Şcoală

articolul anterior articolul urmator

Ce spun experţii în Educaţie despre ordinul care transformă liceele „falimentare“ în şcoli profesionale

12
20 Sep 2019 06:18:01
Autor: Simona Chirciu

Liceele cu zero elevi promovaţi la BAC nu vor mai avea clase de a IX-a, a decis Ministerul Educaţiei. Rezultatul deciziei va fi că, în 3-4 ani, unele liceele tehnologice vor fi, cel mai probabil, închise.

Deşi recent Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a rămas fără ministru, schimbările în sistem continuă. Un Ordin de ministru prevede ca liceele cu zero promovabilitate la Bacalaureat în 2019 nu vor mai avea dreptul să înfiinţeze clase de a IX-a anul viitor. În fapt, după opt ani, MEN revine la filosofia Legii 1/2011, fără nicio actualizare a fundamentării de atunci, spun experţii în Educaţie. Măsura, deşi pare bună, „loveşte“ în copiii vulnerabili şi slab pregătiţi, care sunt însă rezultatul sistemului. 
 
Concret, Ordinul de ministru prevede ca „Propunerile privind cifra de şcolarizare pentru clasa a IX-a cu frecvenţă zi învăţământ liceal, pe nivelul/filiera/profilul/specializarea/calificarea profesională/programul de studii, pentru care s-a obţinut prin ordin de ministru autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, se vor face numai de către unităţile de învăţământ în care, în sesiunea iunie-iulie 2019 a examenului de bacalaureat, nu s-a înregistrat procent de promovabilitate de 0% sau în care acest examen a fost promovat de cel puţin un absolvent“.
 
 Pe scurt, se doreşte defiinţarea liceelor slabe, spun specialiştii în Educaţie, care susţin că decizia de a nu mai permite şcolarizarea în clasa a IX-a nu reprezintă o penalizare a unor licee care nu performează, ci o consacrare a realităţii că elevii defavorizaţi nu au şanse să treacă admiterea la clasa a IX-a către un liceu teoretic. O altă problemă este scăderea demografiei. „Din punct de vedere demografic, nevoia de a închide şi comasa licee a fost anticipată. Însă reorganizarea lor trebuie să asigure şansa ca fiecare copil să aibă acces la un gimnaziu de calitate, la un liceu sau şcoală profesională care i se potriveşte“, consideră preşedinta Federaţiei Coaliţia pentru Educaţie, Daniela Vişoianu. 
 
Ministerul care şi-a uitat „menirea“
 
Ministerul Educaţiei pare însă că nu ştie problemele existente în sistem şi alege calea mai scurtă dar cea mai uşor de pus în practică. „Măsura  aceasta loveşte în liceele tehnologice, în liceele unde se intră cu notă mică, unde vin elevii care încă încă din clasa a V-a au fost victimele lipsei de investiţii, a lipsei profesorilor de calitate. Aceşti elevi au dobândit nişte decalaje, iar acum, acestora li se va interzice dreptul să urmeze învăţământul liceal“, este de părere expertul în politici educaţionale al Societăţii Academice Române, Alexandru Constantin Manda.
 
În termen de 3-4 ani, liceele cu medii sub 5 vor fi închise, dar asta nu va rezolva problema de fond, spun experţii. „Vom lăsa şi mai mulţi elevi pe dinafară dacă închidem şcoli şi vor creşte astfel disparităţile între mediul rural şi cel urban, dintre cei bogaţi şi cei săraci. Ministerul Educaţiei vrea să închidă liceele care fac statisticile să arate că avem un învăţământ neperformant, lipsit de calitate şi care îşi bate joc de cei mai vulnerabili, de cei care au de fapt cea mai mare nevoie de ajutor. MEN doar încearcă să ascundă mizeria sub preş, mizerie pe care o crează şi o susţine de zeci de ani“, mai arată Manda. 
 
Măsura este doar aparent bună, consideră şi alte voci din Educaţie. „Ea trebuie explicată de minister: ce se va întâmpla cu liceele acestea? Ce se va întâmpla cu elevii din mediul rural? Vor fi transformate în şcoli profesionale? Fără aceste măsuri conexe şi explicaţii clare, nu pare decât un alt experiment făcut pe spatele celor mai defavorizaţi copii ai României“, arată preşedinta Centrului de Politici Educaţionale, Daniela Alexe-Coteţ. Într-o notă mai optimistă, reprezentantul părinţilor consideră că măsura este bună, pentru că „nu vom avea niciodată toate condiţiile pe care le solicităm sistemului. Dar prin aceeastă măsură, liceele cu zero promovabilitate îşi vor fundamenta cifra de şcolarizare pot cere ca în loc de clasa a IX-a de liceu, să aibă clase de profesională“, a precizat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache.  
 
„Vorbim de o încălcare a interesului superior al copilului. MEN acţionează împotriva intereselor elevilor şi este totodată, direct răspunzător pentru ce se va întâmpla cu aceştia”, conchide Manda.
 
Desfiinţarea claselor de liceu ai căror elevi nu promovează Bacalaureatul apare în Legea Educaţiei în 2011, dar prevederea a fost schimbată de către Ecaterina Andronescu, în 2013, care spunea că „este o măsură total greşită. Nu a produs absolut niciun efect pozitiv“, declara fostul ministru atunci. În prezent, sunt 43 de licee din 23 de judeţe care sunt vizate de acest ordin. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

florin bala
20.09.2019, 06:42:53

eu propun ca la liceele care nu au absolventi parintii sau apartinatorii elevilor sa plateasca scolarizarea ... iar cei de capu' lor sa fie obligati la munca fara retribuire, pana la acoperirea sumelor consumate degeaba ...

-3 (3 voturi)
Ionel Marcu
20.09.2019, 09:02:36

E foarte bine așa, trebuia să facă asta de 20 de ani. N-am fi avut politruci cu bacul luat la 30 de ani și facultatea la 40.

-2 (2 voturi)
Markus Roman
20.09.2019, 07:27:18

Mare minune mare! Liceele falimentare vor fi transformate in scoli profesionale falimentare.

-2 (4 voturi)
Bibi Loi
20.09.2019, 08:26:56

Daca nu se poate educa o loaza "defavorizata" pana in clasa a 8-a, de ce sa se mai continue si dupa? Ca sa ajunga loaza parlamentar? Invatamantul obligatoriu e o prostie.

+2 (4 voturi)
Giorgione
20.09.2019, 08:32:40

O tara de nescolarizati poate fi condusa mai usor.

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (12)