Ce zic reprezentanţii elevilor despre organizaţiile de elevi ale partidelor politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai nou, principalele partide politice din România au şi organizaţii de elevi, acestea devenind active chiar acum, în buza campaniei electorale. PSD are Liga Elevilor Social-Democraţi, în timp ce PNL se laudă cu Liga Elevilor Liberali. N-aş avea nicio problemă cu ele, atâta timp cât nu fac politică în şcoală, iar profesorii nu îşi recrutează elevii de la clasă în aceste ligi.

În ciuda sondajelor care arată că în general tinerii n-au chef de politică, adică nici să o urmărească, nici să se implice în acest sens, în tot mai multe judeţe din ţară au început să apară organizaţii de partid ale liceenilor. Îi felicit pentru curajul de a-şi asuma apartenenţa politică încă din liceu, însă ştiu prea bine că mulţi intră într-un partid sau altul încă de pe băncile şcolii pentru distracţie şi petreceri. Puţini cred în ceva şi vor măcar să dezbată problemele comunităţii. Totuşi, nu cred că trebuie blamaţi deoarece sunt la vârsta la care abia îşi formează gândirea, principiile şi valorile la care se vor raporta mai departe.

Tocmai de aceea cred că e foarte important ca alegerea să fie a lor. Nu a părinţilor, nu a profesorilor. Eu sunt destul de activ în Bacău pe zona de tineret şi în ultima perioadă am auzit nu de la puţine persoane că există directori şi profesori care efectiv trimit elevi la organizaţia de elevi a unui partid.

Pentru a dezbate pe larg acest subiect, am stat de vorbă cu 3 reprezentanţi ai elevilor: un orădean, un băcăuan şi o moineşteancă. Cu toţii au subliniat că politica nu are ce căuta în şcoală.

Horia Oniţa, preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor:
În niciun caz nu condamn implicarea elevilor în anumite substructuri ale partidelor politice, fiind dreptul fiecăruia să se implice în organizaţii de acest tip. Pot organiza activităţi caritabile, sportive, pot milita pentru ce consideră ei că e cazul. Dar din păcate, de multe ori adevăratul scop al acestor organizaţii poate fi de a da impresia că reprezintă elevii, în timp ce de fapt promovează agenda politică a vreunui politician. În niciun caz nu consider că ligile politice ale elevilor ar trebui să aibă „preşedinţi pe şcoală”.

Unu la mână, propaganda politică e interzisă în şcoală. Ei nu sunt independenţi decizional, nu reprezintă elevi, ca să putem spune că acei preşedinţi au vreun rol, ci ei îndeplinesc în multe cazuri sarcinile trase de mai sus, interesele politice, iar reprezentanţii din şcoli creează aceste reţele de elevi care, din diferite dorinţe, se implică în asemenea grupări. Mai mult decât atât, e deplorabil faptul că profesorii recrutează membri, un act profund imoral. În cazul în care elevii se formează, fac activităţi caritabile, sportive, precum am spus, aceste organizaţii pot avea intenţii pozitive. Dar în momentul în care promovează interese politice prin elevi, susţin agende politice ale candidaţilor şi se substituie vocii elevilor, lucrurile merg într-o direcţie proastă.

Iohannis şi Horia Oniţă

Vlad Popovici, preşedinte al Asociaţiei Elevilor din Bacău:
Nu este normal ca un partid politic să coopteze elevi în "ligi ale elevilor social democraţi" şi să aibă ca scop formarea politică a elevilor. În nicio unitate de învăţământ nu ar trebui să existe elevi care să activeze într-o structură politică de elevi. Cuvântul elev nu are ce căuta acolo. Un elev care este înscris într-un partid da, se poate. Un elev poate face politică în timpul liber, nu în şcoală. Aici este diferenţa.

Mai mult, membrii acestor ligi nu se pot numi "preşedinţi pe şcoală" pentru că ar trebui făcute filiale, adică suborganizaţii politice, câte una în fiecare unitate de învăţământ. Ar fi împotriva Legii Educaţiei nr. 1/2011. Am să sesizez UAT-urile, ISJ-ul şi, mai mult, vom lua o poziţie publică cât de curând. O altă problemă este că un profesor, de altfel membru de partid, a iniţiat acest proiect, fapt care poate duce la îndoctrinarea unor elevi, majoritatea fără discernământ, către o anumită doctrină/ideologie. Seamănă a UTC, ca să o zic direct.

image

Carmen Albu, preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Bacău:
Prezenţa acestor filiale politice nu poate decât să mărească riscul ca în instituţiile de învăţământ legea să fie încălcată prin desfăşurarea de acţiuni de propagandă electorală. Este adevărat, nu putem îngrădi dreptul elevilor de a se asocia în astfel de organizaţii, însă sub nicio formă nu vom agrea ca membrii unor partide să desfăşoare activităţi prin care să recruteze membri ori să îşi promoveze proiectele în mediul şcolar. Nu mai este un secret faptul că atât în cazul directorilor, cât şi al multor dintre profesori, politica nu este un subiect tabu. Ceea ce este trist este că în cazul de faţă, al celor de la LESD Bacău, coordonator le este chiar un profesor.

Noi, cei din Consiliul Judeţean al Elevilor Bacău, vom încerca să ţinem în perioada ce urmează o foarte strânsă legătură cu cât mai mulţi dintre elevii din municipiul Bacău şi numai, urmând ca începând cu luna martie să derulăm o campanie prin care să vizităm cât mai multe instituţii de invăţământ şi să purtăm dialoguri cu elevii pentru a reuşi să identificăm posibilele situaţii în care au fost martori ai unor evenimente ce nu îşi au locul în şcoli, iar mai apoi să le sesizăm autorităţilor competente. Consider că elevii au nevoie de ore de educaţie politică în şcoli, nu de politică, iar procesul de învatare si reprezentare al elevilor nu ar trebui sa aibă culoare politică

image

Conform Legii Educaţiei, activităţile de natură politică sunt interzise în toate spaţiile destinate învăţământului:

Art. 7 alin. (1) - În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios.

Mă bucur că există tineri care să prevină şi eventual să semnaleze şi să combată neregulile şi abuzurile din învăţământul preuniversitar. Urmează o campanie electorală grea şi deja se simte că politicienii nu vor avea nicio reţinere în a implica instituţiile de învăţământ în această luptă. Horia, Vlad, Carmen şi toţi ceilalţi reprezentanţi ai elevilor, fiţi cu ochii în patru şi sancţionaţi orice derapaj! Aveţi susţinerea mea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite