Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ce le-am transmis reprezentanţilor elevilor din Bacău şi e valabil pentru cei din toate judeţele

8
12 Jan 2016 02:26:57
Cristian Ghingheş

Fiţi independenţi, căci doar aşa vă puteţi reprezenta colegii! Acesta a fost principalul mesaj pe care l-am transmis vineri, la Adunarea Generală a Consiliului Judeţean al Elevilor, reprezentanţilor elevilor băcăuani din licee. Dar ceea ce le-am spus e perfect valabil şi pentru elevii din celelalte judeţe care au fost aleşi de curând în funcţii de reprezentare a colegilor lor.

Chiar dacă am fost invitat acolo în calitate de alumnus al CJE Bacău, le-am vorbit elevilor mai mult din postura de reprezentant al societăţii civile cu tot felul de iniţiative şi poziţii pe zona de tineret.

Nu stau să reproduc acum exact ce-am zis vineri la C.T.C. "N.V. Karpen", însă voi rezuma ideile şi sper să le găsiţi interesante:

  • Şi eu m-am distrat cât am fost în Consiliul Elevilor, am avut ocazia să cunosc o gramadă de oameni şi mi-am făcut prieteni în toată ţara, dar nu ăsta a fost principalul obiectiv. M-am şi certat cu multă lume tocmai pentru că am vrut să fac treabă. Cei aleşi ca reprezentanţi ai elevilor n-au participat la un concurs de miss, ci la o funcţie din care ar trebui măcar să încerce să schimbe în bine nişte lucruri pentru colegii lor;

  • Consiliul Naţional al Elevilor este momentan independent din punct de vedere decizional la nivel central pentru că Horia Oniţa (preşedinte) a luat taurul de coarne în ultimul an şi a avut curajul să ia nişte decizii importante. Totuşi, structura reprezentativă a elevilor trebuie să devină
    independentă şi din punct de vedere juridic (pentru că acum se află sub bagheta Ministerului Educaţiei), dar şi din punct de vedere financiar.

  • Am salutat şi lăudat iniţiativa CJE Bacău de a restarta activitatea la nivel judeţean cu un training de 2 zile pentru preşedinţii din şcoli, lucru pe care l-au făcut fără sprijinul autorităţilor, umblând după sponsori şi organizându-se singuri, reuşind astfel să nu devină datori unora sau altora. E mare lucru şi trebuie spus şi apreciat.

ag cje bacau 2016

  • Le-am povestit elevilor cât de important este să aibă curaj şi să transmită abuzurile şi neregulile din şcoli şi licee către CJE, CNE, Asociaţia Elevilor din Bacău şi presei. E foarte important acest lucru pentru că profesorii şi directorii vor fi mult mai reţinuţi în a greşi faţă de elevi atunci când ochii opiniei publice sunt pe ei.

  • Le-am amintit decizia istorică a Consiliului Naţional al Elevilor de a se dezice de reţelele de formatori şi profesorii coordonatori ai CNE/CJE/CŞE. Le-am explicat de ce s-a ajuns la asta: în loc să ajute reprezentanţii elevilor să rezolve problemele colegilor lor, indiferent de nivel, majoritatea acestor profesori care se autointitulau coordonatori sau formatori manipulau elevii, le băgau în cap acestora că e bine să se înţeleagă cu inspectoratele şcolare, cu directorii şi cu ministerul şi că "scandalul" (adică să spună ce se întâmplă rău la ei în liceu) nu are ce căuta în peisaj. Exact inversul a ceea ce trebuie să se întâmple în zona de reprezentare şcolară.

  • Le-am enumerat demersurile pe care le am pentru tineri: fondul de tineret în Bacău, proiectul "Lăsaţi-ne să batem mingea!" la care am contribuit în vară etc. Am trecut în revistă aşteptările mele de la ei, menţionându-le câteva dintre problemele elevilor din Bacău: subfinanţarea, fondul şcolii perceput ilegal, accesul restricţionat al tinerilor la terenurile de sport, lipsa de transparenţă a conducerilor unităţilor de învăţământ etc.

La final le-am mulţumit pentru invitaţie, le-am urat succes şi i-am asigurat de tot sprijinul meu în promovarea şi rezolvarea neregulilor din şcoli şi licee, în măsura în care pot face acest lucru. Tot ce trebuie să facă e să mă alerteze, iar eu voi scrie şi voi pune presiune pe cei responsabili să acţioneze şi să schimbe lucrurile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

gogu58
12.01.2016, 09:28:00

Presupun ca printre picaturi le-ai spus sa puna mana si pe carte....

+2 (2 voturi)
marius cristian
12.01.2016, 16:39:00

pe scurt i-ai indemnat sa fie loaze , nu elevi ....

+2 (2 voturi)
Lica Mosu
12.01.2016, 18:37:09

Comentariu considerat abuziv.

A Anonim
12.01.2016, 18:59:21

Poate Horia a realizat multe, nu spun ca nu, dar in momentul in care s-a cam autoproclamat presedinte a stricat absolut tot. Pentru ce sa vina elevii la AEBC? e vreun profesor? A, stai, voi nu ii acceptati, ii vedeti ca fiind un pericol public, sa stii ca nu e asa...nu poti sa te duci tu sa rezolvi probleme prin scoala, in calitate de ce? De fost elev? Sa fim seriosi, ati alungat toti profesorii, formatorii, pentru ce? Ca stiti voi sa faceti asta? Nu stiti, dragul meu. Mie mi se pare ca s-a dus absolut totul la extrem, in Bacau in mare parte ati reusit sa faceti asta tu si domnul Popovici. Nu spun ca nu aveti intentii bune, sunteti de apreciat pentru asta, dar fiind mai presus de oricine pentru ca stiti voi mai bine, nu reusiti sa faceti nimic. Stiu personal profesorii cu intentii nu bune, super bune, care ar fi ajutat pe toata lumea, cu orice, iar daca ideile lor nu ar fi coincis cu ale noatre nu ar fi facut un scandal, ar fi acceptat si ar fi ajutat.

+2 (2 voturi)
Rodica Enache
13.01.2016, 07:34:57

Pentru a se remarca,in vreun fel,fara sa aibe o pregatire ,de specialitate,fara expierenta in domeniu, doreste sa inpuna un "model"-personal,un experiment !! Toti vrem sa fim independenti,sa scapam de"rutina" Sa scapam de tutela parintilor,a bunicilor,a profesorilor,,a cartilor!! Intre "dorinta"si "putinta" exista realitatea-traim in societate,in comunitati,in familie.Toti am fost dependenti -de ce stiau parintii,bunicii,profesorii ,nostri.Problemele care apor-neintelegeri intre elev-si profesor sunt si vor fi -inerente-calea de rezolvare ,insa nu este ,blamarea ,negarea profesorului!!Neintelegerile se rezolva prin ,comunicare,prin dialog constructiv.Profesorul , are menirea de a te forma pentru viata-care nu poate fi mereu,neconditionat o ,cearta-si nu intodeauna ,in orice moment,foloseste cuvinte,metode acceptabile,dar sa nu uitam ca,fiecare profesor este OM!!Sincer,cred ca ,bravezi,vrei sa arati cat de teribil esti!Abordeaza ,un domeniu,nou-"munca"Nu poti da sfaturi-faa pregatire si experienta!! '

Vezi toate comentariile (8)