Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ce se întâmplă cu tinerii care împlinesc 18 ani chiar în perioada Bacalaureatului. Avocatul Poporului cere Ministerului Educaţiei să acţioneze urgent

5
30 May 2020 10:28:14
Autor: Ionuţ Mureşan
Cel puţin 10 zile durează schimbarea cărţii de identitate Imagine: Adevărul
Cel puţin 10 zile durează schimbarea cărţii de identitate Imagine: Adevărul

Avocatul Poporului (AP) cere Ministerului Educaţiei să ia măsuri care să asigure accesul la Bacalaureat al tinerilor care împlinesc 18 ani în perioada înscrierii la examen sau chiar în timpul desfăşurării probelor şi cărora trebuie să le fie eliberate noi cărţi de identitate.

„Vă solicităm să dispuneţi, în regim de urgenţă, efectuarea demersurilor instituţionale corespunzătoare, astfel încât să li se asigure tuturor persoanelor aflate în situaţia descrisă mai sus accesul neîngrădit la înscriere şi participare la examenul de Bacalaureat 2020”, potrivit unei solicitări a AP publicate, vineri, pe site-ul instituţiei.
 
Potrivit Agerpres, în solicitarea AP se menţionează că instituţia a fost sesizată cu privire la situaţia tinerilor care împlinesc vârsta de 18 ani în perioada înscrierii la Bacalaureatul naţional 2020 sau chiar în timpul desfăşurării probelor de examen şi cărora trebuie să le fie eliberate noi cărţi de identitate.
 
Potrivit informaţiilor furnizate de petenţi, în vederea obţinerii cărţilor de identitate, serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor solicită ca depunerile şi eliberările de acte să fie efectuate doar cu programare telefonică, fără ca solicitanţii să aibă certitudinea eliberării acestora în timp util.
 

Schimbarea cărţii de identitate durează cel puţin 10 zile

În condiţiile în care persoanele care împlinesc 18 ani au obligaţia schimbării cărţii de identitate, iar termenul comunicat de serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor pentru soluţionarea cererilor de eliberare a actelor de identitate este de cel puţin zece zile, există riscul ca mulţi tineri care fac 18 ani în această perioadă să nu se poată înscrie la Bacalaureat sau să nu-l poată susţine, întrucât nu deţin o carte de identitate valabilă, afirmă AP.
 
Conform sursei citate, de altfel, potrivit art. 15 alin. 5 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile de la data înregistrării cererii la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

t mihai
31.05.2020, 09:53:45

"... termenul de soluţionare... este de până la 30 de zile..." Alt campion al gramaticii, sintaxei si a profesionalismului...

+2 (2 voturi)
Sorin Ionascu
2.06.2020, 17:27:00

Pai se vede ca tot pr.st e si tot pr.st scrie. Degeaba i s-a atras atentia de nenumarate ori, nu a invatat absolut nimic. Probabil vreunul din turma de handicap@i anagajati ca sa mai reduca taxele. Doar ca sunt cam multi. Prea multi.

Lica Mosu
31.05.2020, 11:52:10

Ady...Stire in ...nestire !!

t mihai
31.05.2020, 16:39:39

S-a dovedit stiinfic ca identitatea titularului se schimba în clipa imediat urmatoare depasirii datei de valabilitate. La ora 0 nu mai esti acelasi :)))

Sorin Ionascu
2.06.2020, 17:28:48

Presupun ca la un moment dat s-a schimbat legea, eu stiam ca prim CI se elibereaza la 14 ani si are valabilitate 10 ani, deci nu ar avea rost sa fie eliberata una noua la 18 ani daca nu apare vreo schimbare importanta in datele persoanei.

Modifică Setările