Ce măşti de protecţie pot utiliza elevii la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii au în acest an parte de condiţii speciale la şcoală FOTO Sever Gheorghe
Elevii au în acest an parte de condiţii speciale la şcoală FOTO Sever Gheorghe

Elevii care merg începând de astăzi la şcoală sunt nevoiţi să poarte măşti de protecţie pe parcursul orelor, dar şi în pauze, atât în incinta unităţilor de învăţământ, cât şi în curţile acestora.

Experţii atrag însă atenţia că astfel de dispozitive medicale pentru adulţi nu pot fi adaptate pentru a fi purtate de copii şi că părinţii trebuie să achiziţioneze măşti chirurgicale special concepute pentru cei mici. Pot fi utilizate şi măşti de bumbac în trei straturi, dar cu o mărime adaptată care să-i protejeze pe cei mici. 

Profesorul Alexandru Rafila recunoaşte că este o problemă ca un copil să stea şase ore cu masca pe faţă. El a explicat că masca textilă este recomandată pentru copiii sănătoşi, în timp ce masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecţiuni cronice, ce le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecţii care să se complice. Medicul mai spune că măştile trebuie adaptate ca dimensiune şi chiar personalizate dacă se poate, pentru a le face atractive pentru cei mici, şi astfel le-ar purta cu plăcere. „Personalizarea măştilor cred că ar fi foarte importantă. Pentru că un copil, ştiţi cum este... O mască chirurgicală nu-i foarte rezistentă, că dacă tragi de două ori de ea se rupe. Şi atunci, dacă foloseşti măşti textile, refolosibile, e foarte bine, dar trebuie să le personalizezi, să fie atraşi de culorile sau de desenele măştii.

Masca chirurgicală la un copil este uneori mare, ele trebuie luate pentru dimensiunea copiilor. (…) Masca este foarte largă, aerul intră şi iese prin lateral foarte mult, iar această mască nu este utilă copilului. Şi nu este utilă nici celor care intră în contact cu acest copil. Pentru că este o mască mare. 

Trebuie măşti adaptate vârstei copilului şi mărimii craniului copilului. Pentru că dacă folosim măşti pentru adulţi la copii de clasa I, ele vor fi inutile. Ele trebuie adaptate. Noi nu purtăm mască de dragul măştii, ci purtăm ca să limităm transmiterea bolii”, a precizat Alexandru Rafila la digi24.ro. La rândul lui, medicul Mihai Craiu a explicat că măştile textile pot fi folosite de copii cu succes dacă au pliuri pentru o mai bună protecţie. Ele pot fi dezinfectate şi mai apoi reutilizate.

Ar fi fost ideală o distanţă minimă de doi metri

Experţii mai susţin că măştile sunt obligatoriu de purtat de elevi din cauza aglomeraţiei din şcoli. „Cu siguranţă că ar trebui să fie o distanţă de minimum doi metri între bănci, pentru că distanţa asta încercăm să o respectăm peste tot, în momentul în care vorbim, nu numai de şcoli. Pentru că în plan practic sunt mulţi elevi, e greu de realizat această distanţă, se merge pe un metru şi probabil că masca este utilă pentru că este greu de a se asigura o distanţare corespunzătoare între bănci şi probabil că se alege această variantă de siguranţă. (...) Consider că măsurile care sunt greu de urmat, chiar purtatul măştii în timpul orelor, aceste măsuri sunt legate exact de partea de siguranţă şi de faptul că este greu de multe ori, fiind mulţi elevi în şcoală, să ai o distanţă corespunzătoare. Probabil s-au gândit la o măsură de siguranţă, deşi este greu de realizat purtatul măştii în timpul orelor”, a precizat pentru rfi.ro Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecţioase la Institutul „Matei Balş“.

Aerisirea claselor, obligatorie

Pentru a preveni numărul mare de infectări mai sunt necesare o serie de măsuri în afară de păstrarea igienei şi de purtarea măştii. Ar mai fi vorba de aerisirea claselor, care este obligatoriu de realizat temeinic, spune medicul Mihai Craiu. „Teoretic, e imperios necesară purtarea măştii în clase, în spaţii închise neventilate, pe durata orei. Trebuie aerisite clasele. La noi e spaima asta de curenţi, de aer, ne trage curentul, ca neam”, a spus Mihai Craiu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite