în realitate, la evaluări au aflat că majoritatea candidaţilor care spuneau că ştiu o limbă străină la nivel înalt, o stăpâneau doar la nivel mediu.

„Situaţia se remarcă mai ales la limba engleză, a cărei cunoaştere este răspândită pe scară mai largă decât în anii anteriori, dar predominant la acest nivel mediu, cu puţini candidaţi care să se apropie de vocabularul şi fluenţa aproape native căutate în ultimele 12-18 luni de angajatori”, au arătat specialiştii în recrutare.

La rândul său, Delia Moreanu, organizatorul târgului de carieră Angajatori de Top, spune că peste o treime din joburile oferite în prezent de angajatori cer cunoaşterea limbii engleze. „Dacă jobul este într-o companie multinaţională, cel mai probabil limba de comunicare va fi engleza sau limba de origine a companiei respective. Pentru companiile din outsourcing, de exemplu, cunoaşterea la nivel avansat a limbii în care vei interacţiona cu clienţii reprezintă una dintre cele mai importante cerinţe. Prin urmare, certificatele de competenţe lingvistice constituie o validare a cunoştinţelor deţinute de către candidaţi”, a arătat specialista.

România, în trend cu cerinţele europene

Tocmai din acest motiv, părinţii sunt dispuşi să scoată bani grei din buzunar astfel încât copiii lor să susţină examenele internaţionale care să certifice nivelul de limbă străină la care se află aceştia.

„Limba engleză este o disciplină fundamentală pentru programa educaţională a unui copil şi asta deoarece România trebuie să ţină pasul cu trendul mondial, în care importanţa limbii engleze devine tot mai vizibilă şi mai pronunţată. Atunci când un copil îşi poate formula un discurs coerent şi natural în limba engleză, sprijinit de motivare constantă, putem observa o tranziţie facilă către un tânăr adult ce se poate adapta rapid în medii profesionale variate”, a conchis Ştefania Filip.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite