Ceasuri cu buton de panică pentru elevii din Sectorul 5. Experţi: o idee inutilă. Hai mai bine să reabilităm şcolile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Florea, primarul sectorului 5, vrea să achiziţioneze ceasuri cu buton de alarmă pentru elevii ciclului primar, prin care să atenţioneze poliţia în caz de pericol. Pe de altă parte, experţii afirmă că ideea este inutilă, ba chiar stupidă.

Elevii claselor primare din sectorul 5 al Capitalei ar putea primi ceasuri cu buton de panică, care să emită un semnal de alarmă poliţiei locale în caz de pericol. Cel puţin asta a afirmat edilul sectorului în care nicio şcoală nu are autorizaţie ISU, Daniel Florea.

„Primarul din sectorul 5 a stabilit mai multe întâlniri cu părinţii copiilor din clasele 0-IV. În cadrul unuia dintre aceste evenimente, primarul a propus, ca prim pas, instalarea unor ceasuri pentru aceşti elevi, care să emită un semnal de alarmă la poliţia locală, iar aceasta, la rândul ei, să anunţe părinţii“, a declarat  vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Părinţilor din România, Eugen Ilea, care susţine că părinţii au păreri împărţite cu privire la iniţiativă.

„În intervalul de timp petrecut pe drumul dinspre casă către şcoală şi viceversa, copiii sunt extreme de vulnerabili. Mai ales dacă vorbim de cei mai mici, din ciclul primar. Un astfel de sistem i-ar putea feri de atacurile pedofililor sau de alte abuzuri“, este de părere expertul criminolog Dan Antonescu. Nu toţi specialiştii sunt însă de acord cu asta. „Mi se pare mai degrabă o oportunitate pentru ca primăria să mai încheie un contract avantajos pentru furnizarea unui produs. În mod cert e vorba de mulţi bani la mijloc având în vedere că în sectorul 5 sunt mii de elevi. Cred că telefoanele mobile sunt suficient de utile astfel încât elevii să îi contacteze pe părinţi atunci când au o problemă realmente urgentă“, este de părere preşedintele asociaţiei „Edu Cer“, Ştefan Vlaston.

Dacă autorităţile locale doresc într-adevăr ca şcolile să devină un spaţiu sigur pentru copiii din sectorul 5, atunci ar trebui să le reabiliteze. Să nu mai existe unităţi şcolare cu toalete în curte sau fără autorizaţii ISU.

Prioritatea: fără şcoli cu toalete în curte şi fără autorizaţii ISU

La rândul său, psihologul Mihai Copăceanu a punctat că pentru siguranţa elevilor ar trebui implementate alte măsuri. „Copiii pot considera utilizarea unor astfel de ceasuri ca fiind distractivă. E suficient ca 1.000 de elevi să apese respectivul buton de alarmă pentru declanşarea unei situaţii haotice. Oricum, sunt multiple cazuri în care minorii apelează 112 doar pentru a face o glumă. Dacă autorităţile locale doresc într-adevăr ca şcolile să devină un spaţiu sigur pentru copiii din sectorul 5, atunci ar trebui să le reabiliteze. Să nu mai existe unităţi şcolare cu toalete în curte sau fără autorizaţii ISU. De asemenea, ar trebui ca şcolarii să beneficieze sistematic de cursuri de prim ajutor astfel încât să ştie cum să reacţioneze în situaţii de criză şi să-şi ajute colegii“, a declarat Mihai Copăceanu.

De aceeaşi părere este şi specialistul în Educaţie, Marian Staş.  „Încercăm să tratăm efectele prin soluţii superficiale în loc să venim cu soluţii pentru cauzele care îi pun în pericol pe copii. Prioritatea ar trebui să fie reabilitarea şcolilor şi asigurarea serviciilor de pază. Or, această iniţiativă este inutilă, dacă nu chiar stupidă. Ar putea fi mulţi copii care să nu ştie cum şi când să folosească acele ceasuri. Situaţia se duce către ridicol. S-ar putea crea o stare de paranoia vizavi pericolele multiple care ar exista în jurul elevilor. Mai lipseşte să le punem cipuri copiilor“, a opinat Staş.

S-ar putea crea o stare de paranoia vizavi pericolele multiple care ar exista în jurul elevilor. Mai lipseşte să le punem cipuri copiilor.

Singurul sector cu două şcoli distruse într-un an

Sute de copii ar fi putut să moară, la sfârşitul lunii trecute, când un incendiu a izbucnit la Şcoala Nr. 124 din sectorul 5, asta în contextul în care nicio şcoală din sectorul 5 nu are autorizaţie ISU. Corpul unităţii şcolare a fost mistuit de flăcări în urma unui incediu cauzat de instalaţia electrică extrem de veche. Din fericire, nu au fost victime pentru că flăcările au cuprins instituţia noaptea. Şcoala, construită în anul 1950, nu avea nici alarmă de incendiu, nici autorizaţie ISU. În urmă cu un an, în acelaşi sector, tavanul Şcolii Nr . 141 s-a prăbuşit. Nici la acest incident nu au fost victime, iar asta pentru că elevii erau implicaţi în activităţi în afara şcolii, dat fiind că se desfăşura „Săptămâna Altfel“. Elevii de la ambele şcoli au fost trimişi la unităţi din promixitatea celor distruse.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite